Rămâi conectat

Opinii - Comentarii

Dosarul pensiilor ilegale – Banda de falsificatori de diplome producea avocaţi, psihologi, manageri publici sau profesori

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

URS Construct

Gruparea formată în jurul lui Constatin Toma, unul dintre capii falsificatorilor de acte din „Dosarul pensiilor ilegale”, a fabricat pe bandă rulantă diplome de studii pentru zeci de beneficiari dornici să parvină pe plan profesional. Astfel, s-au găsit destule persoane din judeţul Alba care şi-au dat comandă de atestate profesionale, diplome de bacalaureat, licenţă, masterat, intenţionând ca apoi să beneficieze de pe urma lor. Gruparea lui Toma a executat de la diplome de drept până la diplome de psiholog şi farmacist, printre beneficiari numărându-se un avocat din zona Blajului, o angajată a Primăriei Jidvei, o profesoară suplinitoare din Abrud, o angajată a Centrului Militar Judeţean Alba. Toţi sunt acum învinuiţi şi judecaţi în stare de libertate în dosarul instrumentat de procurorii DIICOT Alba.

*Avocat cu diplomă de licenţă falsă

Din declaraţiie pe care liderul grupării din „Dosarul pensiilor ilegale” le-a dat în faţa procurorilor DIICOT Alba reiese că, undeva în zona Blaj, există un avocat căruia el i-a fabricat o diplomă de licenţă falsă. „(…) Prin intermediul doamnei Florica din Sâncel am cunoscut şi alte persoane ce doreau să obţină diplome de studii şi pensii pe baza unor dosare false. Reţin că aceasta mi-a prezentat un băiat dintr-o comună de lângă Blaj, căruia i-am făcut o diplomă de licenţă în drept la Facultatea Spiru Haret din Bucureşti. Când i-am predat acestuia diploma, acesta avea 24 de ani. În cursul anului trecut (n.r. – anul 2010) m-am întâlnit iar cu acest băiat şi acesta a spus că, pe baza diplomei, profesează ca avocat stagiar şi mai are două luni până termină stagiatura. Pentru această diplomă de studii am primit de la Florica suma de 500 de euro„, se arată în declaraţia dată de Constantin Toma la dosar şi consemnată de procurorii DIICOT în rechizitoriu. Numele avocatului nu se regăseşte însă nicăieri în documentul întocmit de anchetatori.

*Angajată a Primărie Jidvei „specializată” în Administraţie Publică

Pentru Elena Roznov, angajată a Primăriei Jidvei, Constantim Toma a fabricat o diplomă de licenţă falsă în specializarea Administraţie Publică, la Facultatea „Titu Maiorescu” din Bucureşti. Pentru diploma de licenţă falsă, soţii Roznov au plătit lui Toma Constantin suma de 400 de euro. „Diploma efectiv falsificată şi predată învinuitei Roznov Elena are seria P şi nr. 0011582 şi potrivit acesteia învinuita Roznov Elena a urmat cursurile la Universitatea Nicolae Titulescu din Bucureşti, Facultatea de Ştiinţe Sociale şi Administrative, Specializarea Administraţie Publică. Diploma a fost datată de falsificator cu data de 21.11.2007. Diploma de licenţă este însoţită şi de o foaie matricolă”, se arată în rechizitoriu. După obţinerea diplomei, Elena Roznov, funcţionar public, angajată la primăria Jidvei în funcţie de execuţie ca şi referent, a folosit diploma falsă, depunând-o la locul de muncă, în speranţa că, dacă va figura cu studii superioare, va beneficia de o majorare de salariu.

Din cursul anului 2004 sunt angajată la Primăria comunei Jidvei ca şi referent la compartimentul taxe şi impozite şi la cel de asistenţă socială. În perioada 2006 – 2010 am urmat cursurile Universităţii Spiru Haret, Centrul Blaj, specializarea Finanţe – Bănci, însă nu am promovat examenul de licenţă. (…) am făcut o copie după acea diplomă, pe care am depus-o la dosarul meu de personal de la Primăria Jidvei, crezând că voi obţine o mărire de salariu, fiind absolventă de studii superioare. Nu am primit banii în plus pentru că am depus acea diplomă, nu cunosc motivul pentru care nu am primit„, a declarat Elena Roznov în faţa anchetatorilor. Soţul său a fost de asemenea trimis în judecată pentru că a intermediat obţinerea diplomei false.

*Profesoară suplinitoare de la Abrud, cu master fals în Psihologie

Pe numele Corinei Petronela Gligor, cu domiciliul în Roşia Montană, anchetatorii au descoperit o diplomă de master falsă, conform căreia susnumita a urmat cursurile de master la ASE Bucureşti, specializarea Psihologie Pedagogie, studiile fiind finalizate în sesiunea septembrie 2010. Fiind audiată, aceasta a recunoscut că a plătit inculpatului Toma Constantin suma de 500 euro.
„În fapt învinuita Gligor Corina, a urmărit să obţină titularizarea în învăţământ, aceasta a lucrat în trecut ca şi profesoară suplinitoare de psihopedagogie specială la Abrud, şi în vedea titularizării avea nevoie de o diplomă în domeniu, astfel că a apelat la inculpatul Toma Constantin cerându-i acestuia să o ajute să se titularizeze în învăţământ pe postul pe care l-a ocupat, falsificarea diplomei de master fiind un mijloc pentru atingerea acestui scop”, spun procurorii DIICOT Alba. De altfel negocierile duse între profesoară şi falsificator sunt evidenţiate de o convorbire telefonică redată în rechizitoriu:

„Toma Constantin: Păi, matale, lucrezi, nu?
Gligor Corina: Da!
Toma Constantin: Eşti suplinitoare, nu eşti titulară…nu?
Gligor Corina: Da!Nu!
Toma Constantin: Matale vrei titularizare! Nu?
Gligor Corina: Apăi, aş vrea, dacă s-ar putea! (…) Păi, titulară aş vrea, da io
nu pot, numa pe învăţământ special….
Toma Constantin: Învăţământ special vreţi, nu?
Gligor Corina: Da! Da! Da!
Toma Constantin: No, deci, în profilul în care sunteţi dumneavoastră? Nu?
Gligor Corina: Da! Super… adică …aşa..”

*Angajată de la CMJ Alba ajutată de fostul soţ să devină „psiholog”

Ella Carmen Bucur (fostă Nica), este angajată referent în cadrul Centrului Militar Judeţean Alba şi în urmă cu doi ani a dorit să avanseze în carieră. Împreună cu fostul ei soţ, maiorul Dan Nica, şef Birou mobilizare şi coordonare din cadrul CMJ Alba, s-a gândit s-o ia pe scurtătură şi a comandat o diplomă de licenţă în psihologie pe care a plătit 3.000 de lei. Pe numele femeii a fost găsită o diplomă de licenţă seria P nr. 0011528, potrivit căreia aceasta a urmat cursurile Universităţii Spiru Haret din Bucureşti, Facultatea de Sociologie Psihologie, specializarea Sociologie Psihologie. Ella Carmen Bucur intenţiona să se angajeze ca psiholog la CMJ, post scos la concurs în anul 2010. Interceptările discuţiilor surprinse între şeful grupării de falsificatori, Toma Constantin, şi anchetatorul sub acoperire infiltrat de procurori în cadrul grupării, Matei Florin, sunt relevante.

„Toma Constantin: Cum i-am făcut la ăsta, la nevasta lui şeful de la CMJ din Alba.
Matei Florin: Ce i-ai facut?
Toma Constantin: Io-s prieten bun cu colonelu, şeful CMJ-ului pe judetul Alba. (…) Colonelul NICA. Şi săptămâna trecută m-am întâlnit cu el la Alba. S-o liberat post acu doi ani, era post liber în CMJ-u pe psihologie…, de psiholoagă…
Matei Florin: Ie.
Toma Constantin: Şi cât o umblat el după mine, dar dacă am văzut că-i strâns cu cureaua, la batjocură i-am zis, i-am zis 2500. „Nea Costică” zice „atâta-ţi dau.” „Adă-i, mă, şi să fiu al dracu dacă…” M-o sunat după o săptămână, zice „Nea Costică, toate bune şi frumoase.” „Zi-i.” Zice „nevastă-mea lucră deja, de o săptămână.” „Foarte bine.” O băgat-o la CMJ, psiholoagă. Psihologie-pedagogie…”.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote

Ziarul Unirea

Publicat

în

18 ianuarie 1821: Începutul revoluției lui Tudor Vladimirescu, revoluție care a marcat sfârșitul domniilor fanariote La începutul secolului al XIX-lea, sub influența Revoluției Franceze și prin intermediul cuceririlor napoleoniene, se răspândesc în Europa noile concepții politice care propovăduiau dreptatea și egalitatea socială și dreptul la autodeterminare al popoarelor asuprite. Înfrângerea lui Napoleon la Waterloo, la […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea