Rămâi conectat

Actualitate

ATENȚIE la toxiinfecțiile alimentare în perioadele caniculare! Recomandările ANSVSA

Ioana Oprean

Publicat

în

În sezonul cald crește riscul alterării alimentelor și, implicit, al apariției toxiinfecțiilor alimentare și, de aceea, este bine să fie respectate câteva măsuri simple, dar foarte eficiente.

Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor recomandă  populației ca, în perioadele cu temperaturi ridicate, să acorde atenție modului în care păstrează sau prepară alimentele și locurilor de unde acestea sunt cumpărate.

Astfel, consumatorilor li se recomandă:

— Să cumpere produse alimentare numai din locuri sau spații înregistrate sau autorizate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, pentru că le oferă garanția unor produse sigure, care sunt controlate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor și care sunt depozitate în condiții corespunzătoare de temperatură și igienă;

— Cât mai repede posibil după cumpărare, alimentele de origine animală se fie introduse în frigider, unde se păstrează astfel: carnea refrigerata, laptele, produsele din lapte și ouăle la o temperatura de refrigerare de preferință între 0°C+4°C și separat în funcție de categoria de produs, iar carnea congelată la o temperatură cât mai scazută, respectiv sub—12°C;

— Să ambaleze separat alimentele care urmează a fi depozitate în frigider și să le mențină în decursul perioadei de valabilitate, la temperaturile indicate pe ambalaj;

— Să păstreze alimentele gătite trebuie în recipiente acoperite;

— Produsele care au fost decongelate să nu se recongeleaze entru fi preparate sau consumate ulterior;

— Să îndepărteze alimentele alterate, care sunt o sursă de contaminare pentru celelalte alimente;

— Să spele bine fructele și legumele înainte de a le depozita în frigider și înainte de a le consuma.

De asemenea, fiecare Direcție Sanitară Veterinară și pentru Sigurața Alimentelor se va asigura că agenții economici vor respecta:

— evitarea expunerii pentru vânzare a produselor de origine animală în locuri sau spații care nu asigură temperaturi adecvate și condiții de igienă corespunzătoare;

— verificarea condițiilor de manipulare, depozitare și transport ale produselor de origine animală în toate unitățile autorizate sau înregistrate sanitar veterinar și, în mod special, a produselor perisabile (carne preparată și carne tocată, pește, ouă, lapte și produse din lapte);

— confiscarea, denaturarea și distrugerea produselor de origine animală alterate sau depreciate pe timpul transportului, distribuției, depozitării sau comercializării;

— interzicerea transportului produselor alimentare, în cazul neasigurării unor temperaturi adecvate pentru menținerea lanțului frigorific;

— interzicerea comercializării și punerii în consum a cărnurilor care nu au fost inspectate, ștampilate și certificate sanitar veterinar.

Consumatorii pot sesiza nereguli din domeniul siguranței alimentelor, apelând gratuit, din orice rețea de telefonie, numărul de telefon al Call Center-ului ANSVSA: 0800 826 787.

Sursa: ANSVSA


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Toate trecerile de pietoni, semaforizate sau supraînălțate: Se pregătește cea mai amplă schimbare a marcajelor din oraşe

Ioana Oprean

Publicat

în

Toate trecerile de pietoni, semaforizate sau supraînălțate: Se pregătește cea mai amplă schimbare a marcajelor din oraşe Toate trecerile de pietoni din țară vor avea semafoare sau vor fi supraînălţate. Guvernul pregătește cea mai amplă schimbare a marcajelor din oraşe. Autoritățile speră că, astfel, va scădea numărul tragediilor produse pe zebre. Proiectul de lege propune […]

Citește mai mult

Actualitate

Salariul minim pe niveluri: Vechimea și studiile vor conta în calcul. Ce creșteri ar aduce noul sistem – Proiect

Ioana Oprean

Publicat

în

Salariul minim pe niveluri: Vechimea și studiile vor conta în calcul. Ce creșteri ar aduce noul sistem – Proiect Un proiect de lege depus recent la Senat vine cu propunerea de a schimba modul în care se stabilește salariul minim pe economie, astfel încât veniturile angajaților să crească automat în funcție de vechimea în muncă […]

Citește mai mult

Actualitate

8 decembrie – Ziua Constituției României

Ioana Oprean

Publicat

în

Ziua Constituției României se sărbătorește, în fiecare an, la 8 decembrie Constituția României, prima de după Revoluția din decembrie 1989, a fost adoptată de Adunarea Constituantă, la 21 noiembrie 1991, și aprobată prin Referendumul național de la 8 decembrie, același an, cu o majoritate semnificativă: din numărul de 10.948.468 de participanți, 77,3% au răspuns afirmativ, […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Copyright © 2004 - 2025 Ziarul Unirea