Bărbatul care a furat bani, tămâie şi mir de la Mănăstirea Oaşa, și-a primit pedeapsa: Ce au decis judecătorii
Bărbatul care a furat bani, tămâie şi mir de la Mănăstirea Oaşa, și-a primit pedeapsa: Ce au decis judecătorii
Un bărbat în vârstă de 39 de ani, din comuna Mihalţ, specializat în furturi din mănăstiri, a fost condamnat de Judecătoria Sebeş la închisoare cu executare, pentru furtul a 7.592 de lei dintr-o chilie a Mănăstirii Oaşa.
B. Iulian Stejerel, originar din comuna Mihalţ, este acuzat că a furat suma de 7.592 dintr-o chilie a Mănăstirii Oaşa. Jaful a avut loc în noaptea de 27/28 ianuarie 2019. Bărbatul nu a ajuns departe cu banii furaţi, deoarece a fost prins în scurt timp de poliţiştii din Sebeş sesizaţi de către călugării de la mănăstire, pe teritoriul comunei Şugag, iar asupra acestuia a fost găsită întreaga sumă de bani sustrasă de la mănăstire.
Dosarul a fost înregistrat la Judecătoria Sebeş în data de 27 februarie 2019, iar o primă decizie a fost pronunţată în 18 febarurie 2020. Bărbatul a fost condamnat la 2 ani de închisoare în regim de detenţie.
”(…) În cursul lunii ianuarie 2019, inculpatul a fost cazat în cadrul Mănăstirii Oaşa timp de o săptămână. În noaptea de 27/28.01.2019, pe fondul consumului de alcool, inculpatul a întrat în chilia călugărului I. O. de unde a sustras suma de 7.592 lei, bani ce aparţineau mănăstirii şi proveneau din vânzarea produselor lactate preparate în cadrul mănăstirii. Ulterior, a sustras mai multe obiecte bisericeşti în valoare de 200 lei (iconiţe, tămâie, mir) şi apoi a părăsit incinta mănăstirii. Inculpatul s-a îndreptat spre barajul Oaşa unde s-a întâlnit cu martorul C. N. (paznic la baraj) şi i-a cerut acestuia să îl aducă până în Sebeş, motivând că este un călugăr care a fost cazat la mănăstire şi s-a pierdut de grup, având nevoie acum să ajungă în mun. Sebeş. Pe drum, autovehiculul condus de martor a fost oprit de organele de poliţie, care la un control efectuat asupra inculpatului au găsit suma de 7.592 lei şi mai multe cutii cu tămâie, sticluţe cu mir, cărbune pentru candelă”, astfel este descrisă în rechizitoriu fapta hoţului.
Bărbatul nu este la prima faptă de furt dintr-o mănăstire. În februarie 2018, B. Iulian Stejerel a fost eliberat din închisoare după ce a executat o pedeapsă de 1 an şi 2 luni tot pentru furtul unei sume de bani. ”Victima” acestuia a fost, de această dată, Mănăstirea Sf. Ilie din Băişoara, judeţul Cluj, de unde a furat suma de 1.000 de lei. Fapta a avut loc în noiembrie 2014. Bărbatul a sustras atunci o casetă metalică în care se adunau donaţii de la credincioşi. La fel ca în cazul jafului de la Mănăstirea Oaşa, acesta s-a cazat peste noapte, fiind un cunoscut mai vechi al stareţului.
Noaptea, a pătruns în biserica mănăstirii de unde a sustras o casetă metalică în care se adunau donaţii de la credincioşi. A dus cutia metalica în camera unde era cazat, a forţat capacul cutiei şi a luat banii strânşi din donaţii, după care a părăsit incinta mănăstirii. A doua zi dimineaţa stareţul a observat lipsa cutiei din biserică şi pe covor urme de încălţăminte care duc în altar la uşa care face accesul în biserică. S-a deplasat în camera în care era cazat inculpatul şi a constatat că acesta plecase, iar cutia deschisă se afla în pat acoperită cu perne. Pe lângă bani, hoţul a sustras din beciul mănăstirii şi o sticlă de 1,5 litri de vin pe care a băut-o înainte de a da atacul la cutia milei.
”Scade din durata pedepsei aplicate, perioada de reţinere în această cauză, de la data de 28.01.2018 ora 09.30 până la data de 29.01.2018, ora 09.30. Ia act că persoana vătămată nu s-a constituit parte civilă în cauză. Obligă pe inculpatul B. I. St. la plata sumei de 400 lei către stat, cu titlu de cheltuieli judiciare (200 lei pentru faza de urmărire penală, 100 lei pentru etapa camerei preliminare, 100 lei pentru etapa judecăţii în fond). Cu drept de apel, în termen de 10 zile de la comunicarea copiei de pe dispozitiv, pentru procuror, inculpat şi persoana vătămată”, se menţionează în minuta deciziei de la jduecătoria Sebeş.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Ştirea zilei
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie
35 de ani de la Revoluția din Decembrie 1989, la Alba Iulia: PROGRAMUL evenimentelor organizate sâmbătă, 21 decembrie Oficialităţile locale, în colaborare cu asociaţiile de revoluţionari, vor organiza sâmbătă, 21 decembrie, un eveniment comemorativ dedicat împlinirii a 35 de ani de la izbucnirea Revoluției din Decembrie 1989, care prin jertfă de sânge a dus la […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 8 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 12 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor