Rămâi conectat

Ştirea zilei

Ba1 – ratingul stabilit de Moody’s pentru Alba Iulia, singurul municipiu din România care a avut responsabilitatea unui asemenea demers

Ziarul Unirea

Publicat

în

Municipiul Alba Iulia, una dintre localităţile din România care a performat în privinţa atragerii de fonduri europene pentru rezolvarea unor probleme edilitare stringente şi costisitoare se pregăteşte pentru viitoarea etapă de alocare bugetară europeană 2014 – 2020.

Pentru această perioadă obiectivul ambiţios al Primăriei Municipiului Alba Iulia este cel puţin să egaleze performanţa din perioada 2007 – 2013 pentru care valoarea proiectelor câştigate şi implementate în Alba Iulia depăşeşte 150 de milioane de euro din fonduri europene, în această sumă fiind incluse şi valorile aferente municipiului din proiectele derulate la nivel judeţean – cel privind managementul integrat al deşeurilor şi cel privind extinderea şi reabilitatea reţelelor de canalizare şi staţiilor de epurare a apelor uzate.

Pentru asta este nevoie desigur de proiecte, dar mai sunt necesare şi alte argumente care să ofere evaluatorilor garanţia că odată contractate proiectele vor fi şi finalizate la timp, fără penalizări sau alte neajnsuri. Totodată Primăria Municipiului Alba Iulia doreşte să aibă argumente şi pentru atragerea investitorilor autohtoni sau străini. Iar ce argument mai bun în faţa acestora poate fi altul decât obţinerea unui rating de soliditate financiară din partea unei agenţii internaţionale?

Agenţia de Rating Moody’s a anunţat, marți, la Bucureşti ratingul de soliditate financiară (Baseline Credit Assessment – BCA) pentru municipiul Alba Iulia. El este un acceptabil Ba1 cu perspectivă negativă însă şi indică un management bugetar prudent, o bună performanţă financiară şi confortabile rezerve de lichidităţi, precum şi o foarte bună disciplină fiscală. Perspectiva negativă, riscurile indicate de acest rating sunt posibilitatea creşterii datoriilor directe şi indirecte şi ambiţiosul plan de investiţii pentru ridicarea infrastructurii municipiului la standardele europene.

Prima categorie de risc se referă la posibilitatea reducerii alocărilor bugetare de la bugetul central ceea ce ar pune în seama bugetului local plăţi către educaţie sau către asistenţa socială, de exemplu sau la eventuala incapacitate de plată a operatorului judeţean de apă potabilă SC Apa CTTA, lucru foarte puţin probabil. Oricum aceste riscuri nu sunt riscuri pendinte direct de acţiunile administraţiei albaiuliene. Pentru că există o pondere destul de mare a alocărilor de la bugetul central către municipiul Alba Iulia, o deteriorare a ratingului României de la Baa3 cât este în prezent se va reflecta în scăderea ratingului municipiului Alba Iulia, deci tot o cauză externă, să zicem. După acelaşi mecanism, o creştere a ratingului României va avea ca efect creşterea ratingului municipiului Alba Iulia.

Unul dintre punctele forte scoase în evidenţă de Moody’s este faptul că perspectivele de rambursare a datoriilor (linii de credit şi emisiuni de obligaţiuni) sunt favorabile. Obligaţiunile trebuie răscumpărate până în anul 2027, iar creditele sunt pe o perioadă de 12 ani. „Rambursările de capital pentru împrumuturi pe termen mediu se aşteaptă să reprezinte 6-7 la sută din totalul veniturilor, ceea ce este uşor de administrat având în vedere starea financiară a municipiului”.

În calcularea ratingului Agenţia Moody’s a apreciat în primul rând situaţia actuală a finanţelor municipiului Alba Iulia, evoluţia de până acum a investiţiilor şi modul în care Primăria Municipiului Alba Iulia a reuşit să depăşească obstacolele financiare ale ultimilor ani de criză care s-au suprapus pe perioada de maxim avânt a investiţiilor finanţate din fonduri europene.

Raportul menţionează că: “investiţiile prioritare ale municipiului Alba Iulia s-au axat pe infrastructura de transport şi pe extinderea transportului public în zonele rurale din preajma municipiului, reconstrucţia oraşului vechi şi a clădirilor istorice precum şi pe extinderea sistemului de canalizare spre un ambiţios 99 la sută procent de acoperire a populaţiei municipiului. Aceste investiţii s-au bazat pe alocările din partea Uniunii Europene şi pe cofinanţarea de la bugetul central, acestea acoperind 85 la sută din costurile eligibile ale proiectelor. La începutul acestui an municipalitatea a contractat un credit pentru a asigura finanţarea pentru aceste proiecte”.

Este de fapt vorba despre necesitatea acoperirii unor costuri pe care bugetul UE nu le mai suportă pentru că ele au făcut obiectul unor corecţii financiare. Am mai scris despre ele, ultima informaţie pe care am publicat-o despre acestea s-a referit la recuperarea de către municipalitatea Alba Iulia a 4,6 milioane de euro din aceste corecţii. Faptul s-a petrecut însă după ce Moody’s a redactat raportul de rating, deci nu au fost luate în calcul.

La conferinţa de comunicare a ratingului municipiului Alba Iulia, care a avut loc ieri la Bucureşti, au fost prezenţi Gjorgji Josifov – avp/analist în cadrul Moody’s, Valentin Miron – preşedintele VMB Partners (firma care oferă consultanţă financiară municipiului Alba Iulia), Marius Bostan – managing partner în cadrul VMB Partners, Mircea Hava – primarul municipiului Alba iulia şi Nicolaie Moldovan – administratorul public al municipiului Alba Iulia.

Am solicitat acest serviciu de rating la finalizarea celor peste 30 de șantiere de lucrări deschise în aproape toate zonele municipiului Alba Iulia în ultimii 5 ani – lucrări de infrastructură tehnico-edilitară, modernizare de străzi, poduri, pasaje, accese pietonale, parcări, clădiri educaţionale sau sociale, zone verzi şi, bineînţeles Cetatea Alba Iulia. Demersul pentru stabilirea unui rating de soliditate financiară pentru Alba Iulia a fost pasul firesc pe care trebuia să îl facem pentru a obţine o analiză independentă a acțiunilor întreprinse până acum. Acest rating ne dă o măsură a capacității Primăriei de a accesa noi fonduri, în special europene în perspectiva noii perioade de alocare a CE 2014 – 2020. Sigur că ne-am fi dorit un rating mai favorabil, dar având în vedere care sunt motivele pentru care am primit perspectiva negativă, marea lor majoritate independente de munca nostră, sunt mulţumit, cu atât mai mult cu cât, suntem singurul municipiu din România care şi-a asumat obţinerea unui rating. Şi numai acest gest dovedeşte responsabilitate şi este un indiciu de seriozitate pentru viitorii noştri parteneri. Nu mai spun că ratingul însuşi, aşa cum este motivat, nu ne este defavorabil”, ne-a declarat Mircea Hava la finalul întâlnirii.

[nggallery id=695]


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea