Autoritatea de Supraveghere Financiară avertizează românii: ”Atenție la entitățile neautorizate!”
Autoritatea de Supraveghere Financiară avertizează românii: ”Atenție la entitățile neautorizate!”
Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a lansat un avertisment serios pentru români. ASF atenționează că românii pot fi păcăliți de anumite entități neautorizate care acționează în mediul on-line.
ASF a depistat, în mediul on-line, prezența unor entități care nu sunt autorizate să presteze servicii și activități de investiții. Astfel, trage un semnal cu privire la posibilitatea apariției unor fraude financiare.
ASF a identificat 172 de entități neautorizate, pentru care au existat indicii sau probe că prestează, pe teritoriul României, astfel de servicii.
„Autoritatea de Supraveghere Financiară (A.S.F.) continuă să avertizeze consumatorii cu privire la existența, în mediul online, a unor entități care nu sunt autorizate să presteze servicii și activități de investiții, conform prevederilor Legii nr. 126/2018 privind pieţele de instrumente financiare. Pe site-ul Autorității au fost publicate AICI alerte cu privire la 172 de entități neautorizate de A.S.F., pentru care au existat indicii sau probe că prestează, pe teritoriul României, astfel de servicii.
Totodată, A.S.F. a atras atenția, prin intermediul alertelor publicate, asupra a 199 de site-uri web, care promovează așa-zise servicii de investiții financiare și care aparțin unor entități neautorizate de Autoritate. Circa 82% dintre entitățile care comit fraude în mediul online au sediul în state terțe sau pretind că au sediul în state terțe.
De la începutul lunii iunie și până în prezent, A.S.F. a postat pe pagina web a Autorității încă patru noi alerte cu privire la entitățile neautorizate. A.S.F. recomandă celor care doresc să investească pe piața de capital să verifice pe site-ul Autorității AICI dacă entitățile pe care le au în vedere sunt autorizate sau nu.
A.S.F. acordă o atenție deosebită fenomenului fraudelor financiare din mediul online, comise de firme neautorizate. În ultimii trei ani, A.S.F. a derulat o campanie susținută de informare a consumatorilor și a atras atenția asupra faptului că investițiile financiare trebuie realizate în deplină cunoștință de cauză și doar după o analiză atentă a ofertelor primite.
Autoritatea a creat pe pagina web oficială o secțiune dedicată problematicii entităților neautorizate („ATENȚIE LA ENTITĂȚI NEAUTORIZATE!”). Secțiunea conține atât informații privind cele mai întâlnite practici utilizate de entitățile neautorizate, cât și recomandări pentru potențialii investitori. Segmentarea informațiilor a fost realizată astfel încât să răspundă la întrebări de tipul: ”Ce trebuie să faceți pentru a evita să utilizați o entitate neautorizată?”, ”Ce trebuie să faceți dacă ați fost contactat de o entitate care nu se regăsește în Registrul A.S.F.?”, ”Ce trebuie să faceți dacă ați utilizat serviciile unei entități care nu se regăsește în Registrul A.S.F.?”. De asemenea, secțiunea pune la dispoziție formulare de raportare către A.S.F. a acestor entități și este actualizată continuu, în funcție de tendințele observate în ceea ce privește practica acestor entități”, este semnalul tras de ASF.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
25-28 mai 2025 | Informare meteo de vreme rea în România: Răcire accentuată, cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului
25-28 mai 2025 | Informare meteo de vreme rea în România: Răcire accentuată, cantități de apă însemnate și intensificări ale vântului Meteorologii ANM au emis duminică dimineața o informare meteo de vreme rea, valabilă în țară în intervalul 25 mai, ora 10.00 – 28 mai, ora 10.00. Potrivit specialiștilor, până miercuri dimineața, în jumătatea de […]
PENSII 2025 | Ce este Pilonul 2 de pensii și cum poți să contribui la pensia privată fără să simți la salariu
PENSII 2025 | Ce este Pilonul 2 de pensii și cum poți să contribui la pensia privată fără să simți la salariu Vârsta pensionării pare că e îndepărtată, dar e important să conștientizezi faptul că, oricât ai fi de tânăr, e benefic pentru tine să începi să-ți pregătești condițiile în care vei trăi după ce […]
Pericolul realității paralele: Manipularea emoțională creată de TikTok, explicată de un profesor de la Oxford. ,,Algoritmi opaci unde emoția bate faptele”
Pericolul realității paralele: Manipularea emoțională creată de TikTok, explicată de un profesor de la Oxford. ,,Algoritmi opaci unde emoția bate faptele” Rețelele sociale devin un teren fertil pentru manipularea percepțiilor și polarizarea societății într-o eră a dezinformării algoritmice. Profesorul Corneliu Bjola, expert în diplomație digitală la Universitatea Oxford, explică, într-un interviu acordat site-ului Antena3.ro, de […]