Aproape toate tichetele ar putea fi scutite de impozite. Propunerea legislativă, depusă la Senat
Aproape toate tichetele ar putea fi scutite de impozite. Propunerea legislativă, depusă la Senat
Toate tichetele de masă, de creșă, culturale și voucherele de vacanță ar urma să fie scutite de impozit, indiferent de valoare, potrivit unei noi inițiative legislative care a fost depusă recent la Senat, excepție făcând tichetele cadou pentru care se aplică limita de 300 de lei.
La ora actuală tichetele se acordă conform Legii nr.165/2018 iar biletele de valoare care pot fi acordate sunt: tichete de masă, tichete cadou, tichete de creșă, tichete culturale și vouchere de vacanță.
Potrivit art.64 din Codul fiscal, cota de impozit care se aplică veniturilor asimilate salariilor, așa cum sunt și tichetele enumerate mai sus, este de 10%.
Până în 2010 tichetele de masă au fost considerate venituri neimpozabile însă acest lucru s-a schimbat în cu ocazia aplicării OUG nr. 58/2010 pentru modificarea și completarea Legi nr. 5371/2003 privind Codul fiscal și alte măsuri financiar-fiscale (în prezent abrogată).
Potrivit dispozițiilor legale în vigoare, angajatorul care oferă angajaților acest tip de beneficiu se bucură de două avantaje:
1. Este scutit de orice taxă și contribuție la stat. Mai mult, sumele plătite pentru tichete sunt deductibile la calculul impozitului pe profit, în anumite condiții și limite prevăzute de legislație.
2 În ceea ce privește salariatul, acesta datorează impozit aferent venitului din biletele de valoare primite, care se adună la restul impozitelor și contribuțiilor pe salarii pe care le datorează, acestea find reținute de către angajator și virate către bugetul de stat, până la data de 25 a lunii următoare.
Inițiatorii sunt de părere că „biletele de valoare ar trebui să constituie sume neincluse în veniturile salariale și să fie neimpozabile, mai ales din prisma faptului că pentru aceste venituri nu se achita contribuții sociale.”
În expunerea de motive se mai precizează că: „Prin neimpozitarea biletelor de valoare, salariații vor beneficia de o creștere a veniturilor. De exemplu, un angajat care beneficiază de tichetele de masă oferite de angajator la valoarea nominală a unui tichet de 20 de lei, plătește 2 lei/zi, respectiv 40 lei/luna pentru 20 de zile lucrătoare, această suma fiind reținută din salariul angajatului.”
Așadar, propunerea legislativă urmărește includerea în sfera veniturilor neimpozabile a biletelor de valoare. Astfel, se va aplică același tratament fiscal pentru celelalte bilete de valoare, cu cel aplicat pentru tichetele de cadou oferite salariaților, precum și cele oferite pentru copiii minori ai acestora.
O decizie luată în baza unei Ordonanțe de urgență.
Este vorba însă de voucherele de vacanță acordate atât în 2019, cât și în 2020, indiferent de suport. La sfârșitul anului trecut, mai precis în decembrie, prelungirea valabilității lor a fost oficializată printr-o Ordonanță de urgență.
OUG 131/2021 prevede că „perioada de valabilitate a voucherelor de vacanță emise în perioada 1 ianuarie 2019-31 decembrie 2020, indiferent de suport, se prelungește până la data de 30 iunie 2022”.
Aceasta este cea de-a doua prelungire a valabilității voucherelor de vacanță emise în anii trecuți. Inițial, valabilitatea acestor vouchere de vacanță se dorea a fi prelungită până la sfârșitul lui 2022, dar termenul a fost modificat în forma oficializată a ordonanței și stabilit pentru 30 iunie.
OUG nr. 226/2020 a prelungit valabilitatea voucherele de vacanţa emise în perioada martie-decembrie 2019 şi ianuarie-noiembrie 2020 până la finalul lui 2021, din cauza faptului că mulţi bugetari nu au putut să folosească tichetele în contextul epidemiologic din acele perioade şi pentru a sprijini sectorul turistic din ţară.
Actul normativ mai prevede și faptul că voucherele de vacanță se vor acorda până în 2026, iar valoarea unuia este stabilită la 1.450 lei. În plus, ordonanța stabilește că de-acum tichetele vor fi emise doar în format electronic.
De asemenea, OUG 131/2021 mai stabilește și că, din 1 ianuarie 2027, va intra în vigoare reglementarea voucherelor de vacanţă inclusă în Legea nr. 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, act ce reuneşte toate tipurile de tichete ce pot fi acordate salariaţilor din România. Inițial, aplicarea acestei prevederi era prevăzută din 1 ianuarie 2021, dar termenul a fost prelungit, prin OUG 226/2020, până la finalul lui 2021.
Sursa: dcbusiness.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI
Știri recente din categoria Actualitate
Cum va VREMEA de 1 Decembrie 2024 și de Moș Nicolae. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni
Cum va VREMEA de 1 Decembrie 2024 și de Moș Nicolae. PROGNOZA METEO de la ANM pentru următoarele 4 săptămâni Meteorologii ANM au actualizat vineri, 15 noiembrie 2024, prognoza meteo pentru următoarea perioadă. Specialiștii anunță schimbări de temperatură de la o zi la alta, în următoarele 4 săptămâni. Vremea se va răci începând din 20 […]
Secțiune Articole Similare
-
Actualitate3 zile ago
Produsul intern brut trimestrial III al României, în stagnare față de II și scădere față de anul 2023. Cristian Păun: „Miroase de la o poștă a recesiune!”
-
Sport4 zile ago
Metalurgistul Cugir – ACSM Codlea 3-0 la „masa verde”
-
Actualitate2 zile ago
Ajutorul de încălzire pentru iarna 2024-2025. Acte necesare. Condiții de acordare. Câți bani se dau în funcție de venit
-
Sport2 zile ago
FOTO | Meciul de fotbal Metalurgistul Cugir – Gloria Bistrița-Năsăud, întrerupt la Cugir de o intervenție a elicopterului SMURD! Liderul a câștigat cu 4-0
-
Opinii - Comentarii2 zile ago
Postul Crăciunului. Obiceiuri și tradiții respectate de credincioși în Postul Nașterii Domnului
-
Opinii - Comentarii5 zile ago
12 noiembrie – triplă sărbătoare a Armatei Române: Ziua Cercetaşilor, Geodezilor militari și SMG