Avram Iancu – Erou al Națiunii Române, sărbătorit la el acasă, în Apuseni
Avram Iancu – Erou al Națiunii Române, sărbătorit la el acasă, în Apuseni
Un moment aniversar deosebit s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Complexul Muzeal „Avram Iancu” din comuna care-i poartă numele, acolo fiind un loc sfânt al neamului românesc, un adevărat Panteon format din casa unde s-a născut eroul, muzeul, biserica şi biblioteca documentară ce în prezent numără peste 600 volume care redau istoria Ţării Moţilor și personalitatea celor ce s-au jertfit pentru neam şi ţară – Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu. Evenimentul a fost organizat de către Filiala judeţeană Hunedoara a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu şi Filiala Câmpeni a Societăţii Cultural – Patriotice „Avram Iancu”, acesta fiind dedicat sărbătoririi a 195 ani de la naşterea eroului şi comemorării a 147 ani de la moartea acestuia.
Unde mai bine se puteau marca aceste momente importante, unde mai bine decât acolo unde s-a născut şi a crescut Avrămuţ? Fără îndoială că aici a fost locul cel mai bun pentru a vorbi şi a scrie despre cel care a condus Revoluţia de la 1848 din Transilvania, cel care a fost prezent pe Câmpia Libertăţii de la Blaj în fruntea a peste 10.000 de moţi, cel care ne-a lăsat o adevărată carte de căpătâi – Testamentul – prin care îşi exprimă dorinţa sa faţă de naţiunea română: „Unicul dor al vieţii mele e să îmi văd naţiunea mea fericită.” Avram Iancu a luptat pentru afirmarea valorilor naţionale şi universale, de libertate naţională şi socială, pentru recunoaşterea românilor ca naţiune politică, pentru eliberarea şi împroprietărirea iobagilor, pentru triumful principiilor democratice.
Evenimentul a început prin intonarea Imnului de Stat al României, a continuat cu slujba de pomenire a eroului şi depunerea de coroane. Participanţii, atât localnici cât şi alții sosiți din alte localităţi ale judeţului şi ţării, au dat o înaltă apreciere momentului susţinut de vestitele Tulnicărese din Avram Iancu şi grupul vocal al Liceului „Horea, Cloşca şi Crişan” din Abrud, care au avut în repertoriul lor cântece cu un adevărat conţinut patriotic.
Despre importanţa şi semnificaţia celor 195 ani de la naştere şi 147 ani de la trecerea la cele veşnice a eroului şi martirului naţional Avram Iancu, au vorbit primarul localităţii, Sandu Heler, şi colonel (r.) Dănilă Moldovan, preşedinte al Asociaţiei Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din judeţul Hunedoara. Acţiunea s-a încheiat prin vizitarea casei memoriale, muzeului, bisericii şi bibliotecii documentare dedicate „Crăișorului”, de către participanți.
Evenimentul a fost unul înălţător și profund patriotic care ne-a demonstrat că noi toţi avem obligaţia să ne cunoaştem eroii, patria şi acest popor minunat, iar cei care trăim în această minunată vatră strămoşească trebuie să dovedim că suntem mândri de trecut, că ne dorim un viitor mai bun, iar cei care ne conduc acum şi în viitor ar trebui să fie permanent călăuziţi de Testamentul lui Avram Iancu.
Ioan Viorel Sicoe,
Preşedinte Filiala Câmpeni a Societăţii „Avram Iancu”
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Curier Județean
FOTO | Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: „Turnul de la mănăstire”, tehnică mixtă pe carton, tablou de Hermann Meuselbach
FOTO | Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş: „Turnul de la mănăstire”, tehnică mixtă pe carton, tablou de Hermann Meuselbach Exponatul lunii noiembrie la Muzeul Municipal „Ioan Raica” Sebeş este tabloul „Turnul de la mănăstire”, realizat de pictorul Hermann Meuselbach în primii ani ai secolului XX. Citește și: FOTO | 400 de […]
Secțiune Articole Similare
-
Sport2 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitateo zi ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Actualitate8 ore ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii13 ore ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii