Rămâi conectat

Ştirea zilei

Bacalaureat 2024: Ce vor avea de învățat elevii pentru examenul maturității. Programa COMPLETĂ pentru limba și literatura română

Suciu Andra-Ioana

Publicat

în

URS Construct

Bacalaureat 2024: Ce vor avea de învățat elevii pentru examenul maturității. Programa COMPLETĂ pentru limba și literatura română

Peste 100.000 de candidaţi ar urma să susţină examenul de Bacalaureat în vara anului 2024, iar cei mai mulţi dintre ei au început deja pregătirile, mai ales că ştiu deja, în mare măsură, ce au de pregătit, în special la limba română.


Examenul de Bacalaureat 2024 ar urma să se desfăşoare în perioada 17 iunie 2024 – 12 iulie 2024.
Ca în fiecare an, şi în vara anului viitor peste 100.000 de candidaţi ar urma să susţină examenul de Bacalaureat. Vorbim despre cei care termină liceul în vara lui 2024, dar şi candidaţi care au terminat deja liceul dar, dintr-un motiv sau altul, încă nu au reuşit să treacă cu bine şi peste examenul de Bacalaureat.

Cei care îşi încearcă norocul la Bac în vara lui 2024 au de susţinut mai multe probe, de la evaluarea competenţelor de comunicare orală în limba română şi evaluarea competenţelor digitale şi până la proba scrisă la limba şi literatura română, proba la alegere a profilului şi specializării sau proba scrisă la limba şi literatura maternă.

Ce opere se dau la Bacalaureat 2024, la limba şi literatura română

Specialiştii au căutat să facă în aşa fel încât programa pentru Bacalaureat 2024 să acopere cât mai multe perioade literare. Astfel, la examenul de anul viitor candidaţii s-ar putea trezi cu subiecte din paşoptism, romantism, clasicism, modernism sau avangardism.

De asemenea, candidaţii au de pregătit, printre altele, „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, care este un roman tradiţional, „Ion”, de Liviu Rebreanu, care este, conform liceunet.ro, un roman realist-obiectiv, sau „Maitreyi”, de Mircea Eliade, care este considerat un roman al experienţei.

Programa completă pentru Bac 2024 la limba română
Cum era de aşteptat, candidaţii care ar urma să-şi încerce norocul la examenul de Bacalaureat 2024 au de pregătit, pentru examenul la limba română, numeroase opere. În materie de poezii regăsim în programă creaţii precum „Umbra lui Mircea la Cozia”, de Grigore Alexandrescu, „Malul Siretului”, de Vasile Alecsandri, „Luceafărul”, de Mihai Eminescu, „Floare albastră”, de Mihai Eminescu, „Plumb”, de George Bacovia, „Lacustră”, de George Bacovia, „Eu nu strivesc corola de minuni a lumii”, de Lucian Blaga, „Testament”, de Tudor Arghezi, „Ora fântânilor”, de Ion Vinea, „Leoaică tânără, iubirea”, de Nichita Stănescu, sau „În grădina Ghetsemani”, de Vasile Voiculescu.

La nivel de texte narative, candidaţii au de pregătit creaţii precum „O scrisoare pierdută”, de Ion Luca Caragiale, „Moara cu noroc”, de Ioan Slavici, „La ţigănci”, de Mircea Eliade, „Baltagul”, de Mihail Sadoveanu, „Ion”, de Liviu Rebreanu, „Patul lui Procust”, de Camil Petrescu, „Enigma Otiliei”, de George Călinescu, „Maitreyi”, de Mircea Eliade, „Povestea lui Harap-Alb”, de Ion Creangă, „Meşterul Manole”, de Lucian Blaga, „Zmeura de câmpie”, de Mircea Nedelciu, sau „Femeia în roşu”, de Adriana Babeţi, Mircea Mihăieş şi Mircea Nedelciu.

Examenul de Bac din 2024 se desfăşoară în perioada 17 iunie 2024 – 12 iulie 2024

Practic, examenul de Bac din 2024 ar urma să le „mănânce” candidaţilor mai mult de o lună din viaţă. Asta pentru că, conform programei transmise de autorităţi, înscrierile pentru Bac 2024, sesiunea de vară, ar urma să înceapă chiar din data de 3 iunie 2024. Concret, înscrierile pentru Bac 2024 se fac în perioada 3-7 iunie 2024, respectiv în ultima săptămână de şcoală a candidaţilor care termină liceul în vara anului viitor.

Prima probă a examenului are loc, însă, abia pe 17 iunie 2024, când este programată evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A.

Calendarul complet al examenului național de Bacalaureat 2024, sesiunea iunie – iulie 2024, arată astfel:

  • 3–7 iunie 2024: Înscrierea candidaților la prima sesiune de examen
  • 7 iunie 2024: Încheierea cursurilor pentru clasa a XII-a/a XIII-a
  • 17–19 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba română – proba A
  • 19–20 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice de comunicare orală în limba maternă – proba B
  • 19–21 iunie 2024: Evaluarea competențelor digitale – proba D
  • 25–27 iunie 2024: Evaluarea competențelor lingvistice într-o limbă de circulație internațională – proba C
  • 1 iulie 2024: Limba și literatura română – proba E.a) – proba scrisă
  • 2 iulie 2024: Proba obligatorie a profilului – proba E.c) – proba scrisă
  • 4 iulie 2024: Proba la alegere a profilului și specializării – proba E.d) – proba scrisă
  • 5 iulie 2024: Limba și literatura maternă – proba E.b) – proba scrisă
  • 8 iulie 2024: Afișarea rezultatelor la probele scrise, până la ora 12.00, și depunerea contestațiilor în intervalul orar 12.00 – 18.00
  • 9–11 iulie 2024: Rezolvarea contestațiilor
  • 12 iulie 2024: Afișarea rezultatelor finale

Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO | Elevul fruntaș Ștefan Bercu, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, medalie de argint la Concursul Național de Fizică, Astronomie și Astrofizică ”Marin Dacian Bica”

Ziarul Unirea

Publicat

în

Elevul fruntaș Ștefan Bercu, de la Colegiul Militar din Alba Iulia, medalie de argint la Concursul Național de Fizică, Astronomie și Astrofizică ”Marin Dacian Bica” Ștefan Bercu, elev fruntaș în clasa a X-a la Colegiul Militar din Alba Iulia, a cucerit medalia de argint la Concursul Național de Fizică, Astronomie şi Astrofizică „Marin Dacian Bica”, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea