BANI de la Guvern: Cine beneficiază și care este termenul de depunere a cererilor
Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a prelungit termenul de depunere a cererilor de finanțare pe schema de energie.
Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare destinate sprijinirii investițiilor în noi capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile, destinate autoconsumului în sectorul agricol și industria alimentară, este 30 aprilie, a anunțat, vineri, 21 martie 2025, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).
Citește și: Vouchere de vacanță 2025: Cum se vor acorda banii pentru concedii în acest an
Aceasta reprezintă ultima prelungire a sesiunii pentru depunerea solicitărilor de finanțare prin Schema de ajutor, conform precizărilor instituției.
Modificările referitoare la calendarul celei de-a doua sesiuni și condițiile de accesare a finanțării prin Schema de Energie au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 112/20.03.2025.
Sesiunea actuală pentru depunerea cererilor de finanțare prin Schema de Energie a fost lansată pe 24 decembrie 2024. Fondurile alocate pentru proiectele eligibile din această sesiune însumează 150 de milioane de euro, fiind distribuite în funcție de capacitățile instalate și tipul sursei de energie regenerabilă utilizate.
AFIR reamintește că, pentru perioada 2024-2025, ajutorul de stat acordat prin această schemă poate acoperi până la 100% din costurile eligibile. Valoarea finanțării nerambursabile pentru proiectele de energie eoliană este de 700.000 euro/MW, indiferent de capacitatea instalată. În cazul energiei solare, sprijinul financiar este de 550.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW și de 650.000 euro/MW pentru capacități de până la 1 MW inclusiv.
În cadrul Schemei de Energie, sunt eligibile pentru finanțare întreprinderile din sectorul agricol și industria alimentară, care sunt legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și organizațiile și federațiile de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI).
Această schemă de sprijin oferă finanțare pentru proiecte ce vizează dezvoltarea de noi capacități de producție a energiei electrice destinate autoconsumului, atât pentru instalații de până la 1 MW inclusiv, cât și pentru cele de peste 1 MW. Aceste capacități pot include soluții de stocare și trebuie să utilizeze surse regenerabile, precum energia solară și eoliană.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe, unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul ortodox
Sfântul Mare Mucenic Gheorghe. Obiceiuri, tradiţii şi superstiţii de Sfântul Gheorghe Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este sărbătorit, în fiecare an, pe 23 aprilie. El este considerat unul dintre cei mai venerați sfinți din calendarul creștin-ortodox. În traditia populara Sfantul Gheorghe este cunoscut sub numele de San-George. Este considerat a fi un zeu al vegetatiei, protector […]
26 aprilie 2025 | Doliu național în România, în ziua înmormântării Papei Francisc Guvernul României urmează să declare doliu național în România pentru ziua de sâmbătă, 26 aprilie 2025, au confirmat surse guvernamentale. Măsura vine în contextul în care sâmbătă, 26 aprilie 2025, va avea loc înmormântarea Papei Francisc, potrivit Mediafax. Citește și: Papa Francisc, […]
Economistul Radu Georgescu: De ce scad pe bursă toate acțiunile companiilor din imobiliare
Economistul Radu Georgescu: De ce scad pe bursă toate acțiunile companiilor din imobiliare După ce zilele trecute economistul Radu Georgescu a explicat de ce nu recomandă investițiile în imobiliare și de ce nu este un moment oportun să cumperi un apartament, acesta revine și spune de ce scad pe bursă toate acțiunile companiilor din imobiliare. […]