Rămâi conectat

Politică Administrație

Aplicația „Hospistal” – primul instrument de urmărire interactivă a unităților sanitare

Redactia Ziarului Unirea

Publicat

în

Aplicația „Hospistal” – primul instrument de urmărire interactivă  a unităților sanitare

Observatorul Român de Sănătate a lansat aplicaţia Hospistat, primul instrument care le permite atât profesioniştilor din sănătate, cât şi publicului larg, să vizualizeze interactiv indicatorii care măsoară capacitatea și activitatea unităţilor sanitare din salarii-medici-660x375România la nivelul anului 2012.
Hospistal prezintă distribuția resurselor din sistemul de sănătate (unități sanitare și personal medical) la nivel județean alături de date privind capacitatea şi activitatea clinică a spitalelor publice (total cazuri, rata de ocupare, rata mortalității), dezagregat pe secţie şi Categorii Majore de Diagnostic. Datele pot fi structurate sub formă de grafice, tabele şi hărţi cu care utilizatorul poate interacţiona liber pentru a identifica și filtra informația de interes.

Citeşte şi: Municipiul Blaj are primul spital general acreditat din județ

  • Discrepanțele din sistemul de sănătate

Pe baza indicatorilor ce pot fi vizualizaţi cu ajutorul Hospistat descoperim că la nivelul anului 2012 au existat numeroase discrepanţe din punct de vedere al calităţii actului medical şi al distribuției resurselor din sănătate. Astfel, capacitatea sistemului de sănătate este profund inegal distribuită la nivel inter-județean. De exemplu, în județele Alba sau Hunedoara erau de aproape 3 ori mai multe paturi de spital pe cap de locuitor decât în județul Ialomița. Similar, în județul Iași erau de peste 2 ori mai multe cabinete de medicină de familie și farmacii pe cap de locuitor decât în Călărași, județul cel mai slab deservit din țară din aceste puncte de vedere.

În toate județele se constată dezechilibre încă și mai grave privind accesul la servicii de sănătate între mediile urban și, respectiv, rural, în sensul că mediul urban concentrează majoritatea netă a resurselor. Discrepanța este mai pronunțată în județele cu centre universitare medicale: în județul Mureș, de exemplu, numărul personalului sanitar mediu per capita era de peste 12 ori mai ridicat în urban față de rural.
Potrivit datelor Hospistat, în Alba, numărul paturilor de spital la mia de locuitori era de 6,043, numărul cabinetelor medicilor de familie la mia de locuitori era de 0,6695, numărul farmaciilor la mia de locuitori era de 0,3553 iar al laboratoarelor medicale era de 0,1527.

Citeşte şi: Spitalul din Alba Iulia și ambulatoriul de pe Mușețelului vor avea ghișee de activare a cardurilor de sănătate

„Unul dintre rolurile pe care le poate juca Hospistat este să semnaleze public astfel de disfuncționalități și să genereze răspunsuri adecvate din partea instituțiilor publice cu atribuții în domeniu, în primul rând Ministerul Sănătății”, a conchis Adrian Gheorghe, președintele Observatorului Român de Sănătate.


Secțiune Știri sub articolul principal

Urmăriți Ziarul Unirea și pe  GOOGLE ȘTIRI



Publicitate

Știri recente din categoria Politică Administrație

Politică Administrație

Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația de peste 400 mii de lei, lansată în SEAP

Bera Larisa

Publicat

în

Delegarea gestiunii serviciului de iluminat public în comuna Rimetea: Licitația de peste 400 mii de lei, lansată în SEAP Primăria comunei Rimetea a lansat recent în Sistemul Electronic de Achiziții Publice o licitație pentru „Delegarea de gestiune prin concesiune a Serviciului de iluminat public al Comunei Rimetea, judetul Alba”. Valoarea totală a investiției este de […]

Citește mai mult

Secțiune ȘTIRI RECENTE CATEGORII

Actualitate

Știrea Zilei

Curier Județean

Politică Administrație

Opinii Comentarii

Secțiune Articole Similare

Articole Similare

Copyright © 2004 - 2024 Ziarul Unirea