Rămâi conectat

Curier Județean

ASTĂZI: Adunarea populară a moților cu ocazia sărbătoririi bicentenarului nașterii marelui erou Avram Iancu, la Câmpeni

Ziarul Unirea

Publicat

în

ASTĂZI: Adunarea populară a moților cu ocazia sărbătoririi bicentenarului nașterii marelui erou Avram Iancu, la Câmpeni

Astăzi, 21 mai 2024, va avea loc la Câmpeni, în Piața Avram Iancu, Adunarea populară a moților cu ocazia sărbătoririi bicentenarului nașterii marelui erou Avram Iancu.

Citește și: 2024 – Anul național Avram Iancu: Primăria Alba Iulia cumpără insigne, reviste aniversare și organizează workshop-uri. Activități dedicate „Crăișorului Munților”, la Palatul Principilor

Programul manifestării:

Ora 12:45 – Marșul elevilor spre centrul orașului – Piața Avram Iancu
Ora 13:00 – Prezentarea istorică a activității marelui erou
Ora 13:20 – Spectacol artistic dedicat marelui erou Avram Iancu
Grupul de elevi de la Școala Generală din Avram Iancu
Grupul de elevi de la Școala Gimnazială din Câmpeni
Grupul de elevi de la Colegiul Național „Avram Iancu” din Câmpeni
Grupul de elevi de la Liceul Tehnologic Silvic din Câmpeni

Anul 2024 a fost instituit ca „Anul Avram Iancu”, printr-o lege care a fost promulgată de preşedintele Klaus Iohannis la 14 iulie 2023.

Citește și: Anul Național Avram Iancu: Monede de aur, argint și tombac confecționate de BNR pentru comemorarea a 200 de ani de la nașterea „Crăișorului Munților”

Proiectul de lege pentru instituirea anului 2024 ca „Anul Avram Iancu” a fost aprobat de plenul Camerei Deputaţilor la 20 iunie 2023. Proiectul de lege a fost adoptat şi de Senat, Camera Deputaţilor fiind for decizional în acest caz.

Avram Iancu, conducător al Revoluţiei române din Transilvania de la 1848-1849, supranumit ‘Crăişorul Munţilor’, s-a distins, odată cu începutul mişcării revoluţionare din primăvara anului 1848, printr-un spirit înfocat pentru libertate, dar, mai curând decât oricare dintre contemporanii săi, el şi-a aplecat ochii spre moţii din Munţii Apuseni, arată istoricul Silviu Dragomir (1888-1962) în lucrarea sa „Avram Iancu” (Editura Ştiinţifică, Bucureşti, 1965).

„Înţelegând prea bine condiţiile aspre de viaţă în care se zbătea această populaţie săracă, Iancu devine tribunul ei, apărându-i drepturile, inspirându-i încredere în dreptatea cauzei şi luptând cu sabia pentru a-i asigura izbânda. De aceea îl urmează moţii fără şovăire. Acesta-i secretul popularităţii sale”, scrie Silviu Dragomir în lucrarea amintită.

Avram Iancu s-a născut la Vidra de Sus, în 1824, potrivit volumului ”Dicţionar biografic de istorie a României” (Editura Meronia, 2008).


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Curier Județean

Curier Județean

Aproape 100 de șoferi testați pentru alcool și droguri în Alba, în ultimele 48 de ore: Amenzi de peste 35.000 de lei

Ziarul Unirea

Publicat

în

Aproape 100 de șoferi testați pentru alcool și droguri în Alba, în ultimele 48 de ore: Amenzi de peste 35.000 de lei În ultimele 48 de ore, polițiștii și jandarmii din județul Alba au continuat acțiunile, în sistem integrat, pentru combaterea faptelor de natură penală și contravențională și pentru prevenirea incidentelor care ar putea afecta […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea