Avertisment al OMS: „Este foarte puțin probabil ca Omicron să fie ultima variantă despre care ne veți auzi discutând”
Avertisment al OMS: „Este foarte puțin probabil ca Omicron să fie ultima variantă despre care ne veți auzi discutând”
Omenirea se confruntă cu un record absolut al noilor cazuri de infectare cu varianta Omicron, la aproape doi ani de la începutul pandemiei. În cursul săptămânii trecute, au fost înregistrate 9,5 milioane de cazuri de infectare cu COVID-19, în lume. Organizația Mondială a Sănătății avertizează faptul că noua varianta va produce un adevărat „tsunami”, iar speculațiile conform cărora Omicron va fi ultima tulpină cu care ne vom confrunta sunt doar niște speranțe.
Cazurile la nivel global de COVID-19 au crescut cu 70%, în săptămâna dintre 27 decembrie şi 2 ianuarie, însă numărul deceselor provocate de boală au scăzut cu 10% în această perioadă, potrivit raportului epidemiologic publicat joi de OMS, citat de abcnews.
Săptămâna trecută au fost confirmate 9,5 milioane de contagieri, aproape dublu sau chiar triplu comparativ cu „vârfurile” înregistrate în valurile precedente, însă numărul deceselor a fost de 41.000, reprezentând a patra săptămână consecutivă de scădere, în pofida actualului val virulent de contagieri.
„Săptămâna trecută am înregistrat cel mai mare număr de cazuri de COVID-19 de la începutul pandemiei”, a declarat directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus, adăugând că aceste cifre nu sunt cu siguranță cele reale, din cauza testării reduse în perioada sărbătorilor.
Varianta Omicron nu ar trebui să fie considerată „uşoară”, a subliniat șeful OMS, avertizând în legătură cu un „tsunami” de cazuri de COVID-19, întrucât numărul global al infectărilor a crescut la niveluri record, sistemele medicale sunt copleşite, iar guvernele lumii întâmpină dificultăţi în limitarea răspândirii acestui virus care a ucis deja peste 5,8 milioane de oameni.
„Deşi infecţia cu Omicron pare într-adevăr mai puţin severă în comparaţie cu Delta, mai ales pentru persoanele vaccinate, acest lucru nu înseamnă că ea ar trebui clasificată drept ‘uşoară’. La fel ca variantele precedente, Omicron trimite oameni la spital şi omoară oameni”, a adăugat directorul OMS.
Totodată, experții OMS avertizează că speculațiile potrivit cărora Omicron ar putea fi ultima variantă cu care ne vom confrunta în această pandemie sunt doar speranțe. „Există multă energie în acest virus”, a precizat șeful OMS pentru urgențe, dr. Michael Ryan.
„Este foarte puțin probabil ca Omicron să fie ultima variantă despre care ne veți auzi discutând”, a adăugat un alt responsabil al OMS, Maria Van Kerkhove.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului
Înmatriculări auto 2025: Înmatriculările de autoturisme noi au scăzut cu 21,8% în primele şase luni ale anului Înmatriculările de autoturisme noi au atins 64.339 unităţi, în primele şase luni din acest an, în scădere cu 21,8% faţă de perioada similară a anului 2024, indică datele Asociaţiei Producătorilor şi Importatorilor de Automobile (APIA). În luna iunie […]
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa
România are cea mai mică investiţie în educaţie din Europa. Sumele alocate elevilor și studentilor români sunt cele mai mici din Europa România înregistrează cea mai mică cheltuială medie anuală cu elevii şi studenţii dintre toate ţările europene incluse în ub raportul privind educaţia publicat de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Astfel, raportul […]
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia”
Profesorul de economie Cristian Păun: „E falsă teza că nu sunt mulți angajați la stat. Dau exemplul orașului meu natal, Alba Iulia” Profesorul de economie Cristian Păun aduce argumente pentru a combate teza că „nu sunt mulți angajați la stat, nu este prea mult loc de reforme, de ajustări, de îmbunătățit în administrația publică centrală […]