Avalanşă de scumpiri în România: Cât va ajunge să coste un kilogram de carne de porc, o franzelă, sau alte alimente de bază
Avalanşă de scumpiri în România: Cât va ajunge să coste un kilogram de carne de porc, o franzelă, sau alte alimente de bază
Antreprenorii au ajuns la limită şi spun că doar prin creşterea preţurilor îşi mai pot susţine afacerile.
Costurile de producţie au crescut tot mai mult, iar din acest motiv, potrivit unui sondaj, 60% sunt nevoiţi să crească preţurile la produse şi servicii chiar şi cu 30% în următoarele luni.
În acest scenariu, produsele alimentare de bază vor avea următoarele preţuri
Un litru de lapte care costă în prezent 7 lei va costa 9 lei. O scumpire de 30% pentru produsele de panificaţie înseamnă că franzela de 350 de grame se va apropia de 4 lei.
Un cofraj cu ouă se va scumpi cu 2 lei. Un kilogram de carne de pui va fi 18 lei. Iar carnea de porc va depăşi preţul de 30 de lei pe kilogram.
Până când Guvernul va veni cu măsuri de sprijiin pentru facturi, antreprenorii se luptă cu scumpirile nu doar la utilităţi, ci şi la materii prime.
Marii producători de alimente din Europa au scumpit deja produsele, aşa că retailerii au ajuns să negocieze la sânge preţurile. Consecinţa imediată: multe mărci vor dispărea în viitoarul apropiat de pe rafturile magazinelor.
Scump, doamnă, scump! O cafea cu lapte ar putea costa şi 15 lei!
Mai nou, se preconizează că şi preţul băuturilor va exploda. Printre acestea se numără și apa, iar cei care locuiesc în București, dar și în alte orașe în care apa nu este filtrată bine, cumpără baxuri întregi de apă pentru băut sau gătit.
Se scumpesc cafeaua şi sucurile
Cafeaua, apa și sucurile se vor scumpi cu aproximativ 10-20%, în funcție de producător și sortiment dar şi de modul cum sunt îmbuteliate (sticlă, PET, carton sau doză). Dacă până acum ieșitul în oraș la o cafea era un răsfăț pe care majoritatea și-l permiteau, odată cu noile scumpiri va deveni un adevărat lux, la care puțini vor mai avea acces. Patronii de localuri şi antreprenorii speră ca, odată cu venirea primăverii și eliminarea restricțiilor, afacerile își vor reveni şi astfel, clienţii vor începe din nou să ocupe mesele la capacitate maximă. Problema va fi, acum, preţul ceva mai piperat la fiecare comandă. Băuturile din meniurile restaurantelor vor creşte simţitor. Astfel, o cafea mare cu lapte ar putea trece de preţul de acum, adică aproximativ 10 lei. Băuturile mai sofisticate ca frappe-urile şi cocktail-urile ar putea ajunge să coste chiar şi 20 de lei.
sursa: dcnews.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri Sărbătoarea de pe 20 decembrie, cunoscută în popor sub denumirea de Ignatul porcilor sau Inătoarea, este închinată Sfântului Ignaţie al Antiohiei şi demonstrează îmbinarea practicilor păgâne cu cele creştine. Sfântul Ignaţie Teoforul, episcop de Antiohia şi martir al Bisericii este unul din […]
Secțiune Articole Similare
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Bradul de Crăciun. Cum și când se împodobește. Istoria împodobirii bradului
-
Curier Județeanacum 9 ore
Mesaje de Crăciun 2024 în limba italiană, traduse în limba română. Cântece tradiționale de Crăciun în limba italiana
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Nume care se sărbătoresc de Sfântul Daniel 2024. Viața Sf Daniel și semnificația numelui
-
Curier Județeanacum 14 ore
Obiceiuri, tradiții și superstiții de Ignat – Ziua sacrificării porcului de Crăciun
-
Opinii - Comentariiacum 3 zile
Mesaje de Sfântul Daniel 2024: URARI, FELICITARI și SMS-uri de LA MULȚI ANI pe care le poți trimite celor dragi
-
Actualitateacum o oră
De ce se taie porcul pe 20 decembrie, de IGNAT. Tradiții și obiceiuri