Banii cash ar putea deveni istorie. Comisar european despre introducerea euro digital: „Este un proiect care ne permite să facem alegeri”
Banii cash ar putea deveni istorie. Comisar european despre introducerea euro digital: „Este un proiect care ne permite să facem alegeri”
În următoarea perioadă de timp, banii cash ar putea dispărea din spațiul economic al Uniunii Europene.
Comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness, a declarat că un euro digital va oferi mai multe opţiuni pentru efectuarea plăţilor şi nu este un proiect ”Big Brother’‘, care caută să controleze oamenii.
BCE trebuie să ia o decizie dacă va merge înainte cu introducerea euro digital, dar Mairead McGuinness ar urma să publice curând un proiect de lege a UE care va constitui baza sa legală, dacă va fi luată decizia de a continua demersurile, transmite Reuters.
Oficialii BCE au specificat că nu vor fi păstrate niciun fel de date personale ale utilizatorilor. Dar criticii spun că versiunea digitală a euro ar putea fi folosită pentru amestec în activităţile oamenilor şi va face mai dificilă folosirea numerarului pentru a face plăţi şi achiziţii.
„Este un proiect care ne permite să facem alegeri”
„Acesta nu este un proiect ‘Big Brother‘. Îi respect pe cei care au această opinie, dar, sincer, le cer să se calmeze puţin, nu putem prezenta cetăţenilor această problemă ca un proiect de control. Este un proiect care ne permite să facem alegeri„, a declarat McGuinness, în Parlamentul European.
Dacă UE decide să acorde oficial unui euro digital „statut de mijloc legal de plată„, blocul comunitar va avea nevoie să acţioneze în acelaşi sens pentru versiunea în numerar a monedei unice, a explicat McGuinness.
Prin urmare, Comisia Europeană va propune în acest trimestru un proiect de lege prin care să se asigure că forma în numerar a euro are statut de mijloc legal de plată, în concordanţă cu reglementările din 2021 ale Curţii Europene de Justiţie (CJUE), a adăugat McGuinness.
Instituţia a decis că statutul de mijloc legal de plată înseamnă acceptarea obligatorie a euro la valoarea nominală totală.
Banca Angliei (BoE) şi Ministerul de Finanţe din Marea Britanie analizează o versiune digitală a lirei sterline, iar BoE a precizat că va acelaşi statut legal ca numerarul, conform agerpres.ro.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor
România, în topul țărilor europene cu cea mai scumpă apă menajeră și îmbuteliată. Afacerea pe spinarea românilor Deși România are resurse hidrografice din belșug și unele dintre cele mai apreciate izvoare de apă minerală de pe continent, am ajuns să plătim pe litrul de apă mai mult ca locuitorii din statele mai bogate ale Europei. […]
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune
Radu Georgescu: Într-o țară civilizată, măsurile fiscale erau votate prin referendum de către populație. Planul nu rezolvă deficitul bugetar, dar va duce economia României în recesiune Economistul Radu Georgescu face o comparație între cum a fost aprobat planul fiscal în România și cum se procedează într-o țară civilizată, cum e de exemplu Elveția, unde toate […]
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani
Subvenții APIA doar pentru fermele mai mari de 2 hectare. Peste 225.000 de producători agricoli vor rămâne fără bani Una dintre cele mai controversate măsuri incluse în noul program de guvernare vizează direct micii fermieri din România. Executivul propune creșterea suprafeței minime eligibile pentru a beneficia de plăți directe, de la 1 hectar la 2 […]