Rămâi conectat

Actualitate

BNR anticipează că rata inflației va crește în prima parte a anului 2024

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

URS Construct

BNR anticipează că rata inflației va crește în prima parte a anului 2024

Conform ultimului Raport Trimestrial asupra Inflației, Banca Națională a României (BNR) estimează că rata anuală a inflației va înregistra o creștere în prima parte a anului 2024.

La finalul primului trimestru din 2024, se preconizează că rata anuală a inflației IPC va atinge 7,7%, urmând să înregistreze o ușoară scădere la 6,8% până la sfârșitul trimestrului II al anului următor.

Raportul menționează că tendința dezinflaționistă a ratei anuale a inflației IPC se va menține pe tot intervalul de proiecție, cu o întrerupere temporară în primul trimestru al anului viitor. Această traiectorie dezinflaționistă va fi graduală, iar în trimestrul III 2025, se estimează că inflația va atinge nivelul de 3,3%, reintrând în intervalul țintei centrale (2,5% ± 1 punct procentual).

Contribuția principală la procesul dezinflaționist provine din inflația de bază, așteptată să se situeze sub 3,5% la orizontul proiecției. Raportul indică că inflația de bază este variabilă și este anticipată să înregistreze valori sub 3,5%, respectiv 3,4%.

Cu privire la componente exogene ale coșului, contribuția lor la dezinflație este mai redusă, iar dinamica acestora a înregistrat deja o scădere amplă în prima parte a anului curent. Pentru finele anului 2024, se estimează că contribuția acestora la rata anuală a inflației IPC va fi de 1,5 puncte procentuale.

Proiecțiile BNR pentru sfârșitul anului 2023 și 2024 sunt de 7,5% și, respectiv, 4,8%. Comparativ cu raportul din august, prognoza pentru sfârșitul acestui an rămâne similară, dar este mai ridicată pentru anul viitor, în principal din cauza majorărilor taxelor și impozitelor de la 1 ianuarie.

Raportul subliniază că balanța riscurilor la adresa ratei anuale a inflației indică posibile abateri în sus, mai ales din cauza tensiunilor geopolitice din Orientul Mijlociu, care ar putea genera noi șocuri de ofertă cu impact inflaționist. În același timp, tendința globală de încetinire a activității economice ar putea avea o influență contrară.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume

Unirea Ziarul

Publicat

în

Care este cea mai sigură mașină din 2024? Surpriza de pe locul UNU din topul celor mai vândute mașini din lume Euro NCAP a dezvăluit, în urma unor teste amănunţite, care este cea mai sigură maşină a anului 2024. Rezultatul este o surpriză uriaşă pentru şoferii din întreaga lume, mai ales că Volvo nu este […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea