Bugetarii cu salarii mici ar putea beneficia de majorări salariale de până la 20%. Ordonanță de Urgență la Guvern
Bugetarii cu salarii mici ar putea beneficia de la 1 august 2016, cu plata la 1 septembrie, de o creștere salarială de până la 20%, potrivit unui proiect de ordonanță discutat în ședința de miercuri a Guvernului.
„În această a doua jumătate a grilei de salarizare vom veni cu majorări semnificative, în funcție de categoriile despre care vorbim, majorările sunt până la 20%, de exemplu, la asistenți sociali. La alte categorii sunt mult mai reduse, sunt mai degrabă modice, intrăm pe 1%, dar avem aceste majorări pe toate clasele salariale. (…) Pe medie vorbim de o creștere salarială pe fondul de salarii de undeva la 5%. (…) Să nu uităm însă că ea vine după o creștere salarială pe tot sectorul public de 10% și să nu uităm că de la 1 (n.r. mai) mai vorbim de un nou salariu minim pe economie. Actualizarea datelor despre care vorbim se bazează pe salariul minim de 1.250 de lei, care intră în plată de la 1 mai”, a anunțat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Dan Suciu, într-un briefing la Palatul Victoria.
Premierul Dacian Ciolos anunțase, la inceputul sedintei de Guvern, ca va discuta cu ministrii o ordonanta de urgenta privind salariile bugetarilor. Aceasta ar putea fi adoptata saptamana viitoare dupa discutii cu partenerii sociali si va intra in vigoare in a doua jumatate a anului, dupa rectificarea bugetara din iulie.
In sectorul bugetar lucreaza aproximativ un milion de persoane iar premierul nu a precizat numarul celor care vor beneficia de majorare. De asemenea, pana acum, maririle se acordau in acelasi procent indiferent de nivelul salariului, principiu care ar putea sa nu mai fie respectat, dat fiind ca premierul a lasat de inteles ca isi va indrepta atentia catre salariile mici – fara a defini insa ce inseamna salariu mic.
„Ordonanta vine cu ideea unei corectari imediate a disfunctionalitatilor care au venit pe fondul cresterii salariului minim si a comprimarii claselor salariale in jumatate inferioara a grilei de salarizare„, a explicat Ciolos.
Totodată, prim-ministrul a precizat ca a preferat varianta unei ordonante de urgenta deoarece „un proiect de lege care sa aiba o abordare anuala nu va avea efect pana in 2018, pana atunci venim cu corecturi„. (C.M.)
Surse: agerpres, stirileprotv
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Economistul Radu Georgescu: „Cum se explică rezultatul alegerilor? Economia ne-a dat o bâtă în cap!”
Economistul Radu Georgescu: „Cum se explică rezultatul alegerilor? Economia ne-a dat o bâtă în cap!” Economistul Radu Georgescu afirmă că explicația pentru rezultatul alegerilor poate fi găsit în economie, la lecția despre inflație. „Mulți oameni sunt surprinși de rezultatul alegerilor de duminică. Eu nu sunt. Am explicat de mai multe ori că în anul 1 […]
Andrei Caramitru, semnal de alarmă: România se prăbușește în câteva săptămâni! E mai brutal ca în 2008. Înseamnă faliment și foame
Andrei Caramitru, semnal de alarmă: România se prăbușește în câteva săptămâni! E mai brutal ca în 2008. Înseamnă faliment și foame Andrei Caramitru, specialist în economie, vine cu un avertisment privind viitorul economic al României, subliniind faptul că, dat fiind contextul politico-economic actual, în cazul în care finanțările externe vor dispărea, economia țării ar putea […]
Economistul Radu Georgescu: „În anii următori se vor sparge toate anomaliile economice din ultimii 7-8 ani. Aceste implozii vor genera probleme mari sociale”
Economistul Radu Georgescu: „În anii următori se vor sparge toate anomaliile economice din ultimii 7-8 ani. Aceste implozii vor genera probleme mari sociale” „În anii următori se vor sparge toate anomaliile economice din ultimii 7-8 ani. Aceste implozii vor genera probleme mari sociale. Multe familii vor fi impactate”, avertizează economistul Radu Georgescu. Citește și: Radu […]