Rămâi conectat

Curier Județean

Batalionul 136 Geniu „Apulum” a primit „Emblema de onoare a Forţelor Terestre”

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Sâmbătă, la Batalionul 136 Geniu „Apulum” Alba Iulia a avut loc un ceremonial militar şi religios prilejuit de împlinirea a 50 de ani de la înfiinţarea UM 01684, „maestru de ceremonii” fiind cpt. Cosmin Stan, purtătorul de cuvânt al batalionului condus de lt. col. Corneliu Dinco. La eveniment au participat oficialităţi judeţene şi locale, civile şi militare, foşti comandanţi, iar de la eşaloanele superioare au luat parte col. Ioan Mocan (SMFT) şi col. dr. Mircea Vladu, comandantul Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila, căreia i se subordonează batalionul albaiulian. O prezenţă plăcută şi surprinzătoare a fost cea a g-ral. (r) Constantin Savu, în vârstă de 91 de ani, „părintele pontonului românesc”, care ne-a mărturisit ulterior că a ajuns la această invenţie prin pasiune şi perseverenţă.
După primirea raportului şi intonarea Imnului de Stat, au fost citite mesajele aniversare din partea ministrului Apărării şi a şefului Statului Major al Forţelor Terestre. Apoi, lt. col. Corneliu Dinco a primit „Emblema de onoare a Forţelor Terestre” din partea col. Ioan Mocan, „pentru îndeplinirea ireproşabilă a misiunilor încredinţate şi obţinerea de rezultate deosebite în procesul instruirii, cu ocazia aniversării a 50 de ani de la înfiinţare”.
Preotul ortodox Cosmin Bufnea a oficiat o rugăciune de mulţumire şi a binecuvântat efectivele batalionului. După ce lt. col. Cristian Păsărea a mulţumit autorităţilor pentru foarte buna colaborare, au urmat alocuţiunile invitaţilor, care au ţinut să-i felicite pe sărbătoriţi. G-ral. bg. (r) Stelică Sava, fost comandant al batalionului, a rememorat o parte din istoria unităţii militare participante în 2002 la aplicaţia internaţională „Blonde Avalanche”, la Vinţu de Jos, subliniind că unitatea albaiuliană a fost mereu pe primul loc şi în cadrul Brigăzii 4 Geniu Deva pe care a condus-o, argumentând necesitatea menţinerii acestei unităţi la Alba Iulia.
Viceprimarul Ioan Bogăţan a evidenţiat buna relaţie a batalionului cu Primăria Alba Iulia, spunând totodată că anul înfiinţării batalionului coincide cu anul în care şi-a început studiile liceale la Alba Iulia. Prefectul Ştefan Bardan a lăudat profesionalismul militarilor la intervenţiile pentru îndepărtarea efectelor calamităţilor naturale de anul trecut. Un moment impresionant l-a constituit alocuţiunea simpaticului general nonagenar Constantin Savu, „părintele pontonului românesc”, despre care am aflat că anul trecut venise de la Bucureşti să verifice trăinicia podului de pontoane realizat de geniştii albaiulieni peste râul Mureş, la Partoş.
Mesajele s-au încheiat cu cuvântul comandantului Brigăzii 10 Geniu „Dunărea de Jos” Brăila, col dr. Mircea Vladu, care a enumerat comandanţii batalionului şi a evocat istoricul unităţii, amintind că, la recentul exerciţiu multinaţional TISA 2011 de la Râmnicu Vâlcea, Batalionul 136 Geniu „Apulum” a fost apreciat de liderii militari şi civili implicaţi. După înmânarea „Emblemei de merit «În serviciul Armatei României»”, clasa a III-a, maistrului militar clasa I Gligor Ioniţă Bârdea, a fost dezvelită placa semicentenarului Batalionului 136 Geniu. Ceremonialul s-a terminat cu defilarea trupelor prin faţa tribunei amenajate pe aleea principală din curtea UM 01684. La mulţi ani!
Robert GHERGU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Vasile Hârjoc, atletul cugirean de 71 de ani care face turul Europei pe bicicletă a ajuns la Alba Iulia. A plecat în 1 iulie din București!

Bera Larisa

Publicat

în

Vasile Hârjoc, atletul cugirean de 71 de ani care face turul Europei pe bicicletă a ajuns la Alba Iulia. A plecat în 1 iulie din București! Vasile Hârjoc, campion național la +65 ani la maraton și deținător al mai multor recorduri naționale ale categoriei sale de vârstă, face turul Europei pe bicicletă. Citește și: Atletul […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea