Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Opinii - Comentarii

Astăzi se împlinesc 27 de ani de la Revoluția din 1989! Cum a început totul la Timișoara

Mădălina Opriș

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024
USR - Alegeri Parlamentare 2024

timisoara-1989În urmă cu 27 de ani, la Timişoara se aprindea flacăra Revoluţiei. Evenimentele au început ca o încercare de împiedicare a evacuării pastorului Laszlo Tökes din parohia Bisericii Reformate şi au culminat cu declararea Timişoarei ca primul oraş liber de comunism. Preţul plătit de timişoreni a fost însă dureros: zeci de morţi şi sute de răniţi.

Pe 15 decembrie 1989, la Timişoara, mai mulţi enoriaşi au venit în faţa clădirii din Piaţa Maria în care se afla sediul Bisericii Reformate de unde Laszlo Tökes urma să fie evacuat.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Acesta făcuse la televiziunea maghiară comentarii critice la adresa lui Nicolae Ceauşescu, iar autorităţile comuniste au considerat că incită la vrajbă etnică. Drept urmare, au decis să îl evacueze.

De-a lungul zilei de 15 decembrie, în jur de 1000 de enoriaşi s-au adunat în jurul casei ca să împiedice evacuarea. La un moment dat, pastorul a apărut la fereastră şi le-a spus oamenilor că totul este în ordine şi le-a cerut să plece, să nu îşi pună viaţa în pericol pentru el. Oamenii au refuzat să plece şi au strigat în cor „Noi nu plecăm!” „Libertate!”. Spre seară însă, enoriaşii au început să se întoarcă spre case, alungaţi de agenţii securităţii.

A doua zi, mişcarea pro Tokes a trecut în plan secund şi s-a transformat într-un protest faţă de regimul comunist.

16 decembrie 1989

În jurul bisericii reformate din Piața Maria, niște credincioși reformați demonstrează pașnic, cu lumânări în mâini, păzindu-l pe pastorul Laszlo Tokes care urma să fie evacuat. Reformaților li se adaugă și un grup de oameni de toate vârstele, profesiile și credințele, adunați spontan într-un act generos de solidaritate și expresie a dorinței de libertate și democrație.

O parte a mulțimii se îndreaptă spre Căminele Studențești pentru a aduna noi demonstranți. Se ajunge la sediul PCR unde au loc altercații cu autoritățile. Aici s-au efectuat primele arestări.

La ora 16:00 se întamplă inevitabilul. Sunt blocate tramvaie de către manifestanți și se strigă pentru prima dată „Jos cu Ceausescu!” Autorităţile locale au trimis trupe de Armată, Miliţie şi Securitate pentru a dispersa mulţimea.

Oamenii se întorc într-un numar și mai mare în Piața Maria, apoi în Piața Operei, scandând o serie de lozinci anticomuniste. Pe drum sunt distruse pancardele de propagandă care împânzeau orașul. Acum se naște drapelul revoluției, steagul din care a fost decupată stema comunistă.

Unii dintre manifestanți au fost arestați și bătuți. Până la miezul nopții au loc adevărate lupte de stradă. Pastorul Laszlo Tokes a fost arestat și bătut, dar combatanții și-au părăsit pozițiile spre dimineață.

În Bucureşti, generalul Iulian Vlad, comandantul Securităţii, a convocat o şedinţă de urgenţă cu principalii şefi de servicii din cadrul organului de represiune. Vlad a decis, la finalul şedinţei, să trimită o echipă operativă la Timişoara, pentru a evalua situaţia.

În oraşul de pe Bega, autorităţile comuniste au luat măsuri pentru a linişti spiritele. În noaptea de 16 spre 17 decembrie, caloriferele erau fierbinţi, iar la robinete curgea apă caldă. Timişorenii nu au renunţat însă la proteste.

Pe 17 decembrie, încă de la primele ore ale dimineţii, mii de oameni s-au adunat în centrul Timişoarei. De aici, revoluţia s-a propagat în toată ţara. În această zi, evenimentele au pornit pe o cale fără întoarcere.

Mulţi dintre cei care au participat la Revoluţia din 1989 nu au mai apucat însă să simtă gustul libertăţii. Ei au fost cei care s-au sacrificat.

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Opinii - Comentarii

Opinii - Comentarii

13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii

Ziarul Unirea

Published

on

13 noiembrie, Sfântul Ioan Gura de Aur, mare şi vestit luminator dascăl al lumii Biserica Ortodoxă îl sărbătoreşte la 13 noiembrie pe Sfântul Ioan Gură de Aur, Arhiepiscopul Constantinopolului Citește și: Mesaje de Sfântul Ioan. Felicitări de Sfântul Ioan. Urări de Sfântul Ioan Sfântul Ioan Gură de Aur s-a născut între anii 344 – 354, […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea