Rămâi conectat

Actualitate

Autostrada Sibiu – Piteşti, loturile 2 şi 3: Forajele geotehnice vor fi contractate prin negociere

Ziarul Unirea

Publicat

în

Potrivit ministrului Transporturilor, Răzvan Cuc, forajele geotehnice necesare construirii loturilor 2 şi 3 din Autostrada Sibiu – Piteşti vor fi contractate prin procedură de negociere, fără publicare prealabilă. După ce niciuna dintre celei trei firme interesate nu a depus ofertă, licitaţia organizată anterior pentru aceste servicii s-a anulat automat.

„Referitor la situaţia Autostrăzii Sibiu – Piteşti dintre Boiţa şi Tigveni, în prezent este în curs de derulare întocmirea documentaţiei aferente procedurii de achiziţie publică, prin procedura de negociere fără publicare prealabilă, conform legislaţiei în vigoare”, a răspuns ministrul Răzvan Cuc la o interpelare a deputatului USR Cătălin Drulă.

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) lansase o licitaţie pe 15 martie 2019, pentru execuţia acestor foraje. Pe 29 mai 2019, aceasta s-a anulat însă automat după ce niciunul dintre cei trei operatori economici interesaţi de procedură nu a depus ofertă, potrivit lui Răzvan Cuc.

CNAIR a fost criticat atunci de Asociaţia Pro Infrastructură pentru subestimarea costurilor acestor foraje. „Costul estimat pentru foraje reprezenta doar circa 20% din ceea ce cere piaţa”, declara Ionuţ Ciurea, directorul executiv al API.

Şeful Transporturilor a explicat că valoarea estimată de CNAIR pentru acest tip de lucrări a fost obţinută pe baza analizării pieţei (răspunsuri la cereri de ofertă, verificăre site-uri de specialitate, comparaţii cu contracte derulate în cadrul CNAIR, estimare costuri pentru completare studii geotehnice existente aferente obiectivului Autostrada Târgu Mureş – Ditrău, Autostrada Ditrău – Târgu Neamţ şi Drumuri de Mare Viteză).

Reamintim că la licitaţia pentru completarea studiului de fezabiltiate pentru Autostrada Târgu Mureş – Târgu Neamţ, CNAIR a primit două oferte. Şi valoarea estimată pentru acest contract, de 35,6 milioane de lei, a fost considerată prea mică de către API.

CNAIR a semnat în mai contractul cu firma Ingineria Especializada Obra Civil Industrial, din Spania, pentru suma de 17,6 milioane de lei, circa jumătate din valoarea estimată.

Şi o altă companie din subordinea Ministerului Transporturilor a recurs la metoda negocierii, după ce la licitaţia lansată anterior nu a primit nicio ofertă. Este vorba despre CFR SA, care a utilizat această metodă în cazul reparaţiilor urgente la Podul Constanţa din Capitală.

Autostrada Sibiu – Piteşti, cel mai important proiect rutier al României, va avea o lungime de 123 kilometri şi va fi împărţită în cinci loturi, Sibiu – Boiţa, Boiţa – Cornetu, Cornetu – Tigveni, Tigveni – Curtea de Argeş şi Curtea de Argeş – Piteşti, va avea opt noduri rutiere şi nouă tuneluri.

Autostrada Sibiu – Piteşti este o parte importantă a Coridorului 4 Pan-European, care traversează ţara de la vest la est. Aceasta este cerută şi de către Dacia – Renault, cel mai mare exportator al României.

Sursa: economica.net


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră

Ziarul Unirea

Publicat

în

Vinerea Mare la catolici: Ziua în care Hristos a fost răstignit şi a murit pe cruce. Tradiții în Vinerea Neagră Vineri, 29 martie 2024, este o zi specială pentru credincioșii romano-catolici și reformați din întreaga lume. Este Vinerea Mare, zi în care aceștia trebuie să stea departe de mesele îmbelşugate, să se roage și să […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea