Avertisment: Elevii și cadrele didactice au nevoie urgentă de protecție în școli
Sindicaliștii din învățământ solicită Guvernului să ia măsuri urgente prin care să asigure paza şi protecţia în unităţile de învăţământ, în condiţiile în care cea mai mare parte a acestora a rămas fără paznici din cauza lipsei de finanţare.
„Cazul extrem de grav din Vaslui, unde o elevă a fost înjunghiată chiar în cancelaria şcolii în care aceasta învaţă, arată cât de vulnerabile sunt unităţile de învăţământ în faţa persoanelor care pot recurge la acte de violenţă sau vandalism. Potrivit statisticilor de care dispune federaţia noastră, în ultimii ani, cea mai mare parte a unităţilor de învăţământ din România a rămas fără paznici din cauza lipsei de finanţare. Motivul principal îl reprezintă neadaptarea costului standard per elev la necesităţile reale ale şcolilor.
Protecţia elevilor şi a personalului care lucrează în educaţie, dar şi pază unităţilor de învăţământ sunt subiecte foarte importante care trebuie să fie în atenţia Guvernului României. Ar trebui să ne gândim că sunt alte instituţii publice, precum primării, consilii locale, consilii judeţene, spitale etc. care dispun în acest moment fie de angajaţi proprii, fie de firme specializate în pază”, se arată într-un comunicat al Federaţiaei Sindicatelor Libere din Învăţământ FSLI, remis vineri.
Sindicaliştii consideră că trebuie găsită o soluţie de urgenţă pentru rezolvarea acestei probleme, iar costurile financiare nu sunt atât de mari, comparativ cu importanţa acestui obiectiv care ar trebui să fie prioritar: siguranţa elevilor şi a salariaţilor din educaţie.
„Violenţa în şcoli încă reprezintă un subiect care ar trebui să fie o prioritate pentru noi toţi, factorii implicaţi în acest sistem. Cazul din comuna Oşeşti, judeţul Vaslui, arată că situaţia poate căpăta o valenţă şi mai negativă: o elevă a fost rănită, iar mama şi profesoara acesteia au fost ameninţate cu cuţitul de către un tânăr care a pătruns în şcoală. Din păcate, avem în istoria învăţământului românesc adevărate drame, provocate în acelaşi context al nepăsării din partea celor care au puterea să îmbunătăţească mare parte din condiţiile în care se desfăşoară actul didactic. Fac apel la autorităţi să ia măsurile legale în acest caz şi, totodată, comunităţii să se implice pentru sprijinirea elevei şi a familiei acesteia. Consider că o discuţie despre cum poate fi asigurată paza unităţilor de învăţământ trebuie să înceapă de urgenţă la nivelul Ministerului Educaţiei Naţionale. De data asta nu costul trebuie să fie prioritatea, ci viaţa elevilor şi a dascălilor, care nu trebuie sub nicio formă pusă în pericol’, a declarat preşedintele FSLI, Simion Hăncescu.
Paza și protecția unităților de învățământ preuniversitar, în atenția Ministerului Educației Naționale
”Având în vedere cazul extrem de grav din județul Vaslui, unde o elevă a fost înjunghiată chiar în cancelaria școlii în care aceasta învață, dar și alte cazuri de violență în școli, Ministerul Educației Naționale este în măsură să facă precizarea că tema violenței în școli este un subiect ce preocupă în mod constant autoritățile române, atât pe cele de la nivel central, cât și pe cele de la nivel local.
Astfel, paza unităților de învățământ este o prioritate și pentru Ministerul Educației Naționale, reprezentanții acestuia analizând și căutând în mod constant modalitățile prin care, cu sprijinul autorităților publice locale, cât mai multe școli și licee din România să beneficieze de servicii de pază și protecție”, se arată într-un comunicat al MEN.
sursa: agerpres
foto: arhiva
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor
În genunchi mă întorc la tine: Ciprian Ciucu încearcă să îl aducă pe Marcel Ciolacu înapoi la masa negocierilor „Eu nu am spus niciodată că îmi e silă să stau la masă cu PSD, iar cu referire la expresia „a te murdări de PSD”, eu doar am citat din discursul colegilor de la USR”, afirmă […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 4 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Sănătatea și naturăacum 5 zile
15 decembrie: Ziua Internațională a Ceaiului
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 2 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
17 decembrie 2024: Creștinii ortodocși îl sărbătoresc pe Sfântul Daniel. Rugăciunile proorocului și a celor trei tineri aruncați în cuptor