ASTĂZI şi MÂINE: „Starostele” Dan Purceleanu cheamă albaiulienii la marea sărbătoare a meşterilor populari şi tradiţiilor româneşti
Miercuri și joi seara, de la ora 20.00, albaiulienii din Cetate vor fi invitați, într-un mod inedit, la manifestările tradiționale, care se vor desfășura la finele acestei săptămâni. Cu Cu sprijinul actorului Dan Purceleanu, însoțit de doi voluntari de la Asociația SPEROMAX Alba, îmbrăcați în straie tradiționale de sărbătoare, organizatorii evenimentelor vor anunța publicul albaiulian, aflat la acea oră în oraș, despre cele trei zile de românism autentic, care se vor desfășura la noi în oraș, în Piața Cetății.
Astfel, pornind de prima poartă a Cetății până la capătul Bulevardului Transilvaniei, în sunetul tobei și a strigăturilor tradiționale, Dan Purceleanu va reuși, cu siguranță, să joace un alt rol, cel al starostelui sau a chemătorului la evenimentele de sărbătoare de odinioară țărănești.
Cei doi tineri, vor împărți din traistele lor flayere și pliante cu programul evenimentelor, astfel încât cei dornici să participe în perioada 23 -25 august 2013, să poată alege din gama variată de manifestări tradiționale pregătite de organizatori.
„Albaiulienii sunt chemați la a doua ediție a Târgului Meșterilor Populari din Cetatea Marii Uniri, în cadrul căruia se va desfășura și prima ediție a Festivalului de tradiții românești „Din lada de zestre”, care valorifică elemente de folclor autentic din județele Alba și Mureș. Ansamblurile participante vor pune în scenă obiceiuri și manifestări tradiționale legate de calendarele ocupaționale (seceratul, albitul pânzei, viața pastorală sau a țapinarilor, sezătoarea), de evenimente din viața omului (nunta, plecarea în armată) sau sărbători de peste an (Călușarii). În plus, toată această manifestare se va petrece într-un cadru arhaic, într-o gospodărie tradițională, o casă țărănească, cu toate ale ei, amenajată în spatele Sălii Unirii.
De asemenea, publicul albaiulian este invitat la întâlnirea cu meșterii populari veniți din întreaga țară, de la care pot să-și achiziționeze obiecte meșteșugărești, costume tradiționale, țesături etc. Organizatorii, Consiliul Județean Alba, Primăria Municipiului Alba Iulia și Asociația Artă și Tradiții Meșteșugărești Alba, și-au propus ca publicul prezent să fie transpus timp de aproximativ două ore, în fiecare dintre seri, în lumea satului românesc, pentru a (re)descoperi fragmente din viața acestora”, a transmis Petruţa Pop, preşedintele Asociaţiei ATMA Alba.
Vedeţi programul Festivalului de tradiţii româneşti „Din lada de zestre” aici.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Politică Administrație
Dezvoltarea infrastructurii de transport public/zonal de călători în Alba Iulia: Autobază cu hale pentru autobuze, stații de încărcare electrică, sistem de Bike sharing în zona Partoș
Dezvoltarea infrastructurii de transport public/zonal de călători în Alba Iulia: Autobază cu hale pentru autobuze, stații de încărcare electrică, sistem de Bike sharing în zona Partoș Primăria Alba Iulia a depus luni, 20 ianuarie 2025, solicitarea de emiterea acordului de mediu pentru proiectul „Realizare infrstructură pentru dezvoltare sistem de transport public/zonal de călători”, propus a […]