Bătaia nevestei ca normă socială în județul Alba. Cine sunt (ne)vinovații? Cui te poți adresa pentru ajutor?
În ultimele săptămâni am devenit mai conștient de drama femeilor și a copiilor care trăiesc în familii în care bărbatul este violent. Adică, pe lângă rolul de soț și tată, acesta are obiceiul să își snopească în bătaie nevasta și uneori și copii. Din nefericire, adesea, acești bărbați ajung să își îndeplinească cu succes în familie doar rolul de “bătăuș”.
Situația la nivelul județului Alba, precum și la nivelul întregii țări, este alarmantă și nimic relevant nu s-a făcut până acum pentru această categorie vulnerabilă.
Cea mai mare răspândire a “caftelii în familie” este în mediul rural. Alfel spus, la țară, unde nivelul de educație este mai scăzut, “a-ți bate nevasta” reprezintă încă pentru mulți, o “normă socială”, un comportament banal, acceptat tacit de preot, primar, polițist și adesea chiar de victimă.
Mărturiile unor femei din Alba la care am avut acces, victime ale violenței domestice, sunt emoționante și revoltătoare, însă principiul confidențialității mă împiedică să le redau aici. Voi oferi totuși câteva exemple de traume, pentru a vă face o idee despre calvarul prin care trec, adesea o viață întreagă, femeile abuzate și agresate de proprii lor soți.
În cazul tuturor celor patru victime ale violenței domestice cu care am luat contact în calitate de psiholog, soții sau partenerii lor consumă frecvent alcool, fond pe care devin adesea niște adevărați “teroriști”, atât pentru neveste cât și pentru proprii copii.
Un aspect interesant pe care l-am observat și care m-a emoționat este faptul că una dintre femei, disperată de situația grea în care se afla, mărturisea că, de-a lungul vieții a crezut și s-a consolat cu ideea că “să te bată bărbatul este ceva normal în majoritatea familiilor”. Adică, mediul în care ea a crescut i-a oferit același model al cuplului, al familiei. Tatăl ei o bătea pe maică-sa, la neamuri se întâmpla cam la fel și, parcă în mod predestinat, s-a luat cu un bărbat ce are aceleași obiceiuri.
Violența domestică nu este ceva specific populației rurale, deși există și în județul Alba niște “poli”, zone, în care acest gen de violență este văzut și acceptat ca o normă socială. Violența domestică nu este ceva specific nici persoanelor fără educație sau cu un nivel socio-economic mai scăzut, potrivit statisticilor acest “sport” fiind practicat de oameni “cu școală” și situație economică bună și foarte bună.
Unde poți cere ajutor dacă ești victima a violenței domestice?
Trebuie să subliniez încă de la început că a-ți bate soția sau copilul reprezintă o infracțiune. Violenta domestica este definita in termeni legislativi ca fiind orice actiune fizica sau verbala savarsita cu intentie de catre un membru de familie impotriva altui membru al aceleiasi familii, care provoaca suferinta fizica, psihica, sexuala sau un prejudiciu material – o infractiune, prevazuta si sanctionata ca atare de Codul penal roman incepand cu anul 2000 (Legea 197/2000).
Violenta in familie poate avea consecinte grave asupra persoanelor, copii sau adulti, atat pe plan fizic, cat si pe plan emotional. De obicei, efectele abuzurilor se fac resimtite o lunga perioada de timp dupa savarsirea lor si influenteaza viata si comportamentul adultilor sau copiilor.
Cel mai la îndemână, din păcate nu și foarte eficient, este numărul de urgență 112. Aici, victima sau persoana care sesizaează fapta este transferată înspre ofițerul de serviciu de la Jandarmerie ori de la Poliție. Aceștia sunt obligați să trimită un echipaj la fața locului, care reușește să aplaneze pentru moment conflictul și îi aplică agresorului o amendă, de obicei, pentru tulburarea ordinii publice. Ce urmează pentru biata femeie care a cerut disperată ajutor, după ce soțul ei se trezește cu jandarmii sau polițiștii de ordine publică la ușa, și mai ia pe deasupra și o amendă, nu ne rămâne decât să ne închipuim singuri. De obicei, cine sună odată la 112 în calitate de victimă a violenței domestice, se învață minte și nu mai revine. Mai ales dupa ce citeste in presa a doua zi despre pațania ei, de ajunge de rușinea „satului”. Deci Poliția și Jandarmeria dovedesc că nu sunt de mare folos în aceste situații de criză pentru victimele violenței în familie.
Aceste persoane au nevoie în primul rând de un adăpost în care să se poată refugia dacă este cazul, în siguranță, dacă este nevoie alături de copii săi. Apoi, pe lângă protecție, victimele violenței domestice au nevoie de consiliere psihologică, juridică, etc., pentru a își redobândi lucidiatea și a-și face un plan alternativ pentru viitorul ei și al copiilor săi.
În județul Alba funcționează Compartimentul Telefonul Copilului şi Telefonul Victimelor Violenţei în Familie. Se pot apela gratuit următoarele numere de telefon: Telefonul Copilului – 08008.200.100 şi Telefonul Victimelor Violenţei în Familie – 08004 101 50.
Pentru a putea să vorbim de oraș sau județ european, civilizat, unde știm că se investesc anual milioane de euro din bani publici în evenimente cultural-distractive, este obligatoriu să se facă ceva concret și pentru prevenția acestui flagel, pe care îl reprezintă violența domestică.
Mamele și copii agresați au nevoie de ajutor! Înființarea în Alba a unui adăpost special destinat victimelor violenței în familie, realizarea constantă a unor campanii de informare de către Poliție, Jandarmerie, Arhiepiscopie, la nivelul comunităților locale, ar putea fi un bun început.
Implicarea fiecăruia dintre noi ar putea fi, pe termen lung, schimbarea în bine pe care ne-o dorim cu toții, chiar și agresorii, care sunt la randul de multe ori niște victime ale lumii in care s-au nascut si au trăit.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
VIDEO | Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia: Dragi albaiulieni, viitorul va fi pe atât de bun, pe cât ne ambiționăm, împreună, să îl facem!
Gabriel Pleșa, primarul municipiului Alba Iulia: Dragi albaiulieni, viitorul va fi pe atât de bun, pe cât ne ambiționăm, împreună, să îl facem! Mesajul de Crăciun al primarului Gabriel Pleșa pentru albaiulieni ”Dragi albaiulieni, anul acesta, pe lângă bucuria de a fi împreună, sănătate, recunoștință, speranță, credință și încrederea că viitorul va fi pe atât […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
MESAJE de CRACIUN 2024. URARI şi FELICITARI de Sărbători pe care le puteţi trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 9 ore
Cele mai frumoase mesaje de Crăciun 2024. Urări și felicitări pe care le puteți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Povestea sau legenda lui Moș Crăciun
-
Ştirea zileiacum 3 zile
Renii lui Moș Crăciun. Povestea renilor. Care sunt numele lor și cum îi ajută aceștia pe Moșul
-
Opinii - Comentariiacum 12 ore
MESAJE de SĂRBĂTORI 2024. URARI şi FELICITARI pe care le puteţi trimite prin SMS de Sărbători
-
Opinii - Comentariiacum o zi
MESAJE de Mos CRACIUN 2024 hazlii. Idei de SMS-uri, URĂRI şi FELICITĂRI amuzante pe care le puteți trimite celor dragi