Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Actualitate

Banii cash ar putea deveni istorie. Comisar european despre introducerea euro digital: „Este un proiect care ne permite să facem alegeri”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Banii cash ar putea deveni istorie. Comisar european despre introducerea euro digital: „Este un proiect care ne permite să facem alegeri”

În următoarea perioadă de timp, banii cash ar putea dispărea din spațiul economic al Uniunii Europene.

Comisarul european pentru servicii financiare, stabilitate financiară şi uniunea pieţelor de capital, Mairead McGuinness, a declarat că un euro digital va oferi mai multe opţiuni pentru efectuarea plăţilor şi nu este un proiect ”Big Brother’‘, care caută să controleze oamenii.

BCE trebuie să ia o decizie dacă va merge înainte cu introducerea euro digital, dar Mairead McGuinness ar urma să publice curând un proiect de lege a UE care va constitui baza sa legală, dacă va fi luată decizia de a continua demersurile, transmite Reuters.

Oficialii BCE au specificat că nu vor fi păstrate niciun fel de date personale ale utilizatorilor. Dar criticii spun că versiunea digitală a euro ar putea fi folosită pentru amestec în activităţile oamenilor şi va face mai dificilă folosirea numerarului pentru a face plăţi şi achiziţii.

„Este un proiect care ne permite să facem alegeri”

„Acesta nu este un proiect ‘Big Brother‘. Îi respect pe cei care au această opinie, dar, sincer, le cer să se calmeze puţin, nu putem prezenta cetăţenilor această problemă ca un proiect de control. Este un proiect care ne permite să facem alegeri„, a declarat McGuinness, în Parlamentul European.

Dacă UE decide să acorde oficial unui euro digital „statut de mijloc legal de plată„, blocul comunitar va avea nevoie să acţioneze în acelaşi sens pentru versiunea în numerar a monedei unice, a explicat McGuinness.

Prin urmare, Comisia Europeană va propune în acest trimestru un proiect de lege prin care să se asigure că forma în numerar a euro are statut de mijloc legal de plată, în concordanţă cu reglementările din 2021 ale Curţii Europene de Justiţie (CJUE), a adăugat McGuinness.

Instituţia a decis că statutul de mijloc legal de plată înseamnă acceptarea obligatorie a euro la valoarea nominală totală.

Banca Angliei (BoE) şi Ministerul de Finanţe din Marea Britanie analizează o versiune digitală a lirei sterline, iar BoE a precizat că va acelaşi statut legal ca numerarul, conform agerpres.ro.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare

Unirea Ziarul

Publicat

în

Program special al Poștei Române în minivacanța de 1 Mai și de Paști. Poștașii vor distribui pensiile aferente lunii mai începând din Joia Mare Compania Națională Poşta Română va modifica programul de lucru al subunităţilor poştale pentru minivacanța de 1 Mai și Paștele ortodox. Astfel, miercuri, 1 Mai, „Ziua Internațională a Muncii”, toate subunităţile poştale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea