Rămâi conectat

Actualitate

Băuturile răcoritoare s-ar putea scumpi cu 50%: Ce efecte va avea introducerea unei posibile accize

Ziarul Unirea

Publicat

în

Băuturile răcoritoare s-ar putea scumpi cu 50%: Ce efecte va avea introducerea unei posibile accize

Prețurile la băuturile răcoritoare ar putea crește cu până la 50%, în contextul în care se desfășoară discuții în coaliție despre creșteri de taxe și introducerea uneia pentru băuturile răcoritoare.

Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare (ANBR) a avertizat că impactul direct al unei posibile accize va determina o creștere directă a prețului mediu pe litru la raft între 20 – 25% și până la 50% pentru băuturile în ambalaje la peste 2,5l.

”Posibila suprataxare a băuturilor răcoritoare cu zahăr în contextul noilor ajustări fiscale analizate de Guvern se va resimți direct în buzunarul consumatorului”, a menționat Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare.

Președintele ANBR, Alice Nichita, a amintit că cea mai recentă măsură de acest gen, introdusă cu doar șase uni în urmă, este mărirea cotei de TVA de la 9 la 19%, aceasta aplicându-se doar pentru băuturile răcoritoare, cu sau fără zahăr.

”Această măsură profund discriminatorie a determinat deja o scădere a pieței de aproximativ 6% și o nouă taxă adresată doar producătorilor de băuturi răcoritoare pune o presiune greu de gestionat de către orice companie”, a spus președintele ANBR.

Avertisment referitor la această măsură

Asociația Națională pentru Băuturi Răcoritoare a avertizat că măsura ar pute avea drept consecință reducerea veniturilor virate la bugetul de stat.

Estimăm o scădere a volumelor de vânzări care va conduce la o diminuare cu 52 milioane euro a TVA-ului achitat la bugetul de stat, la care se adaugă scăderea pe lanțul de valoare a taxelor și impozitelor plătite, pornind de la furnizorii de materii prime (ingrediente, ambalaje), partenerii comerciali, până la industria Horeca”, a transmis Asociația.

În perioada 2017-2020, industria de băuturi răcoritoare a contribuit direct la bugetul de stat cu peste 416 milioane euro reprezentând TVA și impozite indirecte, conform unui studiu din 2022 făcut de Deloitte România. În plus, a susținut în medie, anual, peste 70.000 de locuri de muncă, prin efect direct, indirect și indus.

Potrivit Asociației, consecințele ar putea fi resimțite de tot lanțul de valoare, de la fermierii care cultivă sfecla de zahăr în România, până la magazine, baruri și restaurante, inclusiv prin pierderi de locuri de muncă.

Sursa: playtech.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Transfăgărăşanul intră în reparații vara aceasta: Anunțul lui Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor

Ziarul Unirea

Publicat

în

Transfăgărăşanul intră în reparații vara aceasta: Anunțul lui Sorin Grindeanu, Ministrul Transporturilor În perioada următoare se vor desfășura lucrări de reparații pe Trasfăgărășan, însă traficul nu va fi oprit în perioada lucrărilor de reabilitare,  a anunțat Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor. „Asta e o chestiune care ţin neapărat ca în această vară să fie făcută şi […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea