Ar putea lumea să facă față fără petrol și gaze rusești? Bulgaria – 90% din aprovizionarea cu gaz erau de la Gazprom
Ar putea lumea să facă față fără petrol și gaze rusești? Bulgaria – 90% din aprovizionarea cu gaz erau de la Gazprom
Polonia spune că va primi gaz din alte surse. Nu este încă clar dacă livrările Bulgariei au fost și ele întrerupte. Ambele țări au refuzat să plătească în ruble – moneda rusă, potrivit BBC.
Polonia – 53% din importurile de gaze erau de la Gazprom
Compania poloneză de gaze de stat PGNiG a declarat că i s-a spus că toate livrările de gaze vor fi oprite de la ora 08:00 CET (06:00 GMT). Ministerul Energiei din Polonia a mai spus că a fost informat că livrările vor fi suspendate de miercuri.
PGNiG se bazează pe Gazprom pentru majoritatea importurilor de gaze și a cumpărat 53% din importurile sale de la compania rusă în primul trimestru al acestui an.
Acesta a descris suspendarea drept o încălcare a contractului, adăugând că compania va lua măsuri pentru a restabili furnizarea de gaz.
Bulgaria – 90% din aprovizionarea cu gaz erau de la Gazprom
Bulgaria, care se bazează pe Gazprom pentru mai mult de 90% din aprovizionarea cu gaz, a declarat că a luat măsuri pentru a găsi surse alternative, dar nu sunt necesare restricții privind consumul de gaze în prezent.
Ministerul Energiei al ţării a declarat că Bulgaria şi-a îndeplinit obligaţiile din actualul contract cu Gazprom şi a făcut toate plăţile necesare.
Acesta a adăugat că noul sistem de plată propus de Rusia a încălcat contractul existent.
Ar putea lumea să facă față fără petrol și gaze rusești?
Germania exclude interzicerea imediată a petrolului rusesc. În urma știrii, ministerul polonez al Climei a declarat că rezervele de energie ale țării sunt în siguranță.
Ministrul Climei, Anna Moskwa, a spus că nu este nevoie să extragă gaz din rezerve și că gazul pentru clienți nu va fi tăiat.
Ministrul adjunct de Externe al Poloniei, Marcin Przydacz, a declarat că țara sa s-a pregătit pentru posibilitatea ca Rusia să limiteze exporturile de gaze prin diversificarea aprovizionării.
”Sunt destul de sigur că vom reuși să ne ocupăm de asta”, a spus el pentru BBC.
Polonia plănuia deja să înceteze importul de gaz rusesc până la sfârșitul anului, când expiră contractul său de furnizare pe termen lung cu Gazprom.
PGNiG a spus că depozitul său subteran de gaz era plin cu aproape 80% și, odată cu apropierea verii, cererea a fost mai mică.
Polonia are, de asemenea, surse alternative de aprovizionare, inclusiv un terminal de gaz natural lichefiat (GNL) în Swinoujscie.
La 1 mai, urmează să se deschidă și o nouă conexiune de gazoduct cu Lituania, care va oferi Poloniei acces la gaz de la terminalul GNL al Lituaniei, iar o nouă conductă care livrează gaz din Norvegia, cunoscută sub numele de ”Conducta Baltică”, ar trebui să atingă capacitatea maximă până la sfârșitul anului și ar putea înlocui toate livrările rusești.
Livrările din Rusia reprezintă aproximativ 40% din importurile de gaze naturale ale UE
Cu toate acestea, multe țări s-au angajat să se îndepărteze de energia rusă ca răspuns la invazia sa din Ucraina.
SUA au declarat interzicerea totală a importurilor de petrol, gaze și cărbune din Rusia.
Între timp, Regatul Unit urmează să elimine treptat petrolul rusesc până la sfârșitul anului, iar UE reduce importurile de gaze cu două treimi.
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
VIDEO | Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând”
Miting proeuropean în Bucureşti, în marile oraşe ale României, dar și Bruxelles și Milano: „Vocea noastră trebuie să fie mai puternică decât oricând” Un marș pro-european este organizat de Comunitatea „Rezistența” vineri, 9 mai 2025, în Capitală, între Piața Universității și Piața Victoriei, între orele 18.00 și 23.00. Au fost anunțate manifestații și în alte […]
Economistul Radu Georgescu: „Eu nu plătesc niciodată anticipat creditele mele” Într-o postare în mediul online economistul Radu Georgescu oferă un răspuns la o întrebare pe buzele multor români: „Este bine să plătesc mai repede creditul de la bancă?” Unii spun că este bine. Alții că nu este bine Pe cine să crezi? Citește și: Economistul […]
Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI”
Adrian Negrescu: ,,Economia României se scufundă ca Titanicul. Ne prăbușim cu singura vestă de salvare posibilă pe care o vom avea – FMI” Adrian Negrescu a avertizat vineri, 9 mai 2025 pe contul său de Facebook, pe un ton alarmist, cu privire la prăbușirea iminentă a României, cauzată – în viziunea analistului economic – de […]