Connect with us
!-- Spot PNL - Parlamentare 2024 --> PNL - Alegeri Parlamentare 2024

Actualitate

Artistul plastic de geniu, Ionuț Baic, se adaptează contemporanului și publică prima sa lucrare NFT.  Cine este albaiulianul și de ce a făcut acest pas

Cezar Lancrajan

Published

on

PSD - Alegeri Parlamentare 2024

Artistul plastic de geniu, Ionuț Baic, se adaptează contemporanului și publică prima sa lucrare NFT.  Cine este albaiulianul și de ce a făcut acest pas

USR - Alegeri Parlamentare 2024

„Linia în desen are velocitate. Ca și fotografia, diluează timpul”. Acesta este citatul pe care l-am citit pe pagina personală a artistului Ionuț Baic, hasura.ro.

Un om de o modestie și de un profesionalism rar întalnit, Graficianul Ionuț Baic s-a născut în Alba Iulia, fiind pasionat de desen încă din perioada tinereții, copil fiind, tatăl artistului îl lua cu el la biroul din Consiliul Județean Alba, unde lucra pe atunci, lăsându-l să-și “facă de cap” cu un set de creioane și hârtie pentru a trece timpul.

PNL - Alegeri Prezidențiale 2024

Dragostea lui Ionuț pentru desen a început de la acea vârstă fragedă, ulterior trecând pragul Palatului Copiilor îndrumat fiind de profesorul Gheorghe Urdea, pe care l-a întalnit ulterior și în atelierele Liceului de Muzică și Arte Plastice din Alba Iulia.

Talentul micului artist a fost evidențiat în liceu cu un premiu special al juriului din cadrul festivalului Rossini de la Arad, cu lucrarea de artă “Bărbierul din Sevillia”, precum și a unei comenzi de a desena un portret după o descriere a Poliției Române în cadrul emisiunii “Urmărire Generală” pentru a prinde un infractor, ulterior acesta a fost găsit datorită desenului a cărei tematică a fost dată de corespondenta Pro TV Camelia Gherhardt.

A fost un imbold pentru Ionut Baic, având susținere morală din partea profesorilor precum și a familiei și a prietenilor, continuându-și activitatea pe drumul artei plastice, mai precis a ramurei graficii,  citatul preferat al artistului este unul scris de pictorul francez Henri Matisse și anume “ Desenul e mama picturii. “

Timpul a trecut și admiterea la Universitatea de Arte ”Ioan Andreescu ” din Cluj Napoca a fost un adevărat succes și reușită pentru Ionuț Baic, fiind acceptat la Facultatea de Grafică a acestei instituții, tânărul artist și-a perfecționat talentul în decursul a cinci ani de studii alături de mari artiști și personalități consacrate, printre care îi menționez pe profesorii Radu Solovăstru, Ioan Zbârciu, Gheorghe Arion, precum și mulți alții.

În facultate graficianul Ionuț Baic și-a perfecționat tehnicile de desen și gravură, ajungând să își descopere unicitatea în stilul abordat. A participat la mai multe tabere de pictură unde a cunoscut oameni de la care a avut doar de învățat.

După ce a terminat facultatea în anul 2003, s-a dus la București unde a fost angajat ca și grafician al Universității din București, unde a absolvit și un masterat în Management Cultural din cadrul Facultății de Administrație Publică al aceleiași instituții de prestigiu, colaborând cu diverse publicații pe partea de ilustrație de presă, printre care se numără și Cotidianul Bussines Standard din Trustul Realitatea Cațavencu, un ziar care nu mai există în momentul de față, dar prin care a câștigat Premiul de Excelență la European Newspaper Awards în anul 2009, pentru ilustrație.

Ulterior a mai colaborat cu Publicația Timpul, desenând portrete de editorial. În anul 2010 tatăl artistului s-a îmbolnăvit, și a trebuit să renunțe la București și să se reîntoarcă în orașul său natal, Alba Iulia, unde a colaborat o bună perioadă cu Consiliul Județean Alba, în promovarea turismului județului cu același nume.

Dintre realizările foarte importante create de artist pentru această instituție, se numără și Ghidul Turistic al Județului Alba precum și galeria portretelor Președinților Consiliului Județean, o expoziție permanentă, litografie, care poate fi vizitată în holul Consiliului Județean.

Promovarea instituțională și de eveniment, l-a perfecționat pe artist, acesta și-a pus amprenta în anumite instituții de prestigiu ale județului, printre care se enumeră, Muzeul Național al Unirii cu afișele de la evenimentul Noaptea Muzeelor și creația medaliei aniversării a 130 de ani, Biblioteca Lucian Blaga prin realizarea mai multor afișe ale Târgului Național de Carte, a Teatrului de Păpuși Prichindel prin realizarea mai multor afișe și materiale promoționale pentru Festivalul Internațional de Teatru, dar și a altor instituții din subordinea Consiliului Județean Alba.

Ulterior a ales drumul culturii și a promovării acesteia în județul unde s-a născut, fiind angajat în prezent la Centrul de Cultură “Augustin Bena“ unde are o deosebita plăcere de a lucra împreună cu marele naist Alexandu Pal, managerul instituției, discipolul marelui naist Gheorghe Zamfir.

Dar să spunem câteva lucruri despre subiectul principal al acestui articol, și anume ce l-a determinat pe graficianul de geniu Ionuț Baic de a opta pentru sistemul blockchain NFT pe platforma OpenSea.Io . Fiind o tehnologie de ultimă generație, prin care capodoperele de artă pot avea o valoare în format digital, dorința artistului de a publica pentru prima data o lucrare NFT a fost stârnită în primul rând de curiozitatea de a fi în pas cu ultimele tehnologii, dar și de a evidenția calitatea și valoarea unui desen ,în acest nou sistem de valori, publicului larg. Lucrarea NFT pe care graficianul a publicat-o, se numeste Clona. Acest desen reprezintă un ciclu de viață prin care moartea este doar o trecere la infinitul reîncarnării.

Artistul plastic de geniu Ionuț Baic poate fi găsit pe platforma OpenSea.Io sub numele de utilizator IonBaicArt, lucrarea sa Clona ( Clone ) este cotată pe această platformă la valoarea de 2,014.68 dolari.

Poate că aţi auzit că ultimul trend in lumea crypto e cumpărarea şi vânzarea de NFT-uri – câteodată pentru milioane de dolari. Dar ce înseamnă NFT şi ce se află în spatele acestui entuziasm?

Non-fungible token (NFT) a prins avânt în 2020, atrăgând atenţia din partea mediei mainstream şi a interesului extins mai departe de entuziaştii tehnologiei blockchain spre investitori şi consumatori.

Acronimul NFT înseamnă non-fungible token. NFT-urile oferă creatorilor de conţinut un nou nivel de control asupra muncii acestora, în special în lumea artei digitale şi a colecţiilor. Fiind active care poartă valoare, NFT-urile pot fi, de asemenea, folosinte în spaţiul finanţelor descentralizate (DeFi), punând împreună două aspecte ale ecosistemului blockchain care explodează în popularitate.

Ce sunt NFT-urile?

Aşadar, ce este un NFT? Simplu spus, este un tip de token de cryptomonedă care rulează pe contracte smart pe un blockchain. De obicei este vorba de blockchain-ul Ethereum, deşi alte blockchain-uri pot rula versiuni ale NFT-urilor. Conceptul este originar din 2015, iar primul proiect NFT a fost lansat în standardul ERC 20 în 2017, mai multe standarde apărând în decursul următorilor doi ani. NFT-urile sunt dezvoltate acum pe protocolul ERC-721 pe blockchain-ul Ethereum, deroarece tokenurile ERC-721 sunt unice, în timp ce tokenurile ERC 20 sunt identice.

Cum funcţionează NFT-urile?

NFT-urile diferă de cryptomonede precum Bitcoin (BTC), Ether (ETH) sau Cardano (ADA) care au rol de monede digitale. NFT-urile sunt tokenuri care reprezintă un activ digital sau fizic – spre exemplu, o piesă de artă, muzică, sau chiar o proprietate – şi conţine informaţii adiţionale pe care o monedă nu le-ar purta. NFT-urile pot fi folosite pentru a autentifica piese de artă şi alte piese de colecţie.

Ce înseamnă NFT? Un token este o unitate monetară. Un non-fungible token este ceea ce nu poate fi schimbat pentru altceva. Spre exemplu, o bancnotă este fungibilă, în sensul că aceasta poate fi schimbată pentru alte bancnote care au aceaşi valoare, totuşi un bilet de avion este non-fungibil deoarece poartă informaţii unice şi nu poate fi folosit în locul biletului altui pasager. În acelaşi fel, un NFT este un token unic care poate fi folosit pentru a distribui şi verifica proprietatea prin blockchain.

De ce sunt NFT-urile importante?

Cum se explică atenţia din jurul NFT-urilor? Reprezentând un istoric digital al unui activ din lumea reală, NFT-urile pot fi folosite pentru a obţine şi schimba active fizice pe piaţa digitală. Acest lucru are potenţialul de a creşte revoluţia NFT în achiziţionarea şi vânzarea de obiecte rare şi valoroase.

Aşadar, care-i rostul NFT-urilor?

Când un NFT este creat pe blockchain şi conţinutul asociat este încărcat, proprietarul are dovada că este singurul deţinător al tokenului, stabilind raritatea activului.

Adopţia NFT-urilor ar putea schimba norocul industriei muzicale, care s-a străduit cu monetizarea conţinutul în era streaming-ului şi a declinului în vânzări fizice. Companiile precum platofrma de administrare a drepturilor digitale RAIR vede potenţial în ideea ca muzicienii să folosească NFT-uri pentru a-şi autoriza şi distribui conţinutul. Utilizarea contractelor smart pe blockchain ar permite artiştilor să câştige redevenţe de fiecare dată când munca lor este revândută.

Merită menţionat că transferul unui NFT nu înseamnă transferul unei mărci înregistrate sau a dreptului de autor către cel care îl deţine. Iar creatorul poate încărca multiple versiuni ale unui obiect, fiecare cu NFT-ul său, deci nu este necesar să fie unic pentru a fi distribuit în acest fel.

Există, de asemenea, un potenţial uriaş pentru utilizarea NFT-urilor în gaming – unde acestea pot fi folosite drept economii în joc. Jucătorii pot folosi NFT-uri pentru a deveni proprietarii obiectelor care sunt rare sau greu de câştigat, drept recompensă pentru faptul că au întrecut provocările sau pentru că au participat la evenimente speciale, pentru a transforma puncte în monede pentru transfer în lumea reală, şi aşa mai departe. Iar creatorii ar putea folosi NFT-urile pentru a-şi monetiza munca direct de la jucători.

NFT-urile sunt atractive pentru investitori deoarece, ca în cazul oricărui alt activ de valoare, acestea pot fi cumpărate şi vândute pentru un profit pe piaţa NFT dacă valoarea creşte. Fondurile instituţionale se îndreaptă spre această oportunitate, firmele de investiţii crypto cumpărând obiecte digitale de colecţie pentru a creea valoare pentru clienţii acestora.

NFT-urile abia acum încep să crească şi există potenţialul creşterii acestora pe larg în economia digitală. Popularitatea acestora a explodat la sfârşitul lui 2020, când preţurile cryptomonedelor au ajuns la noi maxime.

Analize realizate de NonFungible.com arată că volumul total de NFT-uri tranzacţionate în 2020, inclusiv vânzările şi tranzacţiile financiare in-game, au crescut cu 299% la $250.8m de la $62.9m în 2019. Numărul de portofele active aproape s-a dublat la 222,179 de la 112,731 din anul precedent.

Este așteptat ca vănzările să accelereze deoarece mai mulţi artişti şi branduri folosesc NFT-uri pentru a trece peste rutele tradiţionale spre piaţă şi să-şi monetizeze produsele direct de la cumpărător. Astfel în viitorul apropiat putem să asistăm la o surpriză extrem de plăcută din partea artistului plastic de geniu Ionuț Baic ce a făcut pasul către piața NFT prin publicarea lucrării sale.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Advertisement

Știri recente din categoria Actualitate

Actualitate

Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie

Ziarul Unirea

Published

on

Recalcularea pensiei anticipate parţiale pentru persoanelor care au locuit în zonele poluate, ANULATĂ de instanță: Decizie a Înaltei Curți de Casaţie şi Justiţie Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a stabilit că recalcularea pensiei anticipate parţiale în cazul persoanelor care au locuit în zonele poluate nu este posibilă. Decizia a fost luată în urma admiterii […]

Continue Reading

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea