Avertisment pentru românii care vor să își ia credite pentru locuințe. Principalele recomandări ale specialiștilor
Avertisment pentru românii care vor să își ia credite pentru locuințe. Principalele recomandări ale specialiștilor
Românii care vor să-şi cumpere o locuință sau să ia un credit de nevoi personale sunt sfătuiţi de experţi să se gândească de două ori înainte de a face acest pas.
Tot mai mulţi specialişti în economie, inclusiv cei de la BNR, îi avertizează pe români să fie foarte prudenţi când vor să ia un credit.
Preşedintele Consiliului Fiscal, Daniel Dăianu, spune că românii nu ar trebui să accepte o rată care este variabilă şi, foarte important, ar trebui să se împrumute în moneda în care sunt plătiţi.
„Trebuie să prioritizeze, deoarece vremurile sunt foarte dificile. Băncile au o responsabilitate foarte mare şi trebuie să-i ajute pe cetăţeni cu sfaturi bune.
Orice s-ar întâmpla, rata fixă îţi dă o anumită siguranţă”, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal.
Daniel Dăianu a mai adăugat că „ar fi o naivitate să credem că vom reveni la vremurile de dinainte de 2020” şi îi sfătuieşte pe români să fie foarte atenţi atunci când se împrumută la bancă.
De asemenea, un mesaj ferm a fost transmis şi de Banca Naţională.
Eugen Rădulescu, directorul Direcţiei Stabilitate Financiară, le recomandă românilor să nu accepte o rată care este mai mare decât jumătate din salariu, să opteze întotdeauna pentru o rată fixă şi să se gândească dacă nu cumva ar trebui să mai stea câţiva ani în chirie.
„Cei care au dificultăţi în a plăti ratele, au o singură soluţie, anume să se adreseze finanţatorului şi să găsească o cale de rezolvare”, a spus Ionuţ Dumitru, economist.
Specialiştii spun că în perioada următoare putem să vedem o creştere a indicelui IRCC până la 5,98%.
Pentru ROBOR, atât la trei luni, cât şi la şase luni, acest indice variază, potrivit experţilor, între 7 şi 8%.
Sursa: antena3.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024
Datoria externă totală a României a atins un nivel record: A crescut cu 17,8 milioane de euro în primele 9 luni ale anului 2024 Datoria externă totală a României a atins un nivel record în primele 9 luni ale anului 2024, pe fondul unei inflații galopante și a cheltuielilor administrative exorbitante. Citește și: Alimentele în […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate5 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Actualitate4 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Opinii - Comentarii4 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii3 zile ago
Noua lege a pensiilor: Tabel cu vârsta de pensionare anticipată. Condiții privind stagiul de cotizare pentru pensia anticipată
-
Opinii - Comentarii4 ore ago
19 noiembrie: Ziua internațională a BĂRBATULUI. Tradiții în lume specifice sărbătorii