Avem tot mai puține oportunități: România se află printre statele cu cea mai mică rată a locurilor de muncă vacante din UE
Avem tot mai puține oportunități: România se află printre statele cu cea mai mică rată a locurilor de muncă vacante din UE
Rata locurilor de muncă vacante în primul trimestru al acestui an a fost de 3% în zona euro şi de 2,8% în Uniunea Europeană, cea mai mică valoare a acestui indicator înregistrându-se în România, Bulgaria, Spania şi Polonia (toate cu 0,9%), arată datele publicate joi de Eurostat și citate de Agerpres.
Reamintim că România este o țară de emigrație netă, peste 4 milioane de români, majoritatea tineri, lucrând în străinătate.
La polul opus, statele membre UE cu cea mai ridicată rată a locurilor de muncă vacante în primul trimestru au fost: Austria, Belgia şi Ţările de Jos (toate cu 4,7%).
Comparativ cu situaţia din primul trimestru al anului trecut, rata locurilor de muncă vacante a crescut în trei state membre, a scăzut în 16 state membre, inclusiv în România, de la 1% în T1 2022, până la 0,9% în T1 2023, şi a rămas stabilă în opt state membre, potrivit Agerpres.
Conform datelor publicate luna trecută de Institutului Naţional de Statistică, numărul locurilor de muncă vacante a fost 47.100 în primul trimestru al acestui an, în creştere cu 5.200 faţă de trimestrul anterior. Rata locurilor de muncă vacante estimată pentru trimestrul I 2023 a fost 0,93%, în creştere cu 0,10 puncte procentuale faţă de trimestrul precedent. Comparativ cu acelaşi trimestru al anului 2022, numărul locurilor de muncă vacante a scăzut cu 200, iar rata locurilor de muncă vacante a scăzut cu 0,02 puncte procentuale.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie
Branșarea la curent în 2025: ANRE anunță eliminarea unui document-cheie pentru racordarea la energie Birocrația în domeniul energiei ar putea fi simplificată radical, autoritățiel analizând eliminarea Avizului Tehnic de Racordare (ATR), un document considerat până acum esențial pentru accesul la rețea. Potrivit președintelui ANRE, George Niculescu, măsura ar putea reduce termenele și facilita conectarea atât […]