BNR: Rata anuală a inflației va crește și mai pronunțat iar leul se va deprecia și mai mult
BNR: Rata anuală a inflației va crește și mai pronunțat iar leul se va deprecia și mai mult
În următoarele luni, rata anuală a inflației va crește și mai pronunțat, contrar previziunilor relativ optimiste făcute în luna februarie de BNR, a declarat instituția, în urma ședinței de politică monetară.
Leul se va deprecia și mai mult
Ciprian Dascălu, economist-şef al BCR, anunță modificări în ce privește moneda euro, cât și a leul românesc, care va suferi deprecieri.
„Ne așteptăm ca banca centrală să mențină o gestionare strictă a valutei pentru a limita presiunile IPC și a ancora așteptările inflaționiste. Noi vedem cursul EUR/RON la 5,05 până la sfârșitul anului 2022. Deprecierea medie a leului ar trebui să fie în jur de 1,3% față de monedă unică anul acesta, mai puțin decât în 2021”, afirmă Ciprian Dascălu.
Dascălu explică acest lucru prin faptul că indicii ROBOR practicați de BNR au crescut, comparativ cu facilitățile de creditare. Astfel, indicii ROBOR au sărit de pragul de 4,5%, la 4,68% (cel la 3 luni) şi la 4,78% (cel la 6 luni).
BNR încearcă să volatilizeze monedele
Mai mult, BNR ar dori combaterea fenomenului inflaționist prin volatilizarea monedelor, în vederea unei deprecieri a leului, spune Ciprian Dascălu.
„BNR vizează o volatilitate scăzută în EUR/RON, probabil ca să permită o nouă depreciere treptată a leului. După cum s-a văzut, BNR s-a implicat puternic pe piața valutară pentru a asigura stabilitatea valutară în primele săptămâni de război din Ucraina”, spune acesta, conform economica.net.
Despre evoluția inflației și despre noile măsuri luate de BNR în ședința din 5 aprilie, Ciprian Dascălu spune că perspectivele privind inflația de bază ar trebui modificate.
„Noua prognoză preliminară, nepublică, a inflației BNR ar trebui să aducă o revizuire în scădere a IPC-ului general în următoarele patru trimestre după extinderea guvernamentală a măsurilor antiinflaționiste pentru prețurile energiei. În același timp, perspectivele pentru inflația de bază ar trebui să se schimbe mai sus în următoarele douăsprezece luni”, spune Ciprian Dascălu.
Politica monetară se va concentra pe valută
Valentin Tătaru, cel care deține funcția de economist-şef al ING Bank, transmite că „vede o probabilitate relativ mică, dar deloc neglijabilă (să zicem 15%) ca BNR să extindă culoarul simetric în jurul ratei-cheie, de la 100 la 125 de puncte de bază la una din următoarele două întâlniri. Acest lucru ar oferi, în esență, încă 25 de puncte de bază de înăsprire și ar putea justifica majorări mai mici ale ratelor de deobândă.
În general, este probabil ca politica monetară să rămână concentrată pe valută și ne așteptăm ca nivelul de 4,95 pentru EUR/RON să se mențină în acest an. BNR este probabil să rămână un creditor net al sistemului bancar pentru cea mai mare parte a anului 2022. Deciziile unice precum cumpărarea de titluri de stat ar putea fi folosite ca instrument de semnalizare pentru piață, dar este foarte puțin probabil să devină un obicei”, afirmă economistul-șef al ING Bank, Valentin Tătaru, conform aceleiași surse.
Sursa: evz.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Profesorul ASE, Cristian Păun despre antreprenoriat și investiții: ”Sfătuiesc tinerii să învețe să investească la bursă”
Profesorul ASE, Cristian Păun despre antreprenoriat și investiții: ”Sfătuiesc tinerii să învețe să investească la bursă” Profesorul ASE, Cristian Păun, originar din județul Alba, a vorbit în cea mai recentă postare despre antreprenoriat și investiții și ce presupun fiecare în parte. Citește și: Profesorul ASE, Cristian Păun despre distincția dintre speculație și investiție: „Nu este […]