Rămâi conectat

Actualitate

Bătălia pentru un spital modern continuă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

– Domnule Cristian Simu, au trecut cinci luni de când aţi fost numit manager al Spitalului din Cugir şi aproape un an de când aţi fost mandatat să conduceţi instituţia locală de sănătate. Cu ce probleme v-aţi confruntat în această perioadă?
– Odată cu începerea procesului de restructurare a spitalelor şi trecerea lor în subordinea administraţiilor locale, cum este şi cazul spitalului Cugir, am trecut la identificarea problemelor cu care se confruntă instituţia. Am constatat că problema prioritară o reprezintă infrastructura, o infrastructură precară aparţinând unui spital construit în 1956, unde instalaţiile sanitare, canalizarea, instalaţiile electrice şi de încălzire datau de la ridicarea construcţiei. O altă problemă era consumul mare cu întreţinerea, respectiv încălzirea pe timp de iarnă care se ridica la 400 de milioane de lei vechi/lună. O situaţie ce înseamnă cheltuieli ridicate şi deci se impunea reducerea lor. În acest caz ideea a fost de îmbunătăţire a coeficientului termic al clădirii, lucru ce ne-a determinat să trecem la schimbarea uşilor şi a geamurilor, înlocuire acoperişuri, eliminarea infiltraţiilor de apă. Aşa că am reuşit să schimbăm şarpanta de la clădirea interne şi chirurgie în procent de 90% şi să înlocuim în proporţie de 100% ţigla de pe clădire. Au fost efectuate şi unele lucrări de zidărie, iar cu fondurile obţinute ne propunem să înlocuim tâmplăria existentă peste tot. La cele două mansarde am reuşit schimbarea tâmplăriei exterioare, geamurile şi uşile  în capetele holurilor. Suntem de asemenea preocupaţi de schimbarea geamurilor la interne şi chirurgie iar pe viitor la maternitate şi pediatrie.
– Care a fost şi care este poziţia dvs. ca manager al spitalului legată de procesul de restructurare a unităţilor de sănătate?
– Zvonul apărut în ianuarie că spitalul din Cugir se închide ne-a alarmat şi pe noi, fapt ce ne-a determinat să facem lobby pe lângă primărie şi Consiliul local şi apoi pe lângă factorii politici din judeţ şi nu în ultimul rând contactul permanent cu cei doi parlamentari din Colegiul Cugir. Prin demersurile făcute şi la Ministerul Sănătăţii am constatat bucuroşi că nu vom fi desfiinţaţi.

Din păcate a venit peste noi reducerea de paturi, la nivel de judeţ s-a ajuns să rămână 1915 paturi finanţate. Nu ştim câte o să fie la Cugir. Nu dorim să pierdem niciunul, vrem să rămânem în actuala structură, adică la 1477 paturi la care se adaugă încă 3 paturi de spitalizare/zi şi încă 10 paturi pentru însoţitori.
– Care este relaţia dvs. cu colectivul de medici şi ce proiect aveţi pentru îmbunătăţirea activităţii spitalului?
– Avem un colectiv mic de medici dar inimos, format mai ales din cugireni care iubesc oraşul şi ţin la spital. De fapt, întreg personalul este angajat în acest efort de susţinere a activităţii medicale. Dezideratul nostru, al meu ca manager, este de a face permanent demersuri de a aduce medici la Cugir. Avem acum 19 medici din care 15 lucrează în spital şi 4 sunt rezidenţi. Din păcate, există o tradiţie ca în spitalele orăşeneşti rezidenţii să nu se mai  întoarcă. Noi vrem să-i aducem la Cugir. Facem acum demersuri pentru un internist, un anestezist şi un medic pentru terapie intensivă. Acum funcţionăm cu 12 secţii şi compartimente şi acordăm asistenţă nu doar la Cugir ci şi în localităţile arondate oraşului, comunelor limitrofe Blandiana, Ceru Băcăinţi, Săliştea, Şibot cărora vrem să le acordăm servicii medicale de calitate.
– Care ar fi neîmplinirile ce vă frământă cel mai mult?
– Ne doare că nu avem naşteri în spitalul din Cugir. Maternitatea este catalogată de gradul I iar lipsa anestezistului şi a medicului neonatolog nu permite decât naşteri fiziologice, iar aceste naşteri nu le putem programa. Ne dorim să rămânem şi pe viitor tot un spital de acuţi iar unitatea să devină una reprezentativă. La minister se face o evaluare a spitalelor pentru a putea încheia contracte cu Casa de Asigurări de Sănătate. Noi suntem propuşi pentru categoria IV. Revin şi susţin că medicul anestezist este problema nr. 1. Lucrăm acum la un plan de conformare şi ne angajăm să găsim un medic anestezist chiar şi cu jumătate de normă. Este necesar să intrăm în categoria IV (pentru a putea primi finanţare).
– Ce le transmiteţi cugirenilor?
– Să aibă încredere în noi, că facem tot ce putem pentru sănătatea lor. Noi privim cu încredere în viitor şi îi rugăm şi pe ei să facă la fel.
– Vă dorim mult succes!
Constantin PREDESCU


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale

Ziarul Unirea

Publicat

în

18-19 iulie 2024 | COD GALBEN de FURTUNĂ în Alba și alte județe din țară: Vijelii, grindină, descărcări electrice și averse torențiale ANM A emis joi dimineața o avertizare meteo cod galben de furtună valabil în Alba și alte județe din țară, în intervalul 18 iulie, ora 10 – 19 iulie, ora 02. Citește și: […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea