Rămâi conectat

Actualitate

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Ziarul Unirea

Publicat

în

URS Construct

Bacalaureat 2025 | Probele de competențe încep luni, 27 ianuarie: Reguli noi pentru elevi în sala de examen. Calendarul complet al examenului

Examenul de Bacalaureat 2025 începe pe data de 27 ianuarie 2025, cu probele de competențe. Este prima dată când elevii din clasele a XII-a și a XIII-a susțin în timpul anului școlar probele orale ale examenului. Prima sesiune scrisă va începe pe 10 iunie 2025.

În conformitate cu prevederile calendarului examenului național de Bacalaureat 2025, aprobat prin Ordinul Ministrului Educației nr.6.481/30.08.2024, susținerea probelor A, B, C, D din cadrul examenului, sesiunea iunie 2025, au loc în perioada 27 ianuarie – 7 februarie 2025.

Cum se vor desfășura probele de evaluare a competențelor

Pentru organizarea procesului de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare orale în limba română – Proba A, competențele lingvistice de comunicare orală în limba maternă – Proba B, respectiv a competențelor digitale – Proba D.

Citește și: CALENDAR BACALAUREAT 2025: Elevii susțin prima probă de competențe la sfârșitul lunii ianuarie. Când sunt programate restul evaluărilor

Probele de competențe se vor susține începând cu ora 13.00, după finalizarea programului școlar pentru elevii claselor a XII-a.

În situația în care, programul școlar al elevilor de clasa a XII-a și a XIII-a este planificat după amiază, procesul de evaluare a competențelor pentru probele A, B, și D se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9:00.

Pentru organizarea procesului de evaluare a competențelor lingvistice de comunicare într-o limbă de circulație internațională – Proba C: Proba de înțelegere a unui text audiat, urmată de proba scrisă, se susține în data de 03.02.2025 începând cu ora 8.30. Programul școlar se va derula începând cu ora 10.30.

Pentru unitățile de învățământ care funcționează în două schimburi, programul școlar al claselor care funcționează după amiază se va decala în mod corespunzător. Proba orală se va desfășura în perioada 4 – 5.02.2025, începând cu ora 13:00, după finalizarea programului școlar al claselor a XII-a.

În situația în care, programul școlar al elevilor de clasa a XII-a și a XIII-a este planificat după amiază, atunci procesul de evaluare a competențelor pentru proba orală din cadrul probei C se organizează anterior programului școlar, începând cu ora 9:00.

Conducerea unității de învățământ va întreprinde măsurile necesare în vederea asigurării suplinirii cadrelor didactice care sunt implicate în comisiile de examen, în situațiile în care acest lucru se impune, potrivit Ministerului Educației.

Calendarul complet al examenului de Bacalaureat 2025

Probele de competențe

-27-29 ianuarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
-29-31 ianuarie 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
-3-5 februarie 2025: ⁠Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
-5-7 februarie 2025: Evaluarea competențelor digitale – proba D.
-30 mai – 4 iunie 2025: Susținerea probelor A, B, C, D pentru elevii beneficiari ai unor burse de studiu în străinătate;

Probele scrise la BAC, sesiunea iunie 2025

-10 iunie 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă;
-11 iunie 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă;
-13 iunie 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă;
-16 iunie 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă;
-20 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
-23-24 iunie 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
-30 iunie 2025: ⁠Afișarea rezultatelor finale.

Calendar Bacalaureat 2025, sesiunea din iulie – august

-4-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A;
-5 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B;
-6 august 2025: ⁠Evaluarea competențelor digitale – proba D;
-7-8 august 2025: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C;
-11 august 2025: Limba și literatura română – proba E.a) – probă scrisă;
-12 august 2025: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – probă scrisă;
-13 august 2025: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – probă scrisă;
-14 august 2025: Limba și literatura maternă – proba E.b) – probă scrisă;
-18 august 2025: Afișarea rezultatelor la probele scrise, vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
-19-20 august 2025: Vizualizarea lucrărilor scrise și depunerea contestațiilor;
-26 august 2025: Afișarea rezultatelor finale.

Reguli pentru elevi la BAC 2025. Obiecte interzise în sala de examen

-Se interzice candidaților la examenul de bacalaureat să introducă în sălile de examen ghiozdane, rucsacuri, sacoșe, poșete și altele asemenea, candidații având obligația de a lăsa obiectele menționate în sala de depozitare a obiectelor personale stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop.

-Se interzice candidaților să aibă, în sălile de examen, asupra lor, în obiectele de îmbrăcăminte sau încălțăminte, în penare și în alte obiecte de depozitare personale sau în băncile în care sunt așezați în sălile de examen, telefoane mobile, căști audio, dispozitive tip IoT, precum și orice alte mijloace electronice de calcul sau de comunicare/care permite conectarea la internet/la rețele de socializare, ce ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicarea cu alți candidați/asistenți din centrul/centrele de examen sau cu exteriorul.

-Se interzice candidaților la examenul național de bacalaureat să comunice între ei sau cu exteriorul, să copieze, să transmită materiale care permit copiatul sau să schimbe între ei foi din lucrare, ciorne, notițe sau alte materiale care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor.

Candidații care încalcă regulile menționate sunt eliminați din examen, indiferent dacă materialele/obiectele interzise au fost folosite sau nu, dacă au fost introduse de aceștia sau de alți candidați, de către cadrele didactice din comisie sau de alte persoane, și indiferent dacă ei au primit sau au transmis materialele interzise.

Încălcarea regulilor menționate va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidații respectivi nu mai pot participa la probele următoare și sunt declarați „eliminați din examen”, fără posibilitatea recunoașterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competențelor lingvistice și digitale.

Acești candidați nu mai au dreptul de a participa la următoarele două sesiuni ale examenului național de bacalaureat. Calculul celor două sesiuni la care candidații „eliminați din examen” nu mai au dreptul de a participa, se face fără luarea în considerare a sesiunii speciale a examenului național de bacalaureat.

Candidații care refuză depozitarea obiectelor menționate la alin. (1) în sala stabilită de comisia de bacalaureat în acest scop nu sunt primiți în examen. În situații obiective, neimputabile candidatului, în care se decide anularea/rescrierea lucrării în centrul de examen, timpul destinat redactării lucrării scrise se poate prelungi, cu cel mult 1 oră, conform unei proceduri elaborate de către Comisia Națională de Bacalaureat.

Candidații care doresc să predea lucrările înainte de expirarea timpului maxim pot părăsi sala de examen fără a primi subiectele. Candidații primesc subiectele numai dacă părăsesc sala de examen după expirarea timpului maxim destinat desfășurării probelor scrise.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul

Unirea Ziarul

Publicat

în

Pensionare anticipată 2025: Pensia anticipată cu penalizare. Stagiul de cotizare contributiv, cele asimilate și perioadele necontributive, luate în calcul Potrivit prevederilor din noua Lege a pensiilor nr.9/2023, a fost eliminată obligativitatea prezentării/depunerii de către beneficiari a copiilor documentelor prevazute de legislația din domeniul de activitate al caselor teritoriale de pensii, fotocopierea gratuită a documentelor originale […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea