ASF va efectua o analiză comparativă a legislaţiei RCA din alte ţări europene unde există clienţi cu risc ridicat
Autoritatea de Supraveghere Financiară va efectua o analiză a situaţiei concrete din piaţa asigurărilor auto oblogatorii (RCA) din România şi a convergenţei legislaţiei locale cu cea europeană, acesta fiind unul dintre primii paşi în pregătirea răspunsului către Comisia Europeană care atras atenţia că noile reglementările care se aplică deja de un an în România încalcă directivele europene.
„ASF analizeaza constatările comunicate de Comisia Europeană referitoare la implementarea prevederilor directivei nr. 138/2009 si a directivei nr. 103/2009 si totodata a constituit un grup de lucru extins (…). Analiza va avea în vedere convergenţa legislatiei româneşti cu cea europeană, precum şi situaţia concreta a pieţei din România Totodată, vom efectua şi o analiza comparativă a cadrului legal din alte tări euroepene, unde există noţiunea de client cu risc ridicat şi soluţii de alocare a acestor clienţi, prevederi similare existând şi în Austria şi Belgia. De asemenea, vom avea în vedere si posibile masuri care să creasca gradul de cuprindere în asigurare, ca factor de gestionare a riscului cu efect de menţiere a primei la un nivel acceptabil”, a explicat Cornel Coca Constantinescu, vicepreşedinte al ASF responsabil cu sectorul asigurărilor.
Prin noile reglementări RCA care au intrat în vigoare în luna iulie 2017 a fost introdus un tarif de referinţă pe care companiile de asigurări trebuie să îl ia în calcul atunci când îşi stabilesc propriile preţuri. Actuala legislaţie RCA a apărut ca răspuns la conflictul dintre asigurători şi transportatori, nemulţumiţi de creştere accelerată a tarifelor.
Segmentul asigurărilor RCA este principalul generator de venituri pentru companiile de asigurare. Dependenţa pieţei de RCA este legată de motive ce ţin de etapa de dezvoltare în care se află industria, de nivelul de educaţie financiară, de calitatea serviciilor şi de perceptia publicului cu privire la funcţiile şi importanţa asigurării, consideră Cornel Coca Constantienscu.
„Modificarea de percepţie este un proces evolutiv mai lent decât ne-am dori, dar ea are loc, iar piata va trebui să se dezvolte şi pe segmentul asigurarilor facultative, pe măsură ce noile generatii nu vor mai fi tributarii unui model de stat paternalist, care să asigure „compensarea” consecintelor şi pagubelor aferente unor evenimente neprevăzute, dar posibile.”
El spune că exista mult loc de creştere a activităţii de asigurare în Romania, de dezvoltare a segmentului asigurarilor facultative, inclusiv prin conceperea unor produse de asigurare adaptate la nevoile şi posibilităţile potenţialilor asiguraţi.
“Diversificarea ofertei de produse ar oferi societăţilor rezilienta pe termen lung, în considerarea faptului că produsul RCA nu asigura un nivel ridicat de profitabilitate în nici o ţara. Consolidarea şi dezvoltarea activităţii de asigurare se realizează printr-un mix echilibrat de produse şi o combinaţie prudenţă între diferitele categorii de clienţi în cadrul unor strategii concepute pe termen lung”, a completat Cornel Coca Constantinescu.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure
În România ”se cântă, râde și dansează”, în timp ce în Germania, Volkswagen anunță măsuri dure CEO-ul Oliver Blume, consideră necesară implementarea unui program pentru grupul auto german Volkswagen, care să reducă costurile pentru a remedia problemele structurale persistente ale companiei, din ultimele decenii, transmite Reuters, informează News.ro. Citește și: Volkswagen închide 3 fabrici, la […]
Secțiune Articole Similare
-
Sportacum 3 zile
Metalurgistul Cugir – Avântul Reghin 1-1 (1-0) | „Roș-albaștrii”, remiză cu gust de eșec!
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Absolvenţii promoţiei din 1974, revedere emoţionantă după 50 de ani de la terminarea Liceul Industrial Nr.1 din Blaj
-
Ştirea zileiacum 3 zile
La 2 noiembrie 1784: Izbucnea marea răscoală țărănească din Transilvania condusă de Horea, Cloșca și Crișan, cea mai importantă ridicare la luptă a populației românești din Evul Mediu
-
Opinii - Comentariiacum 5 zile
Mesaje de Halloween în limba engleză. Texte pentru Sms-uri și urări „înfricoșătoare”
-
Actualitateacum 2 zile
Vouchere sociale 2025-2027. Ce valoare vor avea și cum se acordă
-
Curier Județeanacum 2 zile
FOTO | Șahiștii CSM Unirea Alba Iulia învingători la concursul de șah blitz „Cupa Rotary”, ediția a 8-a