Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Curier Județean

Avram Iancu – Erou al Națiunii Române, sărbătorit la el acasă, în Apuseni

Unirea Ziarul

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Avram Iancu – Erou al Națiunii Române, sărbătorit la el acasă, în Apuseni

Un moment aniversar deosebit s-a desfășurat la sfârșitul săptămânii trecute la Complexul Muzeal „Avram Iancu” din comuna care-i poartă numele, acolo fiind un loc sfânt al neamului românesc, un adevărat Panteon format din casa unde s-a născut eroul, muzeul, biserica şi biblioteca documentară ce în prezent numără peste 600 volume care redau istoria Ţării Moţilor și personalitatea celor ce s-au jertfit pentru neam şi ţară – Horea, Cloşca, Crişan şi Avram Iancu. Evenimentul a fost organizat de către Filiala judeţeană Hunedoara a Asociației Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere „Alexandru Ioan Cuza”, împreună cu Primăria şi Consiliul Local Avram Iancu şi Filiala Câmpeni a Societăţii Cultural – Patriotice „Avram Iancu”, acesta fiind dedicat sărbătoririi a 195 ani de la naşterea eroului şi comemorării a 147 ani de la moartea acestuia.

Unde mai bine se puteau marca aceste momente importante, unde mai bine decât acolo unde s-a născut şi a crescut Avrămuţ? Fără îndoială că aici a fost locul cel mai bun pentru a vorbi şi a scrie despre cel care a condus Revoluţia de la 1848  din Transilvania, cel care a fost prezent pe Câmpia Libertăţii de la Blaj în fruntea a peste 10.000 de moţi, cel care ne-a lăsat o adevărată carte de căpătâi – Testamentul – prin care îşi exprimă dorinţa sa faţă de naţiunea română: „Unicul dor al vieţii mele e să îmi văd naţiunea mea fericită.” Avram Iancu a luptat pentru afirmarea valorilor naţionale şi universale, de libertate naţională şi socială, pentru recunoaşterea românilor ca naţiune  politică, pentru eliberarea şi împroprietărirea iobagilor, pentru triumful principiilor democratice.

Evenimentul a început prin intonarea Imnului de Stat al României, a continuat cu slujba de pomenire a eroului şi depunerea de coroane. Participanţii, atât localnici cât şi alții sosiți din alte localităţi ale judeţului şi ţării, au dat o înaltă apreciere momentului susţinut de vestitele Tulnicărese din Avram Iancu şi grupul vocal al Liceului „Horea, Cloşca şi Crişan” din Abrud, care au avut în repertoriul lor cântece cu un adevărat conţinut patriotic.

Despre importanţa şi semnificaţia celor 195 ani de la naştere şi 147 ani de la trecerea la cele veşnice a eroului şi martirului naţional Avram Iancu, au vorbit primarul localităţii, Sandu Heler, şi colonel (r.) Dănilă Moldovan, preşedinte al Asociaţiei Naționale a Cadrelor Militare în Rezervă şi Retragere din judeţul Hunedoara. Acţiunea s-a încheiat prin vizitarea casei memoriale, muzeului, bisericii şi bibliotecii documentare dedicate „Crăișorului”, de către participanți.

 Evenimentul a fost unul înălţător și profund patriotic care ne-a demonstrat că noi toţi avem obligaţia să ne cunoaştem eroii, patria şi acest popor minunat, iar cei care trăim în această minunată vatră strămoşească trebuie să dovedim că suntem mândri de trecut, că ne dorim un viitor mai bun, iar cei care ne conduc acum şi în viitor ar trebui să fie permanent călăuziţi de Testamentul lui Avram Iancu.

                                                                                   Ioan Viorel Sicoe,

                                                         Preşedinte Filiala Câmpeni a Societăţii „Avram Iancu”


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat

Bogdan Ilea

Publicat

în

Accident în Alba Iulia, zona Dedeman: Două mașini implicate. Traficul este îngreunat Un accident rutier s-a petrecut în data 25 aprilie, în Alba Iulia, zona Dedeman, între două mașini care s-au tamponat. Pompierii au intervenit pentru asigurarea măsurilor specifice. Pompierii din Alba Iulia intervin cu două autospeciale, 1 ASAS și 1 EPA pentru asigurarea măsurilor […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea