Rămâi conectat

Ştirea zilei

Autostrada A10 Sebeș – Turda: Proiect privind noi exproprieri pe lotul 2. Mai mulți proprietari sunt nemulțumiți de prețurile oferite și de suprafețele cuprinse în listă

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

Exproprierile suplimentare cuprinse într-un proiect întocmit de Ministerul Transporturilor și aflat momentan în dezbatere publică ar trebui să ”dezghețe” lucrările pe lotul 2 al Autostrăzii Sebeș-Turda, unde progresul înregistrat în ultima jumătate de an a fost aproape insesizabil. Întârzierile majore au fost puse de constructorii aparținând Asocierii Aktor – Euroconstruct în principal pe seama faptului că nu s-a putut lucra pe anumite zone unde nu erau efectuate exproprieri.

Proiectul în discuție vizează exproprierea a 346 de proprietăți pe raza localităţilor Sîntimbru, Galda de Jos, Aiud, Sîncrai și Rădeşti din judeţul Alba, aparținând unor persoane fizice, juridice, parohii. Suma totală este de aproximativ 446.677 de lei, iar suprafața totală de expropriat este de 131.163 mp. Deși majoritatea sunt terenuri arabile și pe listă se regăsește o singură construcţie, există proprietari nemulțumiți care au de gând să se adreseze instanței odată ce proiectul va fi adoptat.

Este de așteptat ca o bună parte dintre proprietari să încerce să obțină în instanță despăgubiri mai mari decât cele prevăzute, pe motiv că proprietățile le-au fost subevaluate. Cea mai mare sumă alocată în urma exproprierii este de 86.500 de lei pentru o construcție de 85 mp și un teren de 393 mp aflate în extravilanul localității Aiud. De altă parte, există cel puțin doi proprietari în zona Sîncrai – Aiud care reclamă că deși construcția autostrăzii le afectează și casele de locuit, autoritățile au luat decizia de a expropria doar o parte din curți, lăsându-i cu drumul sub geam.

Ei au de gând să solicite exproprieri integrale, nu doar parțiale, așa cum apare în listă. Proiectul se află în consultare publică până în 24 decembrie și prevede ”aprobarea declanşării procedurilor de expropriere a imobilelor proprietate privată situate pe amplasamentul suplimentar, care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național Autostrada Sebeş – Turda – Lot 2”. Expropriator este statul român reprezentat de Ministerul Transporturilor, prin Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere – S.A.

Această secţiune de autostradă este cea mai lungă dintre toate cele patru de pe A10. Lotul are 24,25 km şi continuă de la ieşirea din Alba Iulia (Pârâul Iovului până la intrarea în municipiul Aiud, km 17+000 – km 41+250). Include nod rutier la Teiuş (km 26). Contractul în valoare de 549.332.493,62 de lei (fără TVA) a fost semnat în 14 noiembrie 2014.

Deşi au trecut mai bine de 2 ani de la prima autorizaţie de construire şi 19 luni de la cea de-a doua, contractul de execuţie de pe acest lot este departe de finalizare. Ultimele informaţii indică probabilitatea de a ajunge în anul 2020 cu lucrările. Pe cea mai mare parte a tronsonului, terasamentele sunt într-un stadiu incipient. Structurile majore, precum podurile peste Mureş sau supratraversarea drumurilor naţionale şi a magistralei de cale ferată Cluj-Teiuş, stagnează sau în cel mai bun caz avansează într-un ritm dezamăgitor.

Pasajele peste autostradă ale diferitelor drumuri sunt în acelaşi stadiu de luni de zile şi, în general, progresul este insuficient, mai ales considerând că în ultimele luni vremea a permis un ritm de execuţie ridicat. Pe perioada iernii lucrările vor intra în conservare.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

FOTO Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești

Ziarul Unirea

Publicat

în

Spații noi de joacă la grădinițele din Câlnic: Prichindeii, fascinați de căsuțele parca desprinse din povești Grădinițele din comuna Câlnic au fost dotate cu spații noi de joacă, a anunțat primarul Lucian-Tiberiu Bodea. Bucuria prichindeilor a fost pe măsură, aceștia fiind fascinați de căsuțele desprinse parcă din povești. Citește și: FOTO Loc de joacă ”ca în […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea