Rămâi conectat
PSD Alba - Alegeri Locale 2024

Ştirea zilei

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit

Bogdan Ilea

Publicat

în

AUR - Alegeri Locale 2024

De la catedră la afacere cu roșii și flori în Rădești: Schimbarea radicală pe care a făcut-o un fost profesor din pasiune pentru grădinărit

Grădinăritul este mai mult decât un hobby pentru mulți. Este o pasiune care le permite să se conecteze cu natura și să creeze spații pline de viață și frumusețe. Această activitate nu numai că aduce bucurie personală, dar oferă și șansa de a dezvolta o afacere profitabilă.

Poate că de la acest principiu a pornit și tânărul Dragoș Delean, absolvent de informatică, care, pasionat de grădinărit  a dorit ca de la vârsta de 29 de ani să-și dedice tot timpul acestei activități minunate reușind să dezvolte o afacere cu legume (bio) și flori, în localitatea Rădești.

Fiu al Rădeștiului, Dragos a absolvit studiile gimnaziale, liceale și apoi facultatea de Matematică – Informatică în Cluj Napoca, a devenit profesor în domeniu, iar după un an de zile a abandonat catedra de  profesor și în urmă cu cu 13 ani s-a întors în satul său natal.

După cum ne-a mărturisit, a fost atras de satul copilăriei sale, Rădeștiul, o frumoasă localitate aflată la câțiva km de Aiud, acolo unde își are rădăcinile din partea mamei.

Citește și: VIDEO | O femeie din Șugag, care a ”stat la vase” în urmă cu 61 de ani, păstrează și acum unele obiecte primite când era tânără căsătorită

Mărturisește că i-a rămas în memorie și l-a provocat pasiunea pentru agricultură a bunicului său (Căpitanul), un legumicultor convins, care a iubit și a fost mândru de această minunată preocupare, activitate cu care se îndeletnicea și unchiul lui Dragoș, Romică, dar și alți localnici ai satului.

„Am fost atras de satul meu natal, Rădești, de oportunitatea de a face miscare în aer liber, în mijlocul naturii, având în suflet  pasiunea moștenită de la bunicul meu, un agricultor de frunte al satului Rădești, dar și de a unchiului meu, Romică. Mai era și curiozitatea de a vedea cum se cultivă și cum se obține produsul la fața locului. Așa mi-a venit ideea ca pe o suprafață de 2000 mp să fac o seră încălzită în care să cultiv legume, în special roșii, deziderat împlinit, iar apoi, împreună cu un asociat am hotărât să ne apucăm de treabă”, ne povestește Dragoș.

În 2016, când a apărut programul ,,Instalarea Tânărului Fermier” (program prin care APIA oferă sprijin financiar tinerilor fermieri) cu cei 40.000 euro primiți a organizat o baza de productie. A cumparat un solar, a cumpărat semințe și utilitățile necesare ce se impun pentru o activitate de acest fel. La inceput a cultivat legume (predominant roșii) iar de 5 ani dezvoltă o activitate cu flori, atât în perioada de primăvară – vară, dar mai mult flori de toamnă (crizanteme). O floare care nu este chiar atât de greu de întreținut și care după cum ne spunea tânărul fermier, se vinde foarte bine. La capitolul legume s-a axat pe roșii, un produs care se caută foarte mult în orice sezon.

Citește și: Întoarsă din Germania, o familie din Alba a dezvoltat o afacere cu afini de cultură la Rădești

Potrivit fermierului de pe malul Mureșului, grădinăritul este o ocupație frumoasă, o meserie de cursă lunga, dar care poate genera și eșecuri.

„În agricultură nu ai voie să greșești. Este nevoie de foarte multă muncă și implicare. Lucrezi pentru un produs ieftin. Este nevoie de șiință, trebuie să îți placă ceea ce faci, trebuie sa pui suflet pentru asta. M-am călăuzit pe faptul că un plan bine pus la punct este cheia unei afaceri prospere și frumoase, așa că înainte de a sădi sau a planta ceva în solar, îmi ia timp să mă gândesc la aspectele importante precum: nevoile specifice ale plantelor pe care le cultiv, cheltuielile cu energia, cerințele plantelor de apă și de întreținere, cheltuielile cu recoltatul și desfacerea etc. Întreaga muncă o fac fără să angajez alte persoane, îi am alături pe asociatu meu, Ionuț și pe părinții mei, Mircea și Aurora. Cred că, grădinăritul este o pasiune minunată, care poate aduce multă bucurie și satisfacție în viața ta, iar dacă planifici atent, ai unelte adecvate și o atitudine deschisă față de învățare și experimentare, poți transforma ceea ce faci într-un colț de rai verde și plin de viață, dar poți obține și rezultate financiare bune”, ne-a mărturisit Dragoș.

Îl felicităm și noi pe ambițiosul fermier și îi dorim mult succes în frumoasa activitate pe care și-a ales-o!

Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS

Ziarul Unirea

Publicat

în

ANGAJĂRI la STAT 2024: Posturi vacante în instituții din Alba, la data de 19 MAI 2024. Calendarul examenelor și condițiile de înscriere la CONCURS Mai multe instituţii publice din Alba anunță posturi vacante la data de 19 MAI 2024 și organizează concursuri în următoarea perioadă. Pentru ocuparea posturilor, candidaţii trebuie să îndeplinească anumite condiţii, privind […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea