Avertisment pentru utilizatorii de telefoane mobile din România: Tentative de fraudă care se pot regăsi în prețul facturii
Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) atrage atenția utilizatorilor de telefonie mobilă să nu sune înapoi la numerele internaționale de la care sunt apelați.
ANCOM atrage atenția utilizatorilor serviciului de telefonie mobilă asupra apelurilor pierdute sau apelurilor primite de la numere internaționale pe care nu le cunosc. Pot reprezenta posibile tentative de fraudă realizate de persoane necunoscute ce încearcă să obțină câștiguri ilegale. Apelând înapoi astfel de numere, utilizatorii pot fi suprataxați, costurile regăsindu-se ulterior pe factura de servicii de telefonie.
Persoanele care au intenția de a înșela utilizatorii dau apeluri scurte, de obicei prin intermediul unor programe de apelare automată a unor numere selectate aleatoriu, cu intenția ca cel apelat să sune înapoi, susține Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații.
Victima sună de obicei la un număr de telefon cu suprataxă, iar scopul celor apelați este să mențină apelul activ un timp cât mai îndelungat și să obțină, astfel, câștiguri ilicite.
Tarifele aplicate acestor apeluri, către numere din țări precum Botswana, Guineea, Guyana, Nepal, Sri Lanka etc este ridicat, iar costurile se regăsesc, ulterior, pe factura persoanei care apelează.
Cei care se găsesc în această situație sunt sfătuiți să nu sune înapoi la numerele pe care nu le cunosc, cu atât mai puțin dacă acestea sunt numere internaționale provenind din țări cu care nu au nicio legătură. De asemenea, nu trebuie furnizate date cu caracter personal dacă acestea sunt solicitate prin aceste apeluri.
Utilizatorii care întâlnesc acest tip de fraudă sunt sfătuiți să informeze furnizorul lor de servicii de telefonie și, totodată, să se adreseze Poliției, instituția abilitată de dispozițiile legale în vigoare să investigheze posibilele cazuri de înșelăciune sau de infracțiuni informatice.
Sursa: stiripesurse.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA în FEBRUARIE 2025: Temperaturi scăzute, dar și zile cu mult soare. Prognoza meteo Accuweather pentru a doua lună a anului
Cum va fi VREMEA în FEBRUARIE 2025: Temperaturi scăzute, dar și zile cu mult soare. Prognoza meteo Accuweather pentru a doua lună a anului Luna februarie, a doua a anului 2025, se preconizează a fi una destul de diferită față de cele din anii anteriori. Meteorologii Accuweather au anunțat o prognoză meteo neobișnuită, cu temperaturi […]