Politică Administrație
Bogdan Medrea: APA CTTA Alba nu a dat explicații clare privind scumpirea. Corneliu Mureșan: În cazul depozitului de deșeuri, oamenii invocă incompetența
Social-democratul Bogdan Medrea a arătat, joi, în cadrul unei conferințe de presă, că operatorul județean de apă și canalizare, APA CTTA Alba, nu a oferit explicații clare privind scumpirea apei potabile și canalizării. Corneliu Mureșan a vorbit și despre depozitul ecologic de deșeuri de la Galda de Jos, care încă nu este operațional, și susține că oamenii acuză administrația de incompetență.
Consilierul local Bogdan Medrea a declarat că explicațiile care s-au dat privind majorarea prețului la apă și canalizare sunt nejustificare și de domeniul SF-ului.
”Nu poți să vii să vorbești de sume de zeci de milioane de euro pentru investiții în condițiile în care vii cu două foi în care nu este menționată nicio investiție care se face la nivelul județului Alba și să ceri o majorare de preț. Explicația care ni s-a dat, în ședințele de consiliu, a fost că populația nu o să simtă prețul mărit al apei pentru că TVA-aul s-a redus, iar prețul final e același. Eu întreb, ce fel de management e acesta în care vor să facă profit dintr-o bonificație dată de guvern tuturor cetățenilor?”, a spus cosilierul local Bogdan Medrea.
El a adăugat că APA CTTA ar fi trebuit să vină cu un plan de afaceri. ”Locuitorii din Alba plătesc cea mai scumpă apă din regiune”, a spus Medrea.
La rândul său, consilierul județean Corneliu Mureșan, a declarat că cetățenii din Alba îl întreabă despre ”problema gunoaielor și a apei”.
El a adăugat că, în acest caz, întrebarea legitimă care se pune cel mai des este cum de avem cea mai scumpă apă și cel mai scump gunoi, dar cele mai mari salarii în administrațiile locale.
”Lumea condamnă și acuză de incompetență aceste administrații locale și tind să le dau dreptate deoarece am urmărit des acest traseu și al crizei gropii de gunoi și nu pot decât să susțin ce afirmă cetățenii și că e vorba de o incompetență. Nu este nicio vină la mijloc, nu urmărește nimeni altceva”, a spus Corneliu Mureșan.
Politică Administrație
Comunicat de presă| Eurodeputatul Victor Negrescu promovează la Parlamentul European expertiza din Alba în domeniul proiectelor de tineret
Eurodeputatul Victor Negrescu promovează la Parlamentul European expertiza din Alba în domeniul proiectelor de tineret
Europarlamentarul social-democrat Victor Negrescu continuă să promoveze la Parlamentul European expertiza din județul Alba în domeniul proiectelor de tineret și susține obținerea de finanțări suplimentare pentru organizațiile neguvernamentale din județ.
„Alba are oameni excepționali, pe care trebuie să îi promovăm și cărora trebuie să le dăm ocazia să fie auziți, inclusiv la nivel european.
Am avut plăcerea să îi am ca invitați la Parlamentul European pe domnii Alexa Daniel Teodor, președintele Fundației pentru Tineret Alba și Alin Florin Lupean, președintele Asociației Philippi Vision, din județul Alba, care au vorbit în legislativul european despre experiențele lor în dezvoltarea de proiecte dedicate tinerilor din județ și copiilor din Ucraina sau Africa.
Sunt mândru de faptul că au atras atenția reprezentanților instituțiilor europene și că au stabilit contacte ce le pot fi utile în desfășurarea activităților lor„, a declarat eurodeputatul Victor Negrescu.
Reprezentantul României și al județului Alba în Parlamentul European, europarlamentarul Victor Negrescu, a organizat timp de mai multe zile evenimente și dezbateri dedicate tineretului cu sprijinul Grupului S&D, la care au participat mai mulți reprezentanți din Alba și ai instituțiilor europene.
Politică Administrație
Înființarea Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Orizonturi” din Alba Iulia: Proiectul de peste 4 MILIOANE de lei, pe masa consilierilor locali
Înființarea Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Orizonturi” din Alba Iulia: Proiectul de peste 4 MILIOANE de lei, pe masa consilierilor locali
Consilierii locali ai municipiului Alba Iulia vor avea de votat, în cadrul ședinței de CL din data de 30 mai 2023, un proiect important pentru mulți pacienți din oraș și nu numai.
Aprobarea implementării proiectului „Înființare Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Orizonturi” Alba Iulia” reprezintă un moment important pentru comunitatea locală, marcând un pas semnificativ în dezvoltarea infrastructurii sociale destinate persoanelor cu dizabilități.
Această inițiativă este finanțată în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), în Componenta 13 – Reforme sociale, Investiția 1.2 – Reabilitarea, renovarea și dezvoltarea infrastructurii sociale pentru persoanele cu dizabilități.
Proiectul a fost depus în platforma dedicată apelului PNRR/2022/C13/MMSS/I2, iar Direcția de Asistență Socială din subordinea Consiliului Local al municipiului Alba Iulia a obținut aprobarea pentru înființarea Centrului de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Orizonturi”.
Valoarea totală a finanțării nerambursabile a proiectului este de 4.882.022,84 lei, din care valoarea eligibilă din PNRR, fără TVA, se ridică la 4.108.798,00 lei, iar valoarea TVA aferentă cheltuielilor eligibile din PNRR este de 773.224,84 lei, conform bugetului proiectului.
Centrul de zi pentru persoane adulte cu dizabilități „Orizonturi” Alba Iulia va oferi servicii comunitare de înaltă calitate, adaptate nevoilor specifice ale acestor persoane. Prin intermediul acestui proiect, se urmărește dezvoltarea unei infrastructuri moderne și funcționale, care să permită furnizarea de servicii specializate într-un mediu adecvat și sigur.
Implementarea acestui proiect va avea un impact semnificativ asupra calității vieții persoanelor adulte cu dizabilități din Alba Iulia și va contribui la reducerea inegalităților sociale și la promovarea unei societăți mai incluzive.
Unitatea de Management a Proiectului, înființată în cadrul Consiliului Local al municipiului Alba Iulia, va avea responsabilitatea coordonării și monitorizării implementării proiectului, asigurând respectarea termenelor și obiectivelor propuse. De asemenea, va fi responsabilă de raportarea periodică către autoritățile competente și de evaluarea rezultatelor obținute în urma implementării proiectului.
Politică Administrație
Creșă nouă în Alba Iulia, în locul Școlii Generale nr. 4, din Partoș: Aprobarea devizului, la vot în Consilul Local
Creșă nouă în Alba Iulia, în locul Școlii Generale nr. 4, din Partoș: Aprobarea devizului, la vot în Consilul Local
Locuitorii municipiului Alba Iulia, în special cei din cartierul Partoș vor beneficia de o nouă creșă care se va construi prin transformarea Școlii Generale Nr.4.
În şedinţa de marți, 30 mai, consilierii locali din Alba Iulia vor avea de votat, printre altele și aprobarea devizului general si a indicatorilor tehnico-eeonomiei actualizati, pentru realizarea obiectivului de investitii: „Schimb de destinație din Școala Generală nr. 4 în Creșă, extindere pe verticală și orizontală”.
Proiectul este finantat din bugetul propriu si alte surse legal constituite, insa in limita bugetului aprobat de 3.194.860,00 lei, inclusiv TVA, din care Constructii + Montaj 2.607.196,99 lei.
Prin proiectul tehnic se propune reabilitarea, reamenajarea și extinderea în plan și pe verticală, prin mansardare, a clădirii, în vederea schimbării destinației.
Realizarea extinderii clădirii existente pe orizontală pe structură realizată din cadre de beton armat cu zidărie din cărămidă GVP, cu planșee din beton armat, termoizolată cu plăci de vată bazaltică, cu acoperiș tip șarpantă cu învelitoare din tablă fălțuită; cu tâmplărie din PVC cu geam termoizolant.
Extinderea pe verticală constă în construirea unui etaj parțial peste o parte din construcția existentă unde se vor amenaja spațiile pentru birourile administrative, vestiarele și grupurile sanitare pentru personal, spațiul tehnic și o spălătorie.
Prin implementarea acestui proiect:
-se dorește realizarea unei clădiri la standardele necesare pentru educația preșcolară
-se propune schimbarea destinației fostei școli generale situată pe str. Liliacului, nr. 8 din municipiul Alba lulia și extinderea acesteia pe orizontală și verticală, astfel încât spațiile obținute să deservească în cele mai bune condiții funcțiunea principala de creșă.
-la nivelul parterului, se vor reorganiza spațiile interioare astfel încât să poată adăposti două săli de grupa cu vestiare și grupuri sanitare proprii, spații de legătură (holuri), un cabinet medical cu izolator și grup sanitar propriu și o sala multifuncțională cu oficiu alimentar
-în extinderea pe orizontală se propune realizarea sălii de grupa pentru copii mari.
-extinderea pe verticală constă în construirea unui etaj parțial peste o parte din construcția existența unde se vor amenaja spațiile pentru birourile administrative, vestiarele și grupurile sanitare pentru personal, spațiul tehnic și o spălătorie.
-se va realiza o terasă necirculabila peste etajul parțial și peste parterul neetajat.
-se propune anveloparea clădirii prin izolare termică a plăcii de peste ultimul nivel cu termosistem din polistiren extrudat de 25 cm, izolare termică a pereților exteriori cu polistiren de 10 cm, înlocuirea ferestrelor și ușilor exterioare vechi cu altele eficiente din punct de vedere termodinamic.
-producerea electricității printr-un număr de 16 panouri solare fotovoltaice, cu scopul alimentârii receptoarelor proprii, în mod independent de furnizorii extemi de energie electrică
-montarea a două centrale termice murale pe combustibil gazos, în condensatie, cu puterea termică de 42 kW fiecare
-alimentarea și branșarea/racordarea la utilitățile necesare pentru bună funcționare a clădirii
-asigurarea protecției împotriva trăsnetului cu instalație de protecție de tip PDA
La nivelul subsolului se vor amenaja cele două pivnițe că spații pentru depozitare.
La nivelul parterului, se vor reorganiza spațiile interioare astfel încât să poată adăposti două săli de grupă cu vestiare și grupuri sanitare proprii, spații de legătură (holuri), un cabinet medical cu izolator și grup sanitar propriu și un oficiu alimentar.
Extinderea pe orizontală în cazul parterului adăpostește sala pentru mese / multifuncțională, un hol cu scară de acces la etaj și o terasă exterioară acoperită.
-
Sănătatea și naturăacum 19 ore
CEAPA – proprietăţi. Cea mai umilă dintre legume are o forţă de vindecare uriaşă
-
Opinii - Comentariiacum 21 de ore
27 mai 1600: Prima unire politică a celor trei țări române. Mihai Viteazul devine „domn al Țării Românești, Ardealului și Moldovei”
-
Sportacum 16 ore
VIDEO: GT Sport Alba Iulia, campioană județeană și la Under 14! Săptămână de vis pentru gruparea albaiuliană
-
Actualitateacum 17 ore
FOTO| Dezastru într-un cimitir din Alba Iulia: Accesorii furate de pe morminte și munți de deșeuri care înconjură locurile de veci
-
Ştirea zileiacum 6 ore
FOTO| Mănăstirea Dumbrava, din Alba, casă pentru 120 de copii orfani și zeci de bătrâni ai nimănui. Cum decurge o zi din viața lor
-
Curier Județeanacum 19 ore
RADARE de WEEKEND în județul Alba: Drumurile monitorizate de Poliţia Rutieră în perioada 27-28 mai 2023