Bugetul sănătății în România în 2024: Creștere cu 27%, dar cu vulnerabilități
Bugetul sănătății în România în 2024: Creștere cu 27%, dar cu vulnerabilități
Bugetul sănătății pentru anul 2024 a fost aprobat de Guvern, cu o creștere de 27% față de anul precedent, ajungând la 18,8 miliarde de lei. Această creștere este necesară, având în vedere nevoile crescânde ale populației, dar există și unele vulnerabilități, a explicat Ioana Stăncel, expert în politici de sănătate publică.
O vulnerabilitate este reprezentată de faptul că bugetul se bazează pe colectarea taxelor și contribuțiilor sociale, care pot fi subestimate sau întârziate. O altă vulnerabilitate este reprezentată de faptul că banii colectați de Ministerul Finanțelor pot fi alocați târziu sau incomplet către casele de asigurări de sănătate.
Ioana Stăncel a mai declarat că programele naționale de sănătate vor fi finanţate prin legea bugetului public, dar că există riscul unor sincope în alocarea fondurilor de la Ministerul de Finanțe către casele de asigurări.
Expertul în politici publice de sănătate a subliniat că este important ca resursele să ajungă la beneficiari la timp și că acestea să fie folosite pentru priorități.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Avertismentul unui consultant fiscal, despre greșeala pe care o face Guvernul Bolojan: „Orice creștere a TVA-ului implică un risc crescut de stagnare economică”
Avertismentul unui consultant fiscal, despre greșeala pe care o face Guvernul Bolojan: „Orice creștere a TVA-ului implică un risc crescut de stagnare economică” Consultantul fiscal Dan Schwartz a ținut să-i avertizeze pe guvernanți, după ce Guvernul Bolojan a anunțat creșterea de taxe. Acesta a explicat faptul că „orice creștere a TVA-ului implică un risc crescut […]
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există Pentru ca un angajat să fie eficient la locul de muncă este necesar să fie sănătos.Pentru momentele în care sănătatea angajatului este afectată, legislația din România prevede mai multe tipuri de concedii medicale, menite să sprijine refacerea […]
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci Experții economici fac praf măsurile fiscale luate în România, luate în regim de urgenţă pentru a diminua deficitul bugetar în 2025, dar care se traduc într-o povară fiscală mai mare şi o pierdere a competitivităţii României în raport cu alte state […]