Rămâi conectat
S&D Europarlamentare 2024

Politică Administrație

Autoturismele parcate neregulamentar nu mai pot fi ridicate. Hotărârile autorităților locale, lovite de nulitate

Ziarul Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Mașinile parcate neregulamentar nu mai pot fi ridicate de autorități, potrivit unei decizii a Înaltei Curți de Casație și Justiție, publicată, miercuri, în Monitorul Oficial. Practic, prin decizia ICCJ, toate hotararile emise de autoritatile locale in acest scop sunt lovite de nulitate, scrie Avocatnet.ro

masini-ridicateDecizia Inaltei Curti de Casatie si Justitie nr. 9/2015 a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 526 din 15 iulie 2015 si devine obligatorie de la data publicarii.

Prin acest document, Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) stabileste ca procedura de ridicare a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila nu poate fi reglementata prin hotarari ale consiliilor locale.

Judecatorii ICCJ explica, in motivarea deciziei, ca autoritatile administratiei publice localenu au competenta de reglementare in ceea ce priveste procedura de urmat in cazul autovehiculelor parcate neregulamentar si ca aceasta chestiune poate fi reglementata numai de Guvern.

“Ridicarea vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila, ca masura tehnico-administrativa, accesorie unei fapte sanctionate contraventional referitoare la nerespectarea regulilor de circulatie pe drumurile publice, inteleasa ca masura de restabilire a ordinii publice, apartine unei competente partajate a autoritatilor administratiei publice locale, ceea ce presupune ca atributiile de reglementare apartin autoritatilor administratiei publice centrale (Guvern), iar cele de executare, in concret, a masurii, autoritatii administratiei publice locale”, se arata in decizia ICCJ nr. 9/2015.

Potrivit documentului, “(…) autoritatea administrativa publica locala nu a fost abilitata de legiuitor de a reglementa o procedura efectiva pentru punerea in aplicare a masurii tehnico-administrative privind ridicarea si depozitarea in locuri special amenajate a vehiculelor stationate/oprite neregulamentar pe partea carosabila. Cu atat mai mult, autoritatile administratiei publice locale nu pot reglementa sanctiuni complementare”.

Inalta Curte mai precizeaza in decizia publicata miercuri ca toate hotararile consiliilor locale prin care sunt stabilite proceduri de ridicare a masinilor parcate neregulamentar sunt lovite de nulitate, din moment ce actele administrative respective sunt emise in afara competentelor pe care le au autoritatile administratiilor publice locale.

Masinile parcate neregulamentar nu pot fi momentan ridicate pentru ca lipsesc reglementarile care sa permita acest lucru

Odata cu decizia ICCJ nr. 9/2015, care devine obligatorie si trebuie aplicata din momentul publicarii in Monitorul Oficial, autovehiculele parcate neregulamentar nu mai pot fi ridicate de pe carosabil de catre autoritatile locale deoarece nu mai exista cadrul legal care sa permita o asemenea masura. (V.N.)

Sursa Avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

FOTO „Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat

Ziarul Unirea

Publicat

în

„Transapuseana”, șoseaua spectaculoasă din sudul Munților Apuseni, tot mai aproape de finalizare: Primul lot a fost recepționat Vineri, 26 aprilie 2024, a avut loc recepția lucrărilor pe lotul 1 al Transapusenei care totalizează nu mai puțin de 43 de kilometri. Un drum de poveste, emblematic pentru județul Alba și pentru România. Citește și: FOTO Cum […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea