Rămâi conectat

Curier Județean

Bisericile istorice maghiare din Transilvania se declară împotriva proiectului Roşia Montană

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit unei declaraţii comune a episcopilor bisericilor istorice maghiare din Transilvania transmisă, duminică, reprezentanţii acestor instituţii, în frunte cu György Jakubinyi, arhiepiscopul Romano-Catolic de Alba Iulia, s-au pronunţat, în urmă cu zece ani, împotriva proiectului minier de la Roşia Montană, declaraţia rămânând valabilă şi astăzi, transmite mediafax.ro

Bisericile istorice maghiare din Transilvania se pronunţă împotriva proiectului minier al companiei Roşia Montană Gold Corporation de la Roşia Montană şi împotriva iniţiativei legislative prin care s-ar da undă verde proiectului, ignorând legislaţia în vigoare şi drepturile constituţionale. În urmă cu zece ani, Bisericile s-au pronunţat împotriva acestui proiect minier printr-o declaraţie comună şi acea declaraţie rămâne valabilă şi astăzi. Mediul natural a fost creat de Dumnezeu, patrimoniul construit şi cel cultural a fost clădit de oamenii care au trăit sau trăiesc pe aceste meleaguri pentru ca urmaşii lor să se poată bucura de această moştenire. Avem obligaţia să apărăm aceste valori împotriva distrugerilor şi riscurilor care ar avea urmări grave timp de secole„, se arată în documentul citat.

Reprezentanţii cultelor susţin că bisericile, cimitirele şi celelalte obiecte din patrimoniul lor cultural aflate în zona Roşia Montană reprezintă moştenirea lor şi sunt în proprietatea bisericilor.

Nu dorim să renunţăm la aceste proprietăţi şi nu putem accepta strămutarea lor forţată şi distrugerea zonelor învecinate. Constituţia României asigură dreptul la un mediu natural sănătos şi echilibrat ecologic, dar prevede şi datoria persoanelor fizice şi juridice de a proteja şi de a ameliora mediul înconjurător. Dreptul la proprietate privată şi dreptul stabilirii domiciliului sunt de asemenea garantate prin Constituţie. Totodată, în anul 2010, Parlamentul European s-a pronunţat pentru interzicerea mineritului pe bază de tehnologii care folosesc cianuri pe întreg teritoriul Uniunii Europene„, se mai arată în declaraţia comună.

Semnatarii declaraţiei se declară consternaţi de faptul că Guvernul României a aprobat şi a înaintat Parlamentului un proiect de lege care ar înlesni aprobările şi începerea proiectului minier de la Roşia Montană.

Protestăm faţă de distrugerea naturii, faţă de negarea dreptului la proprietate, faţă de distrugerea valorilor culturale care ar urma unei eventuale aprobări a acestei propuneri legislative. Solicităm Guvernului retragerea acestui proiect de lege! În cazul în care acest lucru nu se va întâmpla, cerem Parlamentului să voteze împotriva acestei propuneri legislative! Odată cu lansarea acestui comunicat, suntem conştienţi că retragerea proiectului va afecta situaţia socială şi aşa precară a localnicilor. Cerem Guvernului României să ia măsuri directe pentru a oferi oamenilor posibilităţi de muncă şi să soluţioneze problemele sociale existente„, se menţionează în declaraţie.

Declaraţia comună a bisericilor istorice maghiare este semnată de Jakubinyi György, arhiepisco al Arhiepiscopiei Romano-Catolice Alba Iulia, Kató Béla, episcop al Eparhiei Reformate din Ardeal, Bálint Benczédi Ferenc, episcop al Bisericii Unitariene, Csűry István, episcop al Eparhiei Reformate de pe lângă Piatra Craiului, Schönberger Jenő, episcop al Episcopiei Romano-Catolice de Satu Mare, Böcskei László, episcop al Episcopiei Romano-Catolice de Oradea, Adorjáni Dezső Zoltán, episcop al Bisericii Evanghelice Lutherane din România.

SURSA: mediafax.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

FOTO | 8.000 de puieți plantați în comuna Șpring de către Fundația Pădurea de Mâine în campania de împădurire și reîmpădurire din toamna anului 2024. Peste 250 de voluntari implicați în acțiune

Bera Larisa

Publicat

în

FOTO | 8.000 de puieți plantați în comuna Șpring de către Fundația Pădurea de Mâine în campania de împădurire și reîmpădurire din toamna anului 2024. Peste 250 de voluntari implicați în acțiune Fundația Pădurea de Mâine și-a continuat acțiunile de împădurire și reîmpădurire și în toamna anului 2024. În noiembrie și decembrie, peste 250 de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea