Rămâi conectat

Ştirea zilei

Atenție, PFA! Din 9 mai, va trebui să efectuați plăți și încasări în numerar în limita unor plafoane fixe. Valoarea AMENZILOR

Ziarul Unirea

Publicat

în

incasari pfaÎncasările și plățile în numerar realizate de persoanele fizice autorizate vor fi plafonate din 9 mai, după cum prevede un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial. Dacă până acum limitarea plăților în numerar se aplica doar firmelor, din luna mai aceasta va fi extinsă și asupra PFA și a altor contribuabili.

Legea nr. 70/2015 va limita din 9 mai platile si incasarile in numerar efectuate de firme, insa plafoanele prevazute de actul normativ nu vor fi valabile doar pentru persoanele juridice, ci se vor aplica si persoanelor fizice autorizate, precum si altor categorii de contribuabili. Mai exact, este vorba despre:

–  persoane fizice autorizate,
–  intreprinderi individuale,
– intreprinderi familiale,
–  liber profesionisti,
–  persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent,
–  asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.

Incasarile si platile in numerar intre PFA, limitate la 5.000 lei/zi

PFA vor putea incasa sume de bani in numerar de la o alta persoana fizica autorizata sau de la o intreprindere individuala, intreprindere familiala, firma in limita a 5.000 lei/zi/persoana.

De asemenea, PFA vor putea efectua plati in numerar catre o alta PFA, intreprindere individuala, intreprindere familiala, firma in limita a 5.000 lei/zi/persoana, dar nu mai mult de un plafon total de 10.000 lei/zi.

In acelasi timp, platile din avansuri spre decontare se vor realiza in limita unui plafon zilnic de 5.000 lei, stabilit pentru fiecare persoana care a primit avansuri spre decontare.

Noile reglementari care vor intra in vigoare pe 9 mai vor interzice incasarile si platile fragmentate, in anumite conditii.

Astfel, incasarile fragmentate in numerar de la beneficiari pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei vor fi interzise. Practic, daca PFA vor avea de incasat o factura cu o valoarea mai mare de 5.000 lei, acestea nu vor avea voie sa fractioneze suma de incasat in mai multe transe astfel incat sa evite plafonul stabilit de Legea nr. 70/2015.

In plus, PFA nu vor putea sa fragmenteze facturile pentru o livrare de bunuri sau o prestare de servicii a caror valoare este mai mare de 5.000 lei, acest lucru fiind interzis de noile dispozitii.

Totodata, nici platile fragmentate nu vor fi acceptate din 9 mai, in anumite situatii. Concret, vor fi interzise platile fragmentate in numerar catre furnizorii de bunuri si servicii pentru facturile a caror valoare este mai mare de 5.000 lei. Cu alte cuvinte, daca PFA vor avea de platit o factura a carei valoare depaseste plafonul de 5.000 lei, ele nu vor putea sa fractioneze suma de plata in mai multe transe, acest lucru fiind interzis.

Totusi, actul normativ stabileste ca PFA vor putea achita facturile cu valori mai mari de 5.000 lei, catre furnizorii de bunuri si servicii, astfel: 5.000 lei in numerar, iar suma care depaseste acest plafon va putea fi platita numai prin instrumente de plata fara numerar, adica prin banca.

Plafonul pentru operatiunile intre PFA si persoane fizice va fi de 10.000 lei/zi

Conform regulilor care se vor aplica din 9 mai, PFA vor putea sa efectueze incasari in numerar de la persoane fizice, reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, precum si contravaloarea unor livrari de bunuri sau a unor prestari de servicii, in limita unui plafon zilnic de 10.000 lei de la o persoana.

In plus, persoanelor fizice autorizate le va fi interzis sa efectueze incasari fragmentate de la persoanele fizice pentru operatiunile de mai sus, daca acestea au o valoare mai mare de 10.000 lei. De asemenea, va fi interzisa si fragmentarea tranzactiilor reprezentand cesiuni de creante, primiri de imprumuturi sau alte finantari, respectiv fragmentarea unei livrari de bunuri sau a unei prestari de servicii, cu valoare mai mare de 10.000 lei.

Prevederile mentionate anterior nu se vor aplica pentru livrarile de bunuri si prestarile de servicii efectuate cu plata in rate, in conditiile in care intre PFA si persoanele fizice sunt incheiate contracte de vanzare-cumparare cu plata in rate, conform legii.

In ceea ce priveste operatiunile de plati in numerar, reprezentand contravaloarea unor achizitii de bunuri sau a unor prestari de servicii, dividende, cesiuni de creante sau alte drepturi si restituiri de imprumuturi sau alte finantari, efectuate de persoanele fizice autorizate catre persoane fizice, nu vor depasi plafonul zilnic de 10.000 lei catre o persoana. Vor fi interzise platile fragmentate in numerar catre o persoana, pentru tranzactiile mai mari de 10.000 lei.

Cum se vor restitui banii pentru facturile stornate mai mari de 5.000 lei?

In cazul PFA, pentru facturile stornate, aferente bunurilor returnate si/sau serviciilor care nu au fost prestate, cu valori mai mari de 5.000 lei, restituirea sumelor aferente va putea fi efectuata astfel: 5.000 lei in numerar, iar sumele care depasesc acest plafon vor putea fi restituite numai prin instrumente de plata fara numerar.

In cazul returnarii de bunuri de catre persoanele fizice si, respectiv, neprestarii de servicii catre persoanele fizice, restituirea sumelor aferente va putea fi efectuata in numerar in limita a 10.000 lei, sumele care depasesc acest plafon putand fi restituite numai prin instrumente de plata fara numerar.

Prin exceptie, in cazul in care, la data restituirii, persoanele fizice declara pe propria raspundere ca nu mai detin cont bancar, restituirea se va realiza integral in numerar, indiferent de nivelul sumei care trebuie restituita.

Efectele noilor reguli se vor resimti cel mai mult asupra PFA

Noile reguli vor avea un impact semnificativ asupra firmelor mici si mijlocii, din orasele mici sau din zonele rurale unde oamenii folosesc in principal numerarul, au declarat recent pentru AvocatNet.ro consultantii din domeniul fiscal. Totusi, efectele se vor resimiti mai ales asupra celor care in prezent nu trebuie sa-si incadreze platile sau incasarile in numerar in plafoanele zilnice, adica asupra PFA.

In prezent doar firmele efectueaza incasari si plati in numerar in anumite limite (prevazute de OG nr. 15/1996), nu si PFA. Din 9 mai, cand va intra in vigoare Legea nr. 70/ 2015 ce va inlocui OG nr. 15/1996, se vor aplica noi plafoane, acestea fiind extinse si asupra operatiunilor efectuate de PFA, II, IF, liber profesionisti, persoane fizice care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica.

Astfel, cel mai dificil va fi pentru toti ceilalti agenti economici (de exemplu, PFA) care in prezent nu trebuie sa-si incadreze platile sau incasarile in numerar in plafoanele zilnice aplicabile doar tranzactiilor intre persoanele juridice, a declarat recent pentru AvocatNet.ro Ioana Cartite, Senior Tax Consultant Biris Goran.

In ceea ce priveste posibilitatea ca bancile sa mareasca comisioanele bancare, ca urmare a faptului ca tranzactiile se vor realiza prin banca, specialistul ne-a explicat ca avand in vedere ca volumul tranzactiilor va creste, nivelul comisioanelor ar trebui sa ramana acelasi, intrucat acestea sunt percepute pentru fiecare tranzactie (deci veniturile bancilor vor creste oricum, intrucat vor gestiona un numar mult mai mare de conturi si de tranzactii).

Mai mult decat atat, in opinia specialistului Biris Goran, noile prevederi ar aduce o piata noua bancilor. Aceasta ar fi formata din PFA-uri, intreprinderi familiale, intreprinderi individuale, liber profesionisti, persoane care desfasoara activitati in mod independent, asocieri si alte entitati cu sau fara personalitate juridica, entitati care ar deveni obligate sa respecte plafonarea platilor in numerar. In acest sens, bancile s-ar putea gandi chiar la dezvoltarea unor produse specifice noii piete, care sa se plieze exact pe necesitatile acestora si care sa le ofere un raport calitate – pret optim (astfel de produse ar trebui sa fie gandite similar celor deja dezvoltate pentru IMM-uri, etc.), a adaugat Ioana Cartite.

In acest fel, bancile isi pot atrage potentialii clienti, intrucat interesul lor va fi nu acela de a percepe comisioane cat mai mari, ci de a atrage noi clienti, pe care sa-i fidelizeze prin produsele oferite si cu care sa poata astfel dezvolta o relatie de lunga durata, a mai spus aceeasi sursa.

Cu ce amenzi vor fi sanctionate PFA care vor incalca limitele pentru tranzactiile in numerar?

Persoanele fizice care nu vor respecta limitele impuse de Legea nr. 70/2015 pentru incasarile si platile in numerar vor fi sanctionate cu amenzi.

Concret, acestea ar putea primi o amenda de 10% din suma incasata/platita care depaseste plafonul stabilit de actul normativ pentru fiecare tip de operatiune, dar nu mai putin de 100 lei, pentru urmatoarele fapte considerate contraventii:

–    nerespectarea plafoanelor pentru platile si incasarile fragmentate;
–    nerespectarea plafoanelor aferente operatiunilor cu facturi stornate;
–    nerespectarea plafoanelor valabile pentru tranzactiile efectuate cu persoane fizice.

Persoanelor fizice autorizate le va fi interzis sa acorde orice avantaje clientilor pentru efectuarea de plati in numerar. Cele care nu vor respecta aceasta obligatie vor fi sanctionate cu amenda de la 3.000 la 4.500 lei.

sursa: avocatnet.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea