ASF a retras autorizația de funcționare a Euroins. Ce va urma după intrarea în insolvență
ASF a retras autorizația de funcționare a Euroins. Ce va urma după intrarea în insolvență
Cel mai mare asigurător de pe piața polițelor RCA, Euroins, va rămâne fără autorizație de funcționare, a decis Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară. În cursul zilei de joi, decizia a fost luată și vine după ce premierul Nicolae Ciucă a declarat că trebuie să se găsească soluții prin care dacă Euroins intră în insolvență, să poată fi preluată.
Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) a decis să retragă autorizația de funcționare a societății Euroins România, constatând indiciile stării de insolvență a companiei. Consiliul a mai hotărât promovarea de către ASF a unei cereri pentru deschiderea procedurii de faliment și numirea Fondului de Garantare a Asiguraților (FGA) ca administrator interimar al societății, cu sarcina de a asigura administrarea și conducerea activității asigurătorului și adoptarea măsurilor necesare pentru conservarea patrimoniului. Atribuțiile conducerii societății se suspendă de drept. Mandatul FGA încetează la numirea lichidatorului judiciar, potrivit unui comunicat transmis de ASF.
„La data de 30.06.2022 societatea nu deține fonduri eligibile pentru acoperirea SCR, situație care se menține și la data de 30.09.2022. Pentru restabilirea cerinței de capital de solvabilitate (SCR) este nevoie de fonduri în cuantum la 2,19 miliarde lei, iar pentru acoperirea MCR fonduri în cuantum de 1,75 miliarde lei. Decizia retragerii autorizației a fost luată în condițiile în care situația Euroins România nu face fiabilă aplicarea unei proceduri de rezoluție.
Decizia Consiliului ASF se bazează pe o amplă analiză a situației Euroins România. În acest sens, menționăm faptul că, începând cu anul 2020, Euroins a făcut obiectul unor acțiuni intense de control care au avut drept rezultat evidențierea situației reale a societății. Între februarie 2020 și ianuarie 2023, Autoritatea a aplicat Euroins 26 de sancțiuni, soldate cu amenzi totale de peste 16 milioane de lei, rezultate din 17 acțiuni de control. Toate sancțiunile aplicate de ASF societății Euroins România au fost confirmate, pe fond sau definitiv, de instanțele de judecată cărora societatea li s-a adresat în contestarea măsurilor”, se arată în comunictul ASF.
Pentru o completă documentare cu privire la rezultatele procesului de supraveghere și control, ASF pune la dispoziție o Sinteză a deciziilor luate de Consiliul Autorității de Supraveghere Financiară în legătură cu societatea Euroins România. Istoricul acțiunilor de control, precum și detalierea neregulilor identificate la Euroins România pot fi de asemenea consultate în sinteza atașată acestui comunicat. În același material regăsiți și motivele pentru care ASF a decis să nu avizeze transferul de active către societatea EIG Re, înregistrată în Bulgaria.
Este a patra insolvență a unui mare asigurător în România în ultimii 8 ani de zile. Pe rând, au intrat în insolvență Astra (2015), Carpatica (2016), City (2021) și acum este rândul Euroins (2023).
Cei care au asigurare la Euroins trebuie să știe că pentru un moment nu li se întâmplă nimic. Asigurarea lor rămâne valabilă până la data expirării. Problema apare la cei care vor fi loviți de șoferi care au polițe RCA la Euroins.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Avertismentul unui consultant fiscal, despre greșeala pe care o face Guvernul Bolojan: „Orice creștere a TVA-ului implică un risc crescut de stagnare economică”
Avertismentul unui consultant fiscal, despre greșeala pe care o face Guvernul Bolojan: „Orice creștere a TVA-ului implică un risc crescut de stagnare economică” Consultantul fiscal Dan Schwartz a ținut să-i avertizeze pe guvernanți, după ce Guvernul Bolojan a anunțat creșterea de taxe. Acesta a explicat faptul că „orice creștere a TVA-ului implică un risc crescut […]
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există
De câte zile de concediu medical pot beneficia angajații români într-un an. Câte tipuri de concedii medicale există Pentru ca un angajat să fie eficient la locul de muncă este necesar să fie sănătos.Pentru momentele în care sănătatea angajatului este afectată, legislația din România prevede mai multe tipuri de concedii medicale, menite să sprijine refacerea […]
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci
Măsurile de austeritate, făcute praf de experții economici: Investitorii vor fugi, românii vor sărăci Experții economici fac praf măsurile fiscale luate în România, luate în regim de urgenţă pentru a diminua deficitul bugetar în 2025, dar care se traduc într-o povară fiscală mai mare şi o pierdere a competitivităţii României în raport cu alte state […]