Avertisment al medicului șef de la SMURD: Oamenii așteaptă prea mult timp acasă și vin la spital cu forme grave
Creșterea cazurilor de COVID-19, la nivel național, se reflectă în spitalele de urgență din marile orașe. În Iași, doctorii au remarcat apariția mai multor cazuri, însă majoritatea pacienților care se prezintă la spital sunt deja în stare gravă.
Prof. dr. Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD, a remarcat faptul că, în ultimele zile, la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași panta ușor descendentă a cazurilor COVID-19 s-a transformat într-una încet crescătoare.
În mod concret, în ultimele două zile au fost aproximativ 25 de persoane suspecte de COVID-19 pe zi, iar aproximativ 12 dintre acestea au avut, zilnic, teste pozitive.
„Am constatat în ultimele zile că numărul celor cu suspiciune de COVID-19 este ușor mai crescut decât zilele anterioare. Era o pantă lent descendentă, iar cea de acum este ușor crescătoare”, a precizat prof. dr. Diana Cimpoeșu.
Pacienții au avut între 38 și 78 de ani, iar internarea lor, după investigațiile în regim de urgență, s-a făcut în special la Spitalul de Boli Infecțioase.
De fapt, explică șeful UPU-SMURD Iași, au fost mai puțini cei cu forme ușoare, care au fost trimiși să se trateze acasă, conform protocolului, decât cei cu forme grave care au rămas internați, unii chiar direct la Terapie Intensivă.
„Această infecție este încă prezentă între noi, iar modalitatea de rezolvare a cazurilor trebuie să fie cât mai precoce, aceasta este șansa oricărui pacient de a avea o evoluție favorabilă.
Pe de o parte, pacienții trebuie să încerce să prevină infecția cu SARS-CoV-2, iar dacă apar primele simptome, mecanismul este același: anunțarea medicului de familie, care prin DSP trimite la domiciliu un echipaj care face testarea.
Dacă starea pacientului este gravă de la început, atunci se impune apelul la 112”, a declarat prof. dr. Diana Cimpoeșu. Aceasta atrage atenția și asupra faptului că, după un an de pandemie, oamenii încă nu știu care sunt primele măsuri pe care trebuie să le ia în caz de îmbolnăvire, de simptome sau de contact cu o persoană bolnavă.
Spre exemplu, o persoană de până în 40 de ani a sunat în cursul zilei de ieri la 112 pentru a cere o ambulanță care să-l ducă la spital să fie testat, fiindcă avea în familie o persoană confirmată pozitiv.
„Testarea se face în afara spitalului, ca aceleași reguli de până acum. Ea se face în urgență în momentul în care vin pacienți care trebuie tratați”, a completat medicul.
Pe 26 februarie, în România au fost depistate în ultimele 24 de ore 3.761 de cazuri noi, din aproape 36.000 de teste, fiind raportat 66 de decese și 968 de pacienți internați la Terapie Intensivă.
Sursa: libertatea.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Cum va fi VREMEA mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025
Cum va fi vremea mâine în România: Unde vor fi precipitații. Prognoza meteo pentru vineri, 11 iulie 2025 Valorile termice vor crește ușor în vestul, nordul și centrul țării, iar în rest nu vor avea variații semnificative în cursul zilei de vineri, 11 iulie 2025, în România. Pe alocuri vor cădea ploi. Citește și: Cum […]
PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii
PENSII 2025: Cum se va impozita pensia peste 3.000 de lei. Formula de calcul, explicată de ministrul Muncii Ministrul Muncii, Florin Manole, a oferit joi, 10 iulie 2025, într-un interviu la un post de televiziune, detalii privind modul în care se va aplica noua taxare a pensiilor care depășesc pragul de 3.000 de lei. Citește […]
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei
Bugetul statului: Un sac fără fund pentru companiile cu pierderi. Salariul directorilor invers proporțional cu profitul companiei Multe companii ale statului au devenit de-a lungul anilor niște găuri negre în care s-au pierdut miliarde de lei. Deși au fost subvenționate, acestea au înghițit foarte mulți bani din bugetul de stat, pe care acum, autoritățile încearcă […]