Rămâi conectat

Ştirea zilei

Astăzi va avea loc un fenomen cosmic SPECTACULOS. Despre ce este vorba și la ce oră va putea fi observat

Ziarul Unirea

Publicat

în

Astăzi va avea loc un fenomen cosmic SPECTACULOS. Despre ce este vorba și la ce oră va putea fi observat

Un fenomen cosmic deosebit va avea loc în această seară și va putea fi văzut inclusiv din România. Este vorba despre o eclipsă de Lună prin penumbră, al cărei maxim va fi înregistrat în jurul orei 21.

În această seară de vineri, 10 ianuarie, Luna va avea o influenţă maximă asupra Terrei, fiind faza de lună plină, vom putea asista și la un deosebit fenomen astronomi, când Luna, Soarele şi Pământul se vor alinia, astfel că satelitul natural al Terrei intră în umbra planetei noastre.

Eclipsele de Lună se produc atunci când Soarele, Pământul şi Luna se aliniază, Luna intrând astfel în umbra Pământului. Dacă Luna intră total în conul de umbră al Pământului, ea se întunecă şi capătă o nuanţă roşiatică, având loc o eclipsă totală de Lună. În cadrul acestui fenomen, din cauza culorii roşu închis, mai este numită şi Luna sângerie.

O eclipsă parţială de Lună are loc atunci când satelitul natural nu intră în întregime în umbra Terrei, ci trece pe deasupra sau pe sub mijlocul centrului umbrei.

Ce se întâmplă în timpul eclipsei de Lună prin penumbră?

În momentul în care Luna trece prin penumbră are loc o eclipsă de Lună prin penumbră. Acest fenomen nu produce modificări majore asupra astrului, Luna nu se întunecă, iar suprafaţa ei capătă o nuanţă gălbuie.

Eclipsa de Lună prin penumbră din 10 ianuarie 2020 va dura 4 ore şi patru minute, potrivit specialiştilor de la Observatorul Astronomic Amiral „Vasile Urseanu”.

În România, eclipsa va începe la ora 19:08, când Luna va intra în penumbră, însă la început nu vor putea fi sesizate schimbrări ale astrului. În faza maximă a eclipsei de Lună prin penumbră, care va avea loc la ora 21:10, discul Lunii se va afla aproape în totalitate în penumbra Pământului. Acum, Luna va avea o luminozitate mai mică şi o nuanţă de gălbui, aşa cum am menţionat mai sus.

Fazele eclipsei de Lună prin Penumbră, pe ore

  • 19:08 – începutul eclipsei, intrarea în penumbră
  • 21:10 – maximul eclipsei (circa 90% din suprafaţa Lunii va fi acoperită de penumbra Pământului)
  • 23:12 – ieşirea din penumbră (sfârşitul eclipsei)

Cum se poate vedea din România eclipsa de Lună prin penumbră?

Fenomenul va fi vizibil în Europa, Africa, Asia, Oceanul Indian şi Australia de Vest. Din România se va vedea din toată ţara, pe întreaga durată a evenimentului, cu ochiul liber, indiferent dacă te afli sau nu într-un loc cu multă lumină artificială (cum este în oraşe), fără a fi nevoie de telescop, important este ca cerul să fie senin.

Luna şi fenomenele astronomice care o implică i-a fascinat pe învăţaţi chiar din Antichitate, aceştia stabilind că prima eclipsă consemnată ar fi avut loc în anul 3.450 î Hr.

Următoarea eclipsă de Lună prin penumbră va avea loc în 5 iunie 2020 şi va fi vizibilă din România.

Sursa: descoperă.ro


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională

Ziarul Unirea

Publicat

în

Bordean Alex-Andrei, de la Colegiul Național „Titu Maiorescu” Aiud, performanță remarcabilă la olimpiada de tehnologia informației: Locul I la etapa județeană și calificare la națională Citește și: Performanță deosebită pentru un elev de clasa a VI-a din Alba Iulia: Stănilă Răzvan, locul I la Olimpiada Micilor Istorici – Faza Județeană și calificare la națională Bordean […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea