AstraZeneca scoate de pe piață globală vaccinul anti-COVID-19: Care este motivul
AstraZeneca scoate de pe piață globală vaccinul anti-COVID-19: Care este motivul
Marți, 7 mai, compania farmaceutică AstraZeneca a anunțat că urmează să retragă din toate țările vaccinul său împotriva Covid-19. Motivul este un „surplus de vaccinuri actualizate disponibile,” relatează Reuters, citați de către News.ro.
Potrivit presei, producătorul de medicamente anglo-suedez a recunoscut anterior, în documente judiciare, că vaccinul provoacă efecte secundare precum formarea de cheaguri de sânge şi scăderea numărului de trombocite.
TTS este acronimul de la Sindromul Trombozei cu Tromobocitopenie şi a fost asociat cu cel puţin 81 de decese în Marea Britanie, precum şi cu sute de cazuri grave. AstraZeneca a fost dată în judecată de peste 50 de presupuse victime şi rude îndurerate într-un proces la Înalta Curte din Londra.
AstraZeneca a recunoscut în documentele judiciare depuse la Înalta Curte în februarie că vaccinul „poate, în cazuri foarte rare, să provoace TTS”.
Citește și: Uniunea Europeană a implementat prima legislație dedicată combaterii violenței împotriva femeilor: De ce nu este inclus violul în document
Coincidență?
Însă compania britanică insistă că decizia de a retrage vaccinul nu are legătură cu procesul în instanţă sau cu faptul că a recunoscut că acesta poate provoca TTS. Aceasta a declarat că momentul este o pură coincidenţă
„Suntem incredibil de mândri de rolul pe care Vaxzevria l-a jucat în stoparea pandemiei mondiale. Conform unor estimări independente, peste 6,5 milioane de vieţi au fost salvate numai în primul an de utilizare şi peste trei miliarde de doze au fost furnizate la nivel mondial. Eforturile noastre au fost recunoscute de guvernele din întreaga lume şi sunt considerate pe scară largă ca fiind o componentă esenţială pentru a pune capăt pandemiei globale” – se arată într-un comunicat al companiei.
Spre o nouă piață
AstraZeneca, listată la bursa de la Londra, a început să se orienteze spre vaccinurile împotriva virusului sinciţial respirator şi spre medicamente împotriva obezităţii prin mai multe tranzacţii făcute anul trecut, după o încetinire a creşterii, în urma scăderii vânzărilor legate de COVID-19.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Pensia anticipată 2025: Când pot ieși femeile la pensie pe noua lege a pensiilor. Cât este stagiul de cotizare complet Noua lege a pensiilor, care a intrat în vigoare în septembrie 2024, aduce condiţii mult mai avantajoase pentru sute de mii de românce. Este vorba despre femeile născute în 1967, anul în care a fost […]