Rămâi conectat

Actualitate

Bilanțul IPJ Alba pe 2016: Peste 19.000 de apeluri prin 112. A scăzut numărul infracțiunilor și criminalitatea stradală și a crescut gradul de siguranță rutieră

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

În anul 2016, în judeţul Alba au fost sesizate cu aproape 9 % mai puţine infracţiuni, comparativ cu anul  2015.  A scăzut numărul infracțiunilor judiciare şi criminalitatea stradală şi a crescut gradul de siguranţă rutieră, fiind înregistrate scăderi la toţi indicatorii ce vizează circulaţia pe drumurile publice.

În anul 2016, obiectivele Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost creșterea gradului de siguranță şi protecție pentru cetățeni prin protejarea persoanei, protejarea patrimoniului, siguranța stradală, siguranța rutieră şi siguranța transporturilor, asigurarea climatului de legalitate a mediului de afaceri, destructurarea grupărilor infracţionale nestructurate şi a celor care generează conflicte stradale, îmbunătăţirea suportului operaţional şi a realizării unor programe şi parteneriate cu finanţare din partea autorităților judeţene şi locale în vederea modernizării logisticii existente la nivelul structurilor de prevenire şi combatere a criminalităţii.

În domeniul prevenirii criminalităţii, în anul trecut au fost iniţiate şi implementate 4 proiecte și 9 campanii de informare şi prevenire şi s-au desfăşurat activităţi punctuale pe diferite segmente ale criminalităţii, în parteneriat cu instituţii, autorităţi publice locale şi ONG-uri. În cadrul acestora proiecte au fost desfăşurate 208 activităţi de informare.

În ceea ce priveşte combaterea criminalităţii – din analiza datelor statistice rezultă că în anul 2016, la nivelul structurilor Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba au fost înregistrate cu 8,5% mai puţine sesizări de infracţiuni decât în anul 2015. A scăzut cu 11,2%, infracţionalitatea judiciară, cu 13 % infracţionalitatea economică, iar cea de altă natură cu 0,9% .

După mediul în care au fost comise infracţiunile, se constată scăderi cu 7,3% a infracţionalităţii sesizate în mediul urban şi cu 11% în mediul rural.

Infracţiunile contra patrimoniului reprezintă 72.2% din totalul infracțiunilor judiciar, iar acestea au scăzut cu 10,11% faţă de anul 2015. Furturile, cel mai important segment infracţional al acestei categorii (57.56%), au scăzut cu 15.11% faţă de anul 2015.

Pe linia protejării patrimoniului cultural naţional, prevenirii şi combaterii furturilor de obiecte de cult, protejării siturilor arheologice şi a monumentelor istorice, în anul 2016 au fost recuperate 5 monede stater din aur de tip Lysimach din SUA şi Spania, peste 1.800 de monede din aur, argint si bronz, două loturi de unelte şi arme dacice din fier, 23 de vase ceramice preistorice si dacice, peste 30 de artefacte arheologice şi au fost indisponibilizate 27.

În urma investigaţiilor efectuate de poliţiştii specializaţi, au fost identificate alte 64 de bunuri de provenienţă arheologică (monede, podoabe, obiecte de cult), date în urmărire, solicitate pentru indisponibilizare, sau aflate în curs de recuperare/repatriere de autorităţile române.

Pentru combaterea infracţionalităţii de natură economico – financiară,  în anul 2016, poliţiştii de investigare a criminalităţii economice au organizat mai multe acţiuni,  dintre care 4 de amploare, în domeniul  produselor alimentare,  a produselor reciclabile, a produselor accizabile și în domeniul  bancar.

Pe linia armelor, explozivilor şi substanţelor periculoase au fost ridicate, în vederea confiscării, 140,73 tone produse de protecția plantelor, 69,87 kg articole pirotehnice şi au fost indisponibilizate 2 autoturisme folosite la braconaj cinegetic şi un dispozitiv de ochire, pe timp de noapte, interzis la deținere.

În domeniul silvic, au fost confiscaţi 5.013 metri cubi de material lemnos, 8 mijloace de transport precum şi mai multe bunuri folosite la comiterea delictelor silvice.

Prevenirea şi combaterea criminalităţii stradale a constituit un obiectiv prioritar pentru Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba, continuându-se aceeaşi manieră de abordare, axată pe apropierea de comunitate, pregătirea antivictimală a cetăţenilor şi perfecţionarea sistemului de ordine publică.

În anul 2016 numărul infracţiunilor stradale a scăzut cu 2%, majoritatea infracţiunilor stradale fiind înregistrate în mediul urban (95.3%).

Cele mai multe sesizări de infracțiuni stradale privesc furturi din auto, din societăţi comerciale şi furturile din buzunare.

În mediul rural criminalitatea a scăzut 11%, iar infracţiunile de natură judiciară au scăzut cu 14 % faţă de anul 2015.

Prin Sistemul Naţional Unic pentru Apeluri de Urgență în anul 2016 au fost înregistrate 19.142 de apeluri, din care 66%  în mediul urban, iar restul în mediul rural. Intervenţia de urgenţă a poliţiştilor s-a impus în 58,20% din cazuri, iar în 41,7% din cazuri au fost semnalate evenimente nonurgenţe.

Pe linie de poliţie rutieră, în anul 2016, prioritatea Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba a fost prevenirea accidentelor de circulaţie prin asigurarea unei prezenţe active a echipajelor de poliţie rutieră  pe principalele drumuri naţionale, în punctele cu risc ridicat de accidente şi la orele cu trafic intens.

Ca urmare a acestor acţiuni, au fost înregistrate scăderi la toţi indicatorii privind siguranţa rutieră.

Au scăzut cu 2% numărul accidentelor rutiere grave, cu 16 % numărul persoanelor decedate, cu 2 % numărul persoanelor rănite grav şi cu 1,7 % numărul persoanelor rănite uşor.

Principalele 5 cauze ale producerii accidentelor grave de circulaţie au fost viteza neadaptată la condiţiile de drum, neacordarea de prioritate vehiculelor, nerespectarea distenţei în mers, depăşirea neregulamentară şi neacordarea de prioritate pietonilor.

Au fost aplicate 40.416 de sancţiuni contravenţionale, au fost reţinute, în vederea suspendării sau anulării, 2.178 permise de conducere şi au fost retrase 1.126 certificate de înmatriculare.

Şi în anul 2016, Inspectoratul de Poliţie Judeţean Alba a realizat o cooperare foarte bună cu celelalte instituţii de aplicare a legii dar şi cu instituţiile şi autorităţile locale.

Pentru anul 2017, activităţile Inspectoratului de Poliţie Judeţean Alba se vor derula în conformitate cu priorităţile de acţiune naţionale prevăzute de actele normative în vigoare şi vor urmări, cu precădere, creşterea gradului de siguranţă al cetăţenilor, reducerea infracţionalităţii stradale, reducerea riscului rutier şi asigurarea climatului de legalitate pentru mediul de afaceri prin combaterea evaziunii fiscale, contrabandei, corupţiei, contrafacerii de mărfuri, a infracţiunilor din domeniul achiziţiilor publice, precum şi prin protecţia intereselor financiare ale Uniunii Europene.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tehnica „spoofing”, o nouă metodă de înșelăciune: Cum poți rămâne fără bani în cont în urma unor apeluri de la falși angajați ai băncilor În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri prin care au fost comise fapte de natură penală, utilizându-se tehnica „spoofing”. Autorii, folosind aplicații VoIP (voice over IP), cu numere de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea