Aplicaţia Fişă de Risc Fiscal – ANAF dezvoltă o aplicație prin care să verifice situaţia fiscală a fiecărui român
ANAF pregătește o aplicaţie care va analiza situaţia persoanelor fizice în funcţie de mai multe criterii de risc fiscal. Aplicaţia Fişă de Risc Fiscal pentru persoane fizice va fi similară cu cea folosit deja în cazul firmelor, Fişă de Risc Fiscal pentru persoane juridice.
ANAF va analiza situaţia fiscală a persoanelor fizice, proces în care verifică veniturile şi averea acestora. Pe baza rezultatului, Fiscul va decide dacă trece sau nu la o verificare amănunţită. Pentru modulul destinat persoanelor fizice, ANAF a selectat 10 indicatori de risc fiscal. Potrivit profit.ro, în februarie ANAF urma să selecteze românii în cazul cărora să iniţieze controale amănunţite.
Printre cei care puteau ajunge, astfel, în „plasa”ANAF, se află persoanele cu venituri nedeclarate, de exemplu, din chirii, dar despre care ANAF află din alte surse. Potrivit unui ordin ANAF din 2018, pentru verificarea situaţiei fiscale personale a persoanelor fizice, organele fiscale efectuează următoarele activităţi preliminare: analiza de risc; selectarea persoanelor care vor fi supuse verificării situaţiei fiscale personale.
Analiza de risc este iniţiată, în prezent, pentru cazuri punctuale în urma unor rezultate din controale fiscale sau în cazuri identificate ca urmare a unor sesizări primite de la alte instituţii ori autorităţi publice, precum şi de la alte entităţi sau persoane fizice ori juridice.
Analiza de risc constă în următoarele activităţi: identificarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile; evaluarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile; gestionarea riscurilor de neconformare la declararea veniturilor impozabile.
Sursa: adevarul.ro
Secțiune Știri sub articolul principal
Urmăriți Ziarul Unirea și pe GOOGLE ȘTIRI

Știri recente din categoria Actualitate
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică”
Biserica Ortodoxă Română, poziție reafirmată în legătură cu alegerile prezidențiale 2025: „Ne delimităm de orice act de politică partinică” Biserica Ortodoxă Română își reafirmă neutralitatea față de procesul electoral din cadrul alegerilor prezidențiale 2025, subliniind că se delimitează de orice implicare în susținerea publică a candidaților. Citește și: Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile […]
Cum va fi vremea mâine în România: Prognoza meteo pentru luni, 12 mai 2025 Luni, 12 mai 2025 remea va fi deosebit de rece pentru această dată în cea mai mare parte a țării. Cerul va avea înnorări și temporar va ploua, pe parcursul zilei în Transilvania, Maramureș, local în Moldova, nordul Olteniei și Munteniei […]
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh
Când pică Rusaliile în 2025: Câte zile libere vor avea românii de „Cincizecime” și de ce trebuie respectate obiceiurile de Pogorârea Sfântului Duh Rusaliile 2025. Sărbătoarea Rusaliilor sau Pogorârea Sfântului Duh ori Cincizecimea, așa cum se mai numește această celebrare, este prăznuită la 50 de zile după duminica Paștelui. Anul acesta, românii au parte de […]