Rămâi conectat

Actualitate

„Atac la rege”, un concurs şahistic, ce îmbină sportul cu promovarea turismului în cadrul festivalului “Zilele Cetăţii Alba Carolina”

Dan HENEGAR

Publicat

în

Corneliu Mureșan - Locale 2024

„Organizând evenimente şahiste la Alba Iulia, simultan cu alte evenimente culturale locale putem ajuta şi la promovarea turismului”
*interviu cu Marius Ceteraş, preşedintele Clubului Municipal de Şah Alba Iulia

În programul festivalului “Zilele Cetăţii Alba Carolina” este inclus şi turneul de şah “Atac la rege”. De ce un turneu de şah într-un astfel de festival?
– Se ştie că şahul este cel mai popular joc logic, fiind practicat de sute de milioane de oameni din toată lumea. Prima denumire a jocului de şah, inventat se pare în India acum circa 1500 de ani, era chaturanga, care în traducere din sanscrită înseamnă „patru divizii militare”. Pe tabla de şah acestea corespund, în forma actuală a jocului turnurilor (divizia de elefanţi), cailor (cavaleria), nebunilor (divizia de care de luptă) şi pionilor (infanteria). Regele este conducătorul „oştirii”, având alături un consilier (general), care iniţial se numea „ferz”, piesă care în forma actuală a jocului s-a transformat în regină (damă). Practic scopul jocului era de a simula o luptă între două armate medievale. Împreună cu organizatorii festivalului, Primăria municipiului Alba Iulia, am considerat că alături de alte evenimente tematice, cum ar fi turnirurile demonstrative între cavaleri medievali, este interesantă şi o competiţie în care copiii să fie chiar ei cei care conduc „armatele medievale” formate din piesele albe şi negre, pe tabla de şah, folosind ca „armă” gândirea.
– Ce aduce nou acest turneu din punct de vedere organizatoric?
– Turneele de şah pe care în calitate de preşedinte al Clubului Municipal de Şah din Alba Iulia le-am organizat în ultimii 8 ani în Alba Iulia s-au adresat în special jucătorilor legitimaţi, seniori sau juniori, şi uneori şahiştilor amatori seniori. Acest turneu am dorit să fie altfel. El va fi un turneu pentru preşcolari şi elevi, copiii legitimaţi care au mai participat la competiţii oficiale de şah, urmând a juca în secţiuni separate faţă de copiii mai puţin experimentaţi. În felul acesta ne dorim să atragem un număr cât mai mare de participanţi, în special din judeţul Alba, scopul principal fiind acela de a promova şahul în rândul copiilor, preşcolari şi elevi. Desigur, efortul organizatoric este mult mai mare, dar sunt convins că împreună cu partenerii noştri, Primăria municipiului Alba Iulia, Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Goldiş” Alba Iulia, Inspectoratul Şcolar Judeţean Alba şi Fundaţia Comunitară Alba, vom putea să le oferim participanţilor o organizare reuşită.
– Este îmbinarea şah – turism întâmplătoare?
– Deloc. Elevilor din alte localităţi, prezenţa la turneu le oferă prilejul de a participa şi la alte evenimente din cadrul festivalului “Zilele Cetăţii Alba Carolina”. Cred că organizând evenimente şahiste la Alba Iulia, simultan cu alte evenimente culturale locale, putem ajuta şi la promovarea turismului în oraşul nostru, oferind în acelaşi timp o motivaţie suplimentară participanţilor, deoarece consider că este plăcut pentru orice elev să combine o activitate intelectuală cu una recreativă.
– Cum îi ajută pe copii studierea şi practicarea jocului de şah?
– Numeroase studii ştiinţifice au demonstrat că studierea jocului de şah are un efect pozitiv asupra dezvoltării intelectuale a copiilor. Unii îl consideră chiar o formă de „gimnastică intelectuală”. Perseverenţa, stăpânirea impulsivităţii, gândirea flexibilă, creativitatea, originalitatea, capacitatea de luare a decizilor şi de asumare responsabilă a riscurilor sunt doar câteva dintre deprinderile intelectuale care se pot dezvolta prin studierea şahului mai mult decât prin orice alte materii şcolare. Nu este întâmplător faptul că elevii care studiază şahul asimilează în general mult mai uşor alte cunoştinţe, obţinând rezultate foarte bune şi la alte materii, nu doar în competiţiile şahiste.
– Uniunea Europeană a recomandat de curând statelor membre să susţină introducerea şahului în curricula şcolară. Cum vi se pare această propunere?
– Personal, chiar dacă consider că studierea jocului de şah este utilă oricărui copil, sunt împotriva introducerii şahului ca materie obligatorie în şcoli. Pe de o parte nu cred că o astfel de măsură ar fi uşor de implementat, pe de altă parte nu cred că ar fi benefic ca elevii şi părinţii să perceapă şahul ca pe o materie impusă elevilor. Susţin mai degrabă ideea predării şahului ca materie opţională, acolo unde se conştientizează utilitatea studierii şahului, precum şi aceea a dezvoltării unor cercuri şcolare de şah, în care elevii care sunt atraşi de acest joc să aibă posibilitatea să studieze şahul în mod organizat. Un bun model în acest sens este Şcoala cu clasele I-VIII „Vasile Goldiş” din Alba Iulia, în care de 5 ani elevii profesoarei din învăţământul primar Delia Vîlceanu studiază şahul în cadrul activităţilor extracurriculare. De asemenea, din informaţiile pe care le deţin, şahul se studiază în cercuri ale elevilor din Cugir, Sebeş, Teiuş, Câmpeni şi Baia de Arieş. Sunt sigur că printr-un efort comun, al conducerilor instituţiilor de învăţământ, administraţiilor locale şi inspectoratului şcolar judeţean, în majoritatea şcolilor din judeţul Alba se pot dezvolta în viitorul apropiat cercuri şahiste ale elevilor.

Dan HENEGAR


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara

Unirea Ziarul

Publicat

în

Fenomenele El Nino și La Nina fac prăpăd în România și în Europa: vreme extremă cum NU s-a mai văzut de multă timp primăvara Variațiile termice și climatice devin din ce în ce mai extreme, iar în mai multe regiuni europene pătrund valuri de căldură și valuri de frig polar. Încălzirea globală și efectele meteorologice […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea