Rămâi conectat

Politică Administrație

Au fost recepționate ultimele lucrări din Proiectul de reabilitare a zonei interioare din Cetatea Alba Carolina

Sfarlea Ioana Raluca

Publicat

în

URS Construct

*Amenajarea sitului Principia, drumului roman și zonei dintre clădirea Ierihon și statuia lui Mihai Viteazul a costat peste 3,6 milioane de euro. Ministerul Dezvoltării Regionale a rămas dator cu 1,7 milioane de euro

Ultimele trei obiective cuprinse în Proiectul ”Reabilitarea Centrului Istoric – Fortificația Vauban – Alba Iulia, căi de acces, iluminat și mobilier urban – Zona interioară” au fost finalizate oficial și au fost recepționate de Primăria Alba Iulia.

Este vorba despre punerea în valoare a vestigiilor arheologice descoperite în perioada de implementare a proiectului, respectiv situl roman Principia, aparținând Castrului Legiulii a XIII-a Gemina; drumul roman – Via Principalis și zidul medieval din zona grupului sanitar (între clădirea Ierihon și statuia lui Mihai Viteazul).

Lucrările au costat 16.480.598 de lei (fără TVA), bani plătiți în cea mai mare parte de Primăria Alba Iulia, după cum a arătat directorul tehnic, Silvia Moldovan, care a precizat că peste 8 milioane de lei ar trebui să fie rambursați de Ministerul Dezvoltării Regionale care în ultimele 6 luni nu a făcut, însă, nicio plată și nici nu a dat explicații privind oprirea bruscă a finanțării.

Pentru execuția celor trei amplasamente/ situri istorice, administrația locală a lansat o licitație, câștigată de asocierea de firme SC Corint SRL, SC Grup Corint SA, SC General Game SRL și SC Lăncrănjan Franchini Gheorghe LE SRL. Lucrările trebuiau să fie încheiate în luna octombrie 2014, dar din cauza unor disensiuni apărute între executanți, finalizarea a depășit limita contractului.

Principia10Împărțite pe obiective, costurile au fost: 11.316.351 de lei pentru situl Principia, unde s-a realizat o structură din metal și sticlă cu învelitoare concepută sub forma unei cărți deschise; reîntregire/ restaurare ziduri existente, coloane; amenajare suprafață hypocaust; amenajare zonă tezaur; realizare pasarelă acces dinspre latura de Est; amenajare gardene; realizare instalație de încălzire, climatizare, instalații electrice; amenajare lapidarium; repoziționarea și reconstituirea portalului ca punct de acces în perimetrul expozițional; împrejmuire; dotări – elemente reîntregire atmosferă, sistem supraveghere video, alarmă, panou informativ, display. Potrivit reprezentantului administrației locale, deschiderea pentru public va avea loc după ce se va stabili, prin hotărâre de Consiliu Local, care va fi instituția ce se va ocupa de administrarea obiectivului (respectiv Muzeul Național al Unirii sau Primăria Alba Iulia).

Amenajarea drumului roman a costat 1.754.050 lei. Aici s-a făcut marcarea, amenajarea pavajului și coloanelor; montare de plăci din bronz pentru marcare; restaurare ziduri existente; reîntregire ziduri; realizare zid de sprijin; instalații de drenaj și electrice; realizare și amplasare a unui panou informativ din structură metalică și sticlă ce reflectă imaginea continuării drumului roman; împrejmuire.

toalete publice in cetatea alba carolina06Pentru reabilitarea zidului medieval din apropierea clădirii Ierihon s-au plătit 1.345.419 lei iar lucrările au cuprins și amenajarea unui grup sanitar. S-au făcut operațiuni de conservare și restaurare a zidului; s-au montat compartimentări interioare, un sistem de supraveghere video, un sistem de control acces și un sistem audio; s-au realizat instalațiile sanitare interioare; s-a montat o platformă mobilă pentru persoanele cu handicap, mobilier interior și un panou informativ (acestea din urmă având o valoare de 126.342 de lei).

Alte cheltuieli pentru finalizarea acestui proiect au fost: 1.030.035 de lei – 6 elemente reîntregire atmosferă (statui, porticul, elemente de mobilier etc., la Principia); 400.000 de lei proiectare; 200.000 de lei asistență tehnică și 302.400 de lei – cercetarea arheologică.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise”

Bera Larisa

Publicat

în

Efectele „ordonanței trenuleț” la nivelul județului Alba. Marius Hațegan, vicepreședintele CJ: „Lucrurile au fost făcute pe repede înainte și câteva chestiuni au fost omise” Prezent într-o emisiune  la Radio Unirea FM, vicepreședintele Consiliului Județean Alba, Marius Hațegan, a vorbit printre altele, despre efectele care se resimt la nivelul județului nostru în urma implementării renumitei „ordonanțe […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea