Rămâi conectat

Actualitate

BANI de la Guvern: Cine beneficiază și care este termenul de depunere a cererilor

Lucian Daramus

Publicat

în

BANI de la Guvern: Cine beneficiază și care este termenul de depunere a cererilor

Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) a prelungit termenul de depunere a cererilor de finanțare pe schema de energie.

Termenul limită pentru depunerea cererilor de finanțare destinate sprijinirii investițiilor în noi capacități de producție a energiei electrice din surse regenerabile, destinate autoconsumului în sectorul agricol și industria alimentară, este 30 aprilie, a anunțat, vineri, 21 martie 2025, Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR).

Citește și: Vouchere de vacanță 2025: Cum se vor acorda banii pentru concedii în acest an

Aceasta reprezintă ultima prelungire a sesiunii pentru depunerea solicitărilor de finanțare prin Schema de ajutor, conform precizărilor instituției.

Modificările referitoare la calendarul celei de-a doua sesiuni și condițiile de accesare a finanțării prin Schema de Energie au fost aprobate prin Ordinul Ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale nr. 112/20.03.2025.

Sesiunea actuală pentru depunerea cererilor de finanțare prin Schema de Energie a fost lansată pe 24 decembrie 2024. Fondurile alocate pentru proiectele eligibile din această sesiune însumează 150 de milioane de euro, fiind distribuite în funcție de capacitățile instalate și tipul sursei de energie regenerabilă utilizate.

AFIR reamintește că, pentru perioada 2024-2025, ajutorul de stat acordat prin această schemă poate acoperi până la 100% din costurile eligibile. Valoarea finanțării nerambursabile pentru proiectele de energie eoliană este de 700.000 euro/MW, indiferent de capacitatea instalată. În cazul energiei solare, sprijinul financiar este de 550.000 euro/MW pentru capacități instalate mai mari de 1 MW și de 650.000 euro/MW pentru capacități de până la 1 MW inclusiv.

În cadrul Schemei de Energie, sunt eligibile pentru finanțare întreprinderile din sectorul agricol și industria alimentară, care sunt legal constituite și înregistrate la Oficiul Național al Registrului Comerțului (ONRC), precum și organizațiile și federațiile de organizații din domeniul îmbunătățirilor funciare (OUAI/FOUAI).

Această schemă de sprijin oferă finanțare pentru proiecte ce vizează dezvoltarea de noi capacități de producție a energiei electrice destinate autoconsumului, atât pentru instalații de până la 1 MW inclusiv, cât și pentru cele de peste 1 MW. Aceste capacități pot include soluții de stocare și trebuie să utilizeze surse regenerabile, precum energia solară și eoliană.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Uși deschise… în afară pentru șefii spitalelor. Ministru: „Îi rog pe managerii de spitale care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face”

Ioana Oprean

Publicat

în

Uși deschise… în afară pentru șefii spitalelor. Ministru: „Îi rog pe managerii de spitale care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se face” „Îi rog pe managerii care spun că nu se poate să lase locul liber pentru cei care pot și știu cum se […]

Citește mai mult

Actualitate

Premierul Bolojan despre pachetul de măsuri din domeniul sanitar: „Multe spitale există în primul rând pentru cei care lucrează în ele, pentru a le asigura salariile, și mult mai puțin pentru pacienți”

Ioana Oprean

Publicat

în

Premierul Bolojan despre pachetul de măsuri din domeniul sanitar: „Multe spitale există în primul rând pentru cei care lucrează în ele, pentru a le asigura salariile, și mult mai puțin pentru pacienți” Premierul Ilie Bolojan și ministrul Sănătății, Alexandru Rogobete, au anunțat, luni, 21 iulie 2025, într-o conferință de presă comună, un pachet de măsuri […]

Citește mai mult

Actualitate

DEFINITIVAT 2025: Rezultatele finale indică o creştere cu 3,87% a numărului de candidaţi promovaţi

Ioana Oprean

Publicat

în

DEFINITIVAT 2025: Rezultatele finale indică o creştere cu 3,87% a numărului de candidaţi promovaţi Rezultatele finale ale examenului de definitivat 2025 indică o creştere cu 3,87% a numărului de candidaţi promovaţi după soluţionarea contestaţiilor. Concret, au promovat 69,24% dintre cadrele didactice care au susţinut examenul, iar 45 de candidaţi au obţinut nota maximă. În contrapartidă, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea