Rămâi conectat

Ştirea zilei

Argumentele părinților care cer trei clase la Colegiul Național „David Prodan” din Cugir: “Copiii noștri nu sunt niște cifre în statistici”

Ziarul Unirea

Publicat

în

După 29 de ani de democrație, încercăm sentimentul implacabil al neputinței în fața unui sistem care continuă să ne considere copiii niște cifre într-un calcul ce nu ține cont de drepturi și libertăți. După aproximativ o lună de zile în care am adus argumente legale, funcționale și umane pentru păstrarea a trei clase la Colegiul Național “David Prodan”, ne dăm seama că trăim vremuri în care se mizează în continuare pe lipsa de reacție a societății.

Cine să se opună unei decizii care afectează “doar” aproximativ 30 de copii și familiile acestora? Se opun directorii de școli, indiferent că vorbim de gimnaziale sau colegii? Nu, pentru că în fața Inspectoratului Școlar Județean ei au statutul de subalterni, iar “capul plecat sabia nu-l taie”. Se opun profesorii din aceste instituții? Prea puțin probabil dacă nu le sunt afectate normele școlare. Se va opune comunitatea locală?

Fiind vorba de de un număr atât de mic de cetățeni afectați, șansele creării unui val general de nemulțumire sunt minime. Și atunci, ce dacă 30 de copii sunt direcționați forțat către alte licee, în pofida dorințelor lor? Ce dacă se încalcă flagrant principiul fundamentării deciziilor pe dialog și consultare așa cum prevede art 3, lit t. din Legea Educației? Ce dacă nu se respectă principiul respectării dreptului la opinie al elevului, că beneficiar direct al sistemului de învățământ, așa cum spune art 3, lit u. din aceeași lege? Exemplele pot continua pentru a demonstra că în toate calculele factorilor de decizie noi și copiii noștri nu am contat, ci am fost doar niște cifre insuficiente.

Deși nu știm dacă vom reuși să convingem pe cei care conduc ISJ Alba sau pe cei de la Ministerul Educației că avem dreptul să decidem, împreună cu copiii, destinul lor educativ, avem totuși mulțumirea că raționamentul “sistemului”a dat greș. Faptul că soarta celor aproximativ 30 de copii care rămân pe dinafară prin tăierea unei clase, a contat nu doar pentru familiile lor, ci și pentru comunitatea locală, o demonstrează cele 1300 de senmături strânse în mediul online, protestul profesorilor de la CNDP făcut alături de părinți și elevi, susținerea primită de la administrația locală și reprezentanții Prefecturii și, în cele din urmă, reacția partidelor politice din oraș, PNL și PSD. Solidaritatea creată a demonstrat că există reacție socială, că nu suntem doar mase tăcute și resemnate în fața unor decizii bazate de statistici.

Și pentru că acest demers mediatic pe care-l facem din pur sentiment civic să nu rămână doar o “declarație” fără fond, vom argumenta de ce ne-am căutat dreptul atât la ISJ Alba, Prefectură că autoritate mediatoare, Ministerul Educației și în cele din urmă la Federația Națională a Asociațiilor de Părinți.

În primul rând am adus că prim argument nerespectarea opțiunilor elevilor și ale părinților, exprimate în cadrul unui sondaj realizat de către CJRAE, la comandă ISJ Alba, din care rezultă că un număr de 82 de elevi doresc să urmeze Colegiul Național “David Prodan” (menționăm că la alte două sondaje realizate de colegiu și părinți, numărul a variat între 86 și 90).

Dacă ne referim doar la sondajul comandat de ISJ, atunci trebuie să spunem că este perfect adevărat că dintre cei 82 de elevi, 39 au optat pentru matematică-informatică, 28 pentru științele naturii și 15 pentru filologie. Luând în considerare numărul mic de opțiuni pentru cea din urmă specializare, ISJ Alba a decis să aprobe doar două clase, motivând că o a treia nu îndeplinește numărul de elevi.

Decizia a ignorat o realitate locală, aceea că elevul care nu întră la prima opțiune, cazul celor 11 elevi care vor “pica” de la mate-info, vor opta în continuare pentru acest colegiu, bifând următoarele două specializări. Așadar, prin distribuirea în funcție de ordinea opțiunilor, dacă adunăm cei 11 elevi care nu au intrat la prima specializare, cu cei 15 care au optat de la început pentru filologie, opținem 26 de elevi, suficienți pentru a forma o clasă.

Vrem totuși să precizăm că sondajul la care facem referire a fost realizat în luna octombrie a anului trecut, fără înștiințarea părinților, lipsind astfel orice posibilitate de consiliere din partea tutorilor legali ai copiilor. Este motivul pentru care, la următoarele sondaje, numărul elevilor care și-au exprimat opțiunea pentru CNDP a crescut până la 90.

Un al doile aspect ignorat de către ISJ Alba a fost propunerea Consiliului de Admnistrație al Colegiului Național “David Prodan” care a solicitat prin proiectul planului de școlarizare trei clase pentru această unitate de învățământ.

Așadar, deși ISJ Alba a comunicat că în stabilirea planului de școlarizare a ținut cont, printre altele, de opțiunile elevilor și de propunerea Consiliului de Administrație, realitatea confirmă că nu este așa. Ni s-a invocat consultarea cu agenții economici, aspect pe care-l considerăm nepotrivit în condițiile în care aceștia sunt interesați în special de invățământul profesional, care își are propriul bazin de colectare al viitorilor elevi.

De aceea vrem să facem o precizare că, noi, în calitate de părinți și cetățeni ai acestui oraș susținem învățământul tehnic și nevoia școlarizării viitoarei forțe de muncă capabilă să satisfacă cerințelei pieții economice de la nivel local. Condiderăm că școala profesională în sistem dual trebuie menținută și susținută de către întreaga comunitate și factorii de decizie. De aceea, nu vrem să se inducă ideea că existența unei clase de liceu la CNDP ar afecta în vreun fel acest învățământ, întrucât elevii care doresc să urmeze un colegiu teoretic, nu se vor direcționa niciodată către școala profesională.

Cu speranța că am reușit să lămurim public motivele care au stat la baza nemulțumirii noastre că părinți, ne exprimăm în continuare speranța că se va lua o decizie corectă, mai ales că a fost aprobată o clasă cu un număr de 28 de locuri de seral, cu profil filologie. Deci, considerând că există bugetate aceste locuri, mai trebuie doar bunăvointă de a transforma această clasă, eșuată din start, în una de zi, destinată absolvenților de clasa a VIII-a.

Reprezentantii părinților cu elevi în clasa a VIII-a care optează pentru CNDP

 

 


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Ştirea zilei

Ştirea zilei

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său

Ziarul Unirea

Publicat

în

Tânăr de 20 de ani, din Ciugud, condamnat la închisoare cu suspendare, după ce a provocat un accident mortal: Victima, chiar tatăl său Un tânăr în vârstă de 20 de ani din comuna Ciugud, care a provocat un accident rutier în urmă cu 2 ani, în urma căruia a decedat tatăl său, și-a aflat prima […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea